Sunt förnuft, vem har det? Inte Livsmedelsverket i alla fall.

”Proteinpulver, vitaminpiller, fettförbrännare och fiskolja. Förra året köpte svenskarna kosttillskott för 2,4 miljarder kronor — det mesta bortkastade pengar enligt expertis.

– Mycket tror jag att man säljer drömmar, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket.

För de allra flesta är det helt onödigt att äta kosttillskott av olika slag. Vi får ändå i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler från maten, även de bland oss som ibland syndar med matvanorna.

Reklamen vill få oss att tvivla på det.

– Vi vill leva längre och leva friskare och under den tiden vill vi vara vackrare och starkare. Då antyder reklamen att det finns genvägar genom att äta en massa konstigheter. Sanningen är att det finns inga egentliga genvägar, säger Ulla Beckman Sundh.”  utdrag ur DN

 

Ulla avslutar med att säga: ”Sunt förnuft och vanlig mat räcker nästan alltid för att vi ska få i oss det som behövs, men det finns några undantag.”

”Vanlig mat”, vad är det? Detta livsmedelsverk som bara kan komma med luddiga beskrivningar… vanlig mat, man får väl anta att det är vad gemene man äter idag och det som erbjuds billigt i affärerna?
Vanlig mat är näringsfattig och detta gör att folk intuitivt förstår att de måste fylla på med allehanda vitaminer och mineraler. Hade folk använt sitt sunda förnuft och INTE lyssnat på Livsmedelsverket så hade fler garanterat ätit bättre mat och fått bättre hälsa och faktiskt inte behövt alla dessa piller som ju faktiskt också ska tillverkas och därmed bidrar det också till miljöförstörelsen… fast det kan vi ju babbla om en annan gång.

 

 

10 kommentarer

  • Hejsan och välkommen hit! 🙂
   Jag ser att du också bloggat om artikeln idag! Kul!
   Jag kan tänka mig att vissa tillskott kanske kan behövas OM man inte äter en bra och rätt uppfödd näringstät mat.
   Jag ser också girigheten inom hela den branschen, vilket också är störande. OM livsmedelsverket verkligen på riktigt brydde sig om människors hälsa
   hade kostråden sett annorlunda ut och vi kanske bara kunde nöja oss med ett tillskott av D vitamin.
   Tack för kommentar!
   Kram Mariann

 1. Vad är det här för trams? Förstår du ens innebörden av texten?
  Gemene man i sverige har helt enkelt inte näringsbrist. Hade det varit så, så hade varenda försäkringsbolag KRÄVT att deras försäkringstagare skulle ta en ”en om dagen”-tablett för att få teckna en försäkring då div. näringsbrister är korrelerade med andra allvarligare sjukdomar. Snacken i fikarummen på landets vårdcentraler hade låtit ungefär ”Jag hade precis min femte patient den här veckan med skörbjugg!” eller ”Förra veckan hade jag 13 blodanalyser som kom tillbaka med brist på E-vitamin” och så hade de behövt meddela socialstyrelsen som hade följt upp trenden osv osv. Är detta så som verkligheten ser ut i sverige? NEJ. Folk som lever i industrialiserade västländer som ens äter en halv-bra kost HAR INTE BRISTSJUKDOMAR TILL FÖLJD AV VITAMIN/MINERALBRIST.

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   Jag är av motsatt åsikt då jag tror att många av våra allvarliga sjukdomar på ålderns höst hänger ihop med brister.
   Jag tror att ex de flesta av oss har en skadad tarm av gluten att den inte tar upp näring på det mest optimala sätt.
   Därför får vi allehanda krämpor.
   Jag tror också att näring i vårt hårt producerad och processade ”mat” inte är lika näringstät som förr.
   När man genomför prov på gräsbetes märkes ju det .
   Det är ju också därför som många sjukdomar går ner i åldrarna för vi äter så dålig och näringsfattig mat.
   Om du ser det på annat sätt är det helt ok för mig. 😀
   Tack för att du tog dig tid att skriva dina åsikter.
   Varm kram Mariann

 2. Livsmedelsverket vet inte vad de pratar om. Det räcker väl att titta på deras kostråd för att förstå att det är bäst att de är tysta.

 3. ”Vanlig mat är näringsfattig” Vad får du det ifrån? Svenskar har ju inte näringsbrist. Alla dessa vitaminer är bara bortkastat, det är alla överens om (förutom de som säljer kosttillskotten).

  • Hejsan och jättevälkommen hit! 😀

   Vanlig mat… OM det är det som säljs i affärer till billigt pris så innehåller det inte många näringsämnen.
   Du är välkommen att jämföra en bosarpskyckling, med en vattenspräng stressväxt 29.90 kyckling.
   Jämföra ett gräsbetes kött med en industriuppfödd… full av omega 6.
   I min värld är det inte näringsrik mat. Sedan ser man hur fler och fler lassar in i sina kundvagnar tungt processad mat och halvfabrikat och tror att de ska leva hälsosamt länge på det.
   Ex, 14 % kött i en burk Chili con carne. Var är carnen undrar jag?
   I de kundvagnar jag möter ligger det inte mat i mina ögon.
   Jag håller med om att vi inte ska käka tillskott, men då kräver ju det att vi äter ren och fin mat.
   Tack för titten och att du kommenterar.
   Kram Mariann

 4. De rekommendationer som finns för hur mycket vitaminer och mineraler vi behöver få i oss bygger i de flesta fall på vad som krävs för att undvika rena bristsjukdomar som skörbjugg, beriberi och pellagra. Många forskare menar att rekommendationerna i de flesta fall är alldeles för lågt satta. En av dem är den amerikanska biokemisten Bruce Ames som i försök vid Berkely–universitetet i Kalifornien visat att redan mycket små underskott av vitaminer och mineraler kan skada arvsmassan och på sikt orsaka cancer.

  Dessutom ska man ha klart att flera studier tyder på att både vitamin- och mineralhalten i såväl frukt och grönsaker som spannmål minskat rejält de senaste 50 – 60 åren. Som ett exempel behöver man idag äta fyra morötter för att få i sig lika mycket magnesium som en morot gav 1940.

  • Hej och varmt välkommen hit! 😀
   Intressant detta du säger om att RDI ofta är väldigt lågt satta. helt klart är de det gällande D vitaminet och då förvånar det mig inte alls om det är så överlag.
   Precis det du säger om frukt och grönsaker (och annat) innehåller så lågt med näring att man behöver äta kilovis med mat och det gör ju ingen .
   Därför anser jag att det är viktigt att när vi äter välja så näringstät mat som möjligt och också betala för det.
   tack så jätte mycket för denna kommentar och varmt välkommen tillbaka!
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*