Stevia och erythritol i LCHF-bakning

När man ska baka med LCHF är sötningsmedlen en del av baket och en viktig del, då bakverken inte får bli för söta  att man får dessa bismaker som både sukrin, sötrix, sötin (erythritol) och stevia kan ge.

Därför är det viktigt att lägga sig långt lägre en rekommendationerna. Man kan gott börja lågt och hellre öka sötningen nästa gång man bakar om det behövs.

Jag och familjen upplever att i en normal kaka behövs det runt 2-3 msk sukrin, inte 1,5 dl. Med fördel använder man sukrinmelis, då minskar risken för bismakerna ytterligare. Om du inte har sukrinmelis hemma kan du tillverka det själv, genom att mixa sukrinet i en matberedare i ca 5 minuter. Det blir inte lika mjöligt som köpt men fungerar.

Stevian är ju ännu sötare än sukrinet så där måste man vara mer än försiktig. Max 1/2 krm vad man än bakar. Detta kan i vissa lägen även bli för sött. Hur man doserar hänger ju också ihop med vad annat ingår i bakverken. Exempelvis så är ju kokosnötmjölet lite sött i sig och då behövs ännu mindre. Använder man sura saker som exempelvis rabarber kan behövas något lite mer.

Sedan kan det ju vara som så att man väljer rabarberpajen och vaniljsåsen som på bilden, då blir det dubbla doser av sötningar och många gånger kan man då dra ner ytterligare lite till.

Jag tycker man ska prova sig fram själv med var ligger ens eget behov av sötma, är man väldigt avsötad kan man säkert också ta mindre och i vissa bakverk inget alls, som exempelvis lunchpepparkakan. Ska man bjuda ”sötisar” på bakverken bör man nog följa ”3 msk sukrin och 1/2 tsk stevia” till normala kakor. Ja, det är ju om man vill att de ska uppskatta kakorna förstås…

Välj alltid att underdosera än att överdosera, bättre att öka nästa gång än att uppleva bismaker. Var vår egen gräns går för bismaker är ju säkert helt individuellt.

Så våga baka och prova!

2 kommentarer

1 trackback / pingback

  1. mjöl och sötningsmedel | macozaza's LCHF

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*