Det finns många sötningsmedel, men bara några fåtal som fungerar för oss LCHF´are. De som nämns oftast är Sukrin (Sötin är samma sak) och Stevia. Dessa sötningsmedel är enligt anekdoter icke blodsockerhöjande och därmed lämpliga för diabetiker och oss andra insulinresistenta.
Sukrin som är väl det som är lättast att använda och få tag på, ser ut som socker och sägs ska doseras som socker. I vår familj har vi dock upptäckt att för stor dosering av Sukrinet ger en sveda i halsen, några andra kallar det för ”metallisk smak”. Detta gör att för oss och många andra måste man minst halvera mängden Sukrin jämfört med socker. I boken Bakglädje med LCHF så använder Annika Rogneby väldigt mycket sukrin, från ca 1 dl och uppåt, detta fungerar inte för många av oss som bakar, och tipset många får är att halvera mängden Sukrin i bakverken. Dock blir bakverken i osötaste laget då och jag har upptäckt att kombinationen av Sukrin och Stevia blir bäst.
Stevian som är den andra mest kända av sötningsmedlen inom LCHF är oerhört söt och därmed väldigt svår doserad. Stevian har också en bismak då man överdoserar, vilket gör den ytterst svår att använda. Så man får ta knivsuddar av den i bakverken. En kombination av Stevia och Sukrin är bäst och då handlar det om i en kaka med ca 3 ägg att ta 2-4 msk Sukrin, max 0,5 dl och 1-2 knivsuddar Stevia.
Man får ju prova sig fram med Sukrin och Stevian, och tillhör man dem som inget märker av sukrinets biverkan i halsen så ta full mängd sukrin och hoppa över Stevian.
LCHF bakverk ter sig alltid osöta för dem med ”söttand”, man kan säga att bakverken får en ”vuxen” smak. Men för oss ”avsötade” LCHF´are är ju detta inget problem.
Sedan har vi detta nya ( för oss LCHF´are) sötningsmedel Luo han guo, som är en frukt man extraherar sockret ifrån. Jag har hittat en sida där man testat Stevian vs Luo han guo och funnit att blodsockret inte höjs varken av Stevian eller Luo han guo. Detta socker är sötare än socker och sukrin, men mindre söt än Stevian. Detta gör att man får tar mer av Luo han guo än Stevian, bortemot 1 tsk kanske mer tillsammans med Sukrin. Än så har jag inte bakat bara med Luo han guo, så det återstår att se om det går. För det bästa med just Luo han guo är att det finns INGA som helst bismaker.
Hur får man då tag på dessa sötningsmedel?
Jag köper alltid i första hand från LCHF butiken, nu ser man mer och mer att även hälsokostaffärer har upptäckt sukrinet. Stevian som jag har är i från USA iHerb, se länk nedan.
Vad gäller Luo han guo finns det ännu så länge bara att köpa från USA och då är det iHerb som jag köpt ifrån.
Baka, laga mat och framförallt njut med LCHF!
Hej!
Så kul med en ny inspirerande LCHF matblogg!
Varken Stevia eller Luo han guo är godkänt som livsmedel eller som ingrediens i livsmedel i EU. Stevian förväntas bli godkänd nu i vår. Luo han guo görs av en typ av fikonfrukt med hög halt av fruktos.
Citerar Anna Hallen som skriver så bra om just fruktosens negativa verkan:
”Fruktosen ska först in i levern och byggas om till glukos (blodsocker) för fruktos har lite fel form för vår kropp.
Nu är det så att har vi tillräckligt med blodsocker i både blodet, lagringsplatsen levern och som energidepå i våra muskler, så är kroppen smart och effektiv. Den bygger om fruktosen till fett och lagrar det i bilringen till sämre tider.
Kroppen kan göra detta även med glukos också, men kroppen är extra duktig på just ombyggnad av fruktos till fett. Till och med inte bara duktig utan extremt skicklig!”
Glömde skriva det viktigaste! För att få bort extremt illaluktande dofter och bismak från Luo Han Guo moset som man tillverkar sötningsmedlet av används bl.a lösningsmedel. Ett vanligt lösningsmedel är Thinner…..
Låter omedelbart inte trevligt, jag får då helt enkelt ge mig ut på en forskningsrunda omkring det hela. 🙂
Har du någon referens till det?
Tack för att du finner bloggen inspirerande! Precis vad jag önskar 🙂
jo jag har varit noga med länkarna i inlägget för att just visa att Luo han guo är en frukt som man extraherar sockret ifrån och just därför var jag misstänksam omkring detta socker. Enligt en hemsida Healthy Fellow, som gjort egna tester med diabetesstickor och jämfört just Stevia och Luo han guo och funnit att det inte blir någon blodsockerhöjning av varken Stevia eller Luo han guo.
Det betyder ju då att dessa båda sockerersättningar kan ingå i en LCHF. Ska se om jag kan få min väninna att göra samma test och också ta med sukrinet.
Jag kommer snart att göra ett blogginlägg om fruktosen. 🙂
Tack för att du kikade in här, välkommen igen!
Mariann
Jag tror inte att produkten höjer blodsockret, det dåliga med produkten tror jag är hur kroppen måste jobba för att ta hand om den. Fruktos höjer inte blodsockret så mycket heller ,det var därför det blev så väldigt populärt när GI var på topp, idag vet man bättre.
Det står faktiskt i länken du själv uppger om Procter & Gambles metod för att framställa sötningsmedlet och hur de får bort bismaken:
The Procter & Gamble process: The process for the manufacture of a useful sweetener from luo han guo was patented in 1995 by Procter & Gamble. The patent states that, while luo han guo is very sweet, it has too many interfering aromas, which render it useless for general application. Thus the company developed a process for the removal of the interfering aromas.
In this process, the fresh fruit is harvested before it is fully mature, and is then matured in storage so that it may be processed precisely when it is mature. The shell and seeds are then removed, and the pulped fruit is made into a fruit concentrate or puree. This is then used in the further production of food. Solvents are used, amongst other things, to remove the interfering aromas.
Ha en härlig dag!!
”Solvent”, där har vi det! Tack för ytterligare info. 🙂
Jo idag vet vi väldigt mycket mer och framöver kommer säkert ännu mer nytt att uppenbaras. Sådan är ju utvecklingen 🙂
Men om jag förstår det rätt så höjer det inte alls blodsockret, eller i så fall precis lika lite som stevian.
Ja, det kommer säkert mer omkring detta nya sötningsmedel och vi får hålla oss ajour med dessa nyheter, Tills dess får vi hålla oss till de mer kända som sukrin och stevia.
tack för info! 😀
Precis Marianne! Vi får helt enkelt vänta lite och se ”di kloke” kommer fram till framöver, ofta finns ju bara försäljarnas information och den tar sällan upp det negativa.
En sak jag själv fått erfara är att ”Om någonting verkar vara för bra för att vara sant – ja, då är det säkert så också”
Hej!
På vår ICA MAXI butik kan man köpa sukrin och dessutom även i florsockerform
Ha en bra dag!
Vad bra! 🙂 Här har jag inget hittat bortsett ifrån i ett par hälsokostaffärer.
Mariann
Hej, var ligger den?
Vi har ett par hälsokostafärer centralt i Borås på gågatan och Life på allégatan har också.
Om det var det du undrade…
Kram Mariann
Hej.
Birgitta Höglund använder björksocker vilket jag tycker är bäst eftersom jag testat både sukrin (metallsmak) och stevia (lakitssmak)
Hej och välkommen hit! 😀
Ja det finns säker ännu fler som använder sig av björksocker, jag har valt att hålla mig till sukrin och stevia. När jag blandar dem så som jag beskriver, uppstår ingen bismak från någon av dem 🙂
Mariann
Ville bara tipsa om att Lo han finns i Sverige på http://www.gymvaruhuset.com/jarrowr-lo-han-sweet-80-gram.html
Hej och jätte välkommen hit! 😀
Jag har provat luo han guo från iHerb och det fungerar mkt bra ingen höjning av något blodsocker. 🙂
jag ser dock att detta sötningsmedel är en blandning av björksocker och luo han guo, vilket gör att det innehåller lite kolhydrater och framförallt kan trigga för sötsug. hoppas de istället kan fokusera på ren luo han guo. 😀
Tack än en gång och välkommen hit igen
Mariann
Även stevian har gått igenom kemiska precceser. men jag tror ju inte att något av dem påverkar oss i någon större grad pga. den lilla mängd vi använder.
Så det spelar nog ingen större roll vilket av dem vi använder.
Det blir nog mer en smaksak
http://www.fokus.se/2011/06/surt-om-sotningsmedel/
Hejsan!
jag tänker också så att vi använder så minimalt av sötningsmedlen. 🙂
kram mariann
Men om luo han guo innehåller fruktos är det väl inte ett alternativ. Även om fruktos inte höjer blodsockret så är det ju andra faror med det och inte nåt man ska använda. Speciellt inte om man har metabolt syndrom. Då kan man lika gärna söta med agavesirap och torkad frukt väl?
jag har inte fått uppfattningen att Luo han guo är fruktos. Som jag förstått det verkar den vara i samma klass som stevia och erytrtiol.
Så här skriver wikipedia om Luo han guo:
Fruktens söta smak kommer i huvudsak från mogrosides, en grupp triterpen-glykosider som utgör cirka en procent av köttet i en färsk frukt. Genom extraktion med lösningsmedel, kan ett pulver som innehåller 80% mogrosides utvinnas, den viktigaste är mogroside-5 (esgoside). Andra liknande medel i frukten är siamenoside och neomogroside.[10]
Ny forskning föreslår att mogrosides fungerar som en antioxidant[11] och kan förebygga cancer.[12][13]
Mogrosides har också visat sig hämma induktion av Epsten-Barr-viruset in vitro.[14]
Plantan innehåller också ett glykoprotein som kallas momorgrosvin, som har påvisats hämma ribosomal proteinsyntes