Söt seger för steviaodlaren i Norge

man skriver i Aftenposten att när Helleland berättade i en artikel 2006 att hon odlade stevia och sålde då blev hon hotad till livet.

Nu är steviol glykosider ju tillåten from 2/12-11 att sälja i EU. Vilket vi snart kommer att få se massor av olika matvaror sötade med stevia.
Forskaren i artikeln skriver (översatt av google):

Kunde inte hitta något negativt
”Professor i växtfysiologi, Jan Geun, har forskat mycket på Steviol glykosider, utan att finna någon negativ ört. Han arbetar på den katolska universitetetet i Leuven, Belgien.
– Vi studerade hur höns, grisar och embryon i ägg reagerade på stevia och Steviol glykosider. När vi studerade folket. Vi fann att detta är helt säker, något du inte kan säga om alla sötningsmedel, sade han.
Geun sade att hans forskning finansieras av de belgiska myndigheterna, universitet och hans egen plånbok.”

Genus Förvirrade forskare
”- Det fanns många brister i studien som EU: s före detta Vetenskapliga kommittén för livsmedelssäkerhet grundat sin uppfattning om steviosid. Det visade sig att stevia kan skada för män fertilitet. Men det var endast kvinnliga råttorna i studien, inga hanråttor, berättar Geun.
Forskarna hoppas det kommer hälsosammare mat finns nu att stevia glykosider och Steviol är tillåtet som sötningsmedel.
– Jag tycker det är väldigt bra om det finns fler livsmedel sötade med Steviol glykosider. Det är nyttigare än socker och en stor sötningsmedel för diabetiker, säger Geun.”

På tiden
”Nutrition Professor Kaare Norum förstår inte varför stevia har förbjudits så länge.
– Jag tror det var på tiden att stevia blev tillåtet nu, det är helt säkert. Kanske är det verksamheten av politiska skäl, inflytande och lobbying bakom. Men det är inte känt, säger Norum.
Tror anledningen till att stevia förbjöds i både EU och USA är att de är mycket stränga för att något som inte kan vara bra.
– Det skulle inte förvåna mig om konkurrenter till stevia låg bakom de negativa uttalanden, men jag har inga bevis för att veta, sade han.”

Stevia och många barn
”Norum sa att det inte finns någon bra bevis på att manlig fertilitet kan reduceras.
– Jag läste om en man som hade ett gäng barn, och han hade även används stevia i flera år. Påståendet att män fruktsamhet kan minskas tillräckligt många röster för att inte säga det på det sättet, säger Norum.”

4 kommentarer

 1. Hejsan!
  Upptäckte något glädjande på MAXI i Helsingborg. De har tagit in 3 st olika Stevia produkter :o)
  Ha en härlig söndag…
  Kram fr Birgitta Forsberg

  • Åååå vad roligt!! 😀
   ja, jag tror det går fort nu med stevian att nå ut! 🙂
   Finns ett visst hopp om något förbättrad folkhälsa då, om folk går över tills tevia vill säga…

 2. Jag tycker att det är så bra att man kan köpa några stevia produkter i Sverige nu. Jag kommer från Australien och nu har jag hittat en produkt i Sverige som har varit i Australien för minst ett par år nu. Jag är glad att se det här och hoppas det blir vanliga att hitta mer typer av stevia produkter.

  • Jag är övertygad om att detta kommer ut brett nu! Inte en sekund för tidigt!
   Kommer troligtvis göra något lite för den allmänna folkhälsan OM nu folk väljer steviasötade produkter vill säga.
   Kram från Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*