Sorglig läsning idag…

limelax”Underklassens barn äter ihjäl sig utan att vi bryr oss” kan vi läsa idag på Sydsvenskan och kostdoktorn.

Jag blev lite ledsen av några rader:
”Vi vet att färdigmat ofta består av årsgammalt restkött från hela världens nedfrysta överskottslager och att kött från många olika länder och ett hav av olika misshandlade djur kan finnas i samma portion.

och änne mer bedrövad av dessa rader:
”Det är barn och unga ur underklassen som i ökande utsträckning utvecklar fetma. En del småbarn är så felnärda att de troligen inte kommer att överleva sina föräldrar.

Vi är vad vi äter. Underklassen sätter i sig sådant som tidigare generationers husmödrar aldrig skulle kalla mat: vitt bröd, läsk och andra söta drycker, vanebildande snacks och skräpmat som vissa livsmedelsgiganter lurat konsumenterna att tro är billig mat.”

och slutar med raderna:
I Sverige finns sex gånger så många barn med förhöjt blodsocker jämfört med i Tyskland, där man intresserat sig för barnfetman och tagit itu med den. 80 procent av utgifterna för hälsovård i Norden går redan till livsstilsrelaterade sjukdomar. Bara i Sverige kostar fetma mer än 25 miljarder kronor varje år.

Alla vet att ska man kunna vända trenden måste de överviktiga barnen få hjälp medan de fortfarande är barn. Att strunta i hur det går för dem är fel, det har Astrid Lindgren och Emil lärt oss.”

Hoppas nu då man kan ge dessa barn och framförallt föräldrar hjälp till att förstå vad man blir fet av och också ekonomisk hjälp till att ge rätt näring och bra mat!
 Jag läser ofta från LCHF´are att många inte tycker sig har råd att köpa gräsbetes och ekologiska matvaror, jag tycker det är sorgligt att vi 2013 inte har ett mer jämlikt samhälle 🙁 Att så många alltid letar den billigaste (vattenfyllda) kycklingen, det billigaste köttet som alltid är dåligt uppfött och därmed lite näring….

Vore bra om vi kunde redovisa hur mkt näring per krona vi får för olika produkter, långt bättre att kunna se och göra medvetna val om man vet hur mycket näring man får per 100 gram… istället för det helt värdelösa nyckelhålet 😉

Hoppas SBU´s rapport kan bidra till detta lyft!!

 

 

 

5 kommentarer

 1. Ja, att ge alla bättre lärdom om maten vi äter, vore väldigt bra! Börja i skolorna och ta bort allt halv fabrikat. Dyrare kanske, men bättre för vår framtid. Och billigare i längden för kommunerna, med tanke på pengarna de sparar in på sjukvården.
  Det är hemskt synd att vi blivit fast i ett samhälle där den dåliga maten blivit den billiga maten. Att tillsatser coh fejk mat görs så billigt och att riktig och ren mat blir lyxvaran. Helt fel..
  Detta med redovisning om näringen vi får per krona är en mkt bra idé! Nåt annat jag tänkt mkt på är att det vore bra med en innehållsförteckning på exakt vad dessa djur ätit innan vi äter dem. Ekologiska ägg…Jaha, hurdå? Vad åt egentligen hönorna innan de la de där äggen? Kanske ekoogiskt spannmål, och då vill inte jag äta dem i alla fall…
  Mkt som skulle kunna ändras på, men en sak är säker. Vi behöver alla mer och rätt info om vad vi stoppar i oss, och varningstexter (à la tobaken) på allt som innehåller socker.
  =o)

 2. Ja, verkligt sorgligt. Hjärtat värker. Det känns bra att äta LCHF och kanske kunna inspirera andra att gå samma väg, gräva där man står så att säga. Att inte ha råd kan också vara ett sätt att smita, man vill inte men man skyller på pengarna. Så gör ju politikerna med skolbarnen. Att de inte får kosta mer än de gör idag. De om några borde få ett LCHFalternativ!!! Vilka pengar det ligger i att tjäna på om flera feta människor kunde få hjälp när ska politikerna vakna, tro?

  Jag har en fråga till dig: Smörkräm som du ger recept på typ chokladkräm till Kärleksmums, tror du att den kan gå att frysa ner?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*