Socker = migrän?

I Expressen skriver man om ”Catharina Pousette, 37, led av migrän, värk och trötthet. Men inte kopplade hon det till frukten och mackorna hon åt! Med en Atkinsliknande diet mår hon nu mycket bättre.

Sockerberoende

Men så för knappt fem år sedan läste Catharina en tidningsartikel om sockerberoende och kände igen sig direkt. Hon köpte beroendespecialisten Bitten Jonssons bok ”Sockerbomben” och sträckläste. Sedan anmälde hon sig till en femdagarskurs med Bitten.
– Då förstod jag varför till exempel viktväktarna aldrig har funkat för mig. Jag trodde alltid att det bara handlade om att ta sig i kragen, men nu förstod jag att jag hade en beroendesjukdom.

Hon fick kunskaper om hjärnans belöningssystem, och att hon som sockerberoende är extra känslig för kolhydrater. Catharina fick lära sig att hitta det gömda sockret – hon hade till exempel inte haft någon aning om att ketchup innehåller socker – och tog bort pasta, bröd, frukt, ris och potatis ur kosten.
– Samtidigt kunde jag äta en massa saker som jag inte hade ätit på länge, som grädde och fet crème fraîche.”

Bitten Jonsson ges också plats i tidningen

”Krånglande mage, migrän eller humörsvängningar? Det kan vara tecken på att du är överkänslig för socker eller sockerberoende.”

”Socker finns i olika former

Men du kan vara sockerberoende även om du inte ljuger och smyger, du behöver inte ens vara en godisråtta! Det som gör sockerberoende extra knepigt är att socker i olika former finns överallt. För om du är sockerberoende är du också känslig för det mesta som får ditt blodsocker att åka bergochdalbana. Som frukt, pasta, bröd, ris och potatis.
– Det är individuellt hur mycket kolhydrater du tål, en del tål till exempel råris och liknande. Jag får inte sug av en banan men om jag äter ett äpple blir jag jättesugen på choklad, säger Bitten Jonsson.”

Ja det finns lite att grunna över om man vill hålla sig frisk.

 

 

2 kommentarer

 1. Hej Mariann!
  Superbra recept du lagt ut som vanligt! Undrar nyfiket om det blir någon bok framöver? Vill verkligen ha alla dina underbara godsaker samlat i en bok!
  Ser att du gått över till sukrinmelis nu men jag har vanligt sukrin kvar hemma. Kan jag använda samma mängd sukrin istället för melis så jag får slut på det?

  Vänlig hälsning
  Anna 🙂

  • Jag skriver numera sukrinmelis för jag upplever att man får bort ännu mer av bismaken eller svedan i halsen. Du kan göra detta av ditt sukrin, häll det i matberedaren och kör den i 5 minuter. Det blir inte lika mjöligt som köpt, men duger jätte fint!
   Jag fick Nej av Optimal!? 🙁 och nu väntar jag på svar från fyra förlag, kan bara hoppas.
   jag grunanr också över att investera pengar i att trycka den själv i en mindre upplaga och själv sälja och promota den. Jag tror och är tom övertygad om att den behövs. Recepten är kanon, om de bara visste vad man kan åstadkomma för smarrigheter med få kolhydrater av kokosnötmjölet… men men…
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*