Social utböling?

läste ett blogginlägg på Natural Nordic diet

Om en norsk läkare som är hjärtkirurg på Haukelands universitetssykehus och äter LCHF eller lavkarbo som det kallas i Norge.

Han nämner att han upplevde det socialt stigmatiserande att äta lavkarbo och att många efterhand upplevde det som att han moraliserade bara genom att äta lavkarbo, och när han hävdar i diskussioner att han numera äter sundare upplever många det som arrogant.

och visst ligger det något i hans upplevelse, jag har också liknande upplevelser. Har du?

Fast nu när matrevolutionen är igång kanske folk inte längre behöver känna sig som en social utböling?

 

19 kommentarer

  1. Äter själv lågkolhydrat sen en liten tid tillbaka o får hela tiden höra att jag MÅSTE äta lite kolhydrater. Trots att jag själv läst Matrevolutionen så vacklar jag pga alla dessa påståenden.
    Jag äter aldrig spannmål eller bröd, men en hel del grönsaker o en liten del frukt, för att kompromissa med mig själv.
    Känner att jag måste få mer ”kött på benen”/kunskap om detta innan jag kan va helt säker på att detta är den rätta vägen.

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      jag tycker du gör rätt som tar det i din takt, det är viktigt att ”man själv är med”.
      Är du inte jätte överviktig kan du absolut äta mkt grönsaker och också lite frukt.
      Just nu äter jag lite persikor då det är säsong nu och de är så goda.
      Att äta efter säsong är väl också ok, då blir det ju inte allt alltid.
      jag ser mer det som en livstil och något som ska ätas hela livet och förhoppingsvis ge mig hälsa långt fram i livet.
      Då gäller det att lchf-livet fungerar och at tman inte upplever att man ”späker sig”, då är risken överhängande att man kanske hoppar av tåget,
      då är det bättre att vara lite liberalare och alltid äta lchf än att äta 0 kh och ge upp.
      det är så jag resonerar.
      När jag har ätit 0 kh eller fakir och UFO= Under Fem kolhydrater Om dagen, då har ajg fattat ett beslut om att banta och då gör jag det under en begränsad tid.
      Dels för att det sociala livet fungerar dåligt vid sådan ätning och det gör att livet inte fungerar för mig.

      detta är lite hur jag ser saken.

      stor varm kram och grattis till ett bra kostval!
      Mariann

  2. Når man opplever at helsen bedres og kiloene renner av, blir man jo kjempeglad. Så glad at man vil fortelle dette til hele verden! Men da blir man lett anklaget for å være med i en religøs sekt og at man driver med misjonering. Det er vanskelig ikke å snakke om det som hjertet er fyllt med. Vi får ta det med ro og fortelle omLCHF til de som gidder å høre på. Håper noen gidder å lese norsk:)

    • EXAKT!
      jag har mer och mer övergått till att berätta för de som frågar mig….
      Men i början blir man lite ”missionär” 😉
      kram Mariann
      ps. jag gidder å lese norsk, jag är halvnorsk 😉 min mor är från Egersund.

  3. Hej igen Mariann! Jag tänkte göra det här receptet http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=1229 för jag är gottesugen och suktar efter hårda kakor. Tänkte rådfråga dig om hur mycket Sukrin du skulle rekommendera? Det står 1 dl men jag är livrädd att det ska smaka skit. Sukrin (eg. erytritol) har en obehaglig bismak som jag vill undvika. Har inte stevia. Tror du det blir bra om jag halvera dosen till ½ dl? Har inte provat med 1 dl innan men jag har gjort andra saker, typ någon pepparkaks bakverk på en blogg som också hade större mängd Sukrin. Tyvärr fungerar det inte för mig utan åker ner i soptunnan. Köpte dyrt mandelmjöl på LCHF butiken så vill nyttja det väl. Funderar på skippa det helt och ev. köpa 70 % choklad istället som jag ev. smälter för det ska sprida sig. Då får jag ju 30 % sötma från chokladen istället. Annars brukar jag köra på 85 % eller 90 % mend et kanske blir lite osött om jag samtidigt inte har något sötningsmedel till.

    • Kan meddela att jag gjorde den här tårtan på min födelsedag http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=373 helt enligt receptet. Där var det visserligen 1 dl Sukrin och det smakade faktiskt gott. Men jag är tveksam då mängden mörk choklad kanske dämpade Sukrin:ets genomslag? För andra recept med 1 dl Sukrin (eller mer!) har smakat fy sjutton. Speciellt större mängd Sukrin i glass är fruktansvärt (jag har ju strövarianten som inte löses upp i kall vätska).

      Nu kör jag med 2-3 tsk när jag gör glass för 1-2 portioner (2 ägg, 2 dl grädde, 40-50 g choklad, ca 1 tsk vaniljpulver). Normalstor sats är 4 ägg, 4 dl grädde, 80-100 g choklad, 2 tsk vaniljpulver. Jag gör dock halv sats för bara jag äter det och inte vill riskera äta för mycket. Det är hemskt gott nämligen. Har glassmaskin. 😉

      • Oj, jag menar äggulor i glassen. Inte hela ägg. Äggvitan får min hund. Jag gör glass så sällan, annars hade jag sparat så det blev flera äggvitor över som jag kunde prova göra maräng av.

        • spara åtminstone 6 äggvitor någon gång i frysen så kan du göra en Budapestrulle med hallon! 🙂
          Recept hittar du här på bloggen.
          //Mariann

          • 6 äggvitor bör jag få ihop lätt om jag gör egen majonnäs plus glass någon enstaka gång. Tyckte bara att budapestrullen lät och såg så avancerad ut så inte vågat tänka tanken. Men jag ska kanske göra det ändå.

            Såg nu att mascarpone inte ingick i fyllningen. Jag gjorde nämligen en rulltårta en gång med fyllning av mascarpone, grädde och hallon. Men jag tycker mascarpone har en speciell smak som inte passar mig, pappa gillade det dock.

            Sen gjordes själva rulltårtan av malda valnötter och det gör jag aldrig om. Tror den skulle smaka mycket godare med mandel eller hasselnöt dock (ev. ihop med lite kokosnötmjöl). För valnötterna smakade som papper.

            Valnöt duger dock fint som dekoration eller som de är. Dock inte i stor mängd eller som mjöl. Ingen favoritnöt hos mig. Macadamia är min favoritnöt men den vägrar jag mala till mjöl dock. För god för det! 😉 Och dyr…

      • Tänk på att störvarianten kan köras i 5 min i matberedare då får du en flor variant, dock inte lika mjölig som köpt, men det duger. 🙂
        //Mariann

        • Tyvärr har jag ingen matberedare och min stavmixer saknar lock så det flyger åt alla håll. 😉

          Men jag har mailat ICA Maxi om att ta in florvarianten alternativ ersätta strövarianten med florvarianten. Jag tycker florvarianten fungerar i fler saker än strövarianten, jag ogillar korna faktiskt.

    • Hej igen! 🙂
      Vi gjorde kakor idag eller ja rättare sagt min dotter och vi gjorde något liknande, fast vi körde 100g smält smör ( där kan du lösa upp sukrinet)
      3 dl mandelmjöl, 1 dl fibrex och 1 dl hackade mandlar eller mandelspån. 2 msk sötrix flor och 1/4 krm stevia. 175 grader i 20 min.
      Dessa smakade som havrekakor 😀
      recept med bild kommer en annan gång…
      Om du gör enligt din länk skulle jag absolut dra ner mängden sukrin till högst 0,5 om du känt bismaker förut. I vår familj är vi oerhört känsliga för sukrinets bismak.
      Därför använder jag stevia också. vanilj och mandelmjöl är ju liksom lite söta i sig och därför tarvas det inte vara så himla sött tycker jag. tar du då sötare choklad behöver du nog ingen sukrin alls skulle jag säga.
      Det är ju bra om vi kan vänja oss av vid att allt ska vara så himla sött, det kan räcka med en svag sötning tycker jag.
      Kram Mariann

      • Då tänkte jag rätt. Jag tappade baksuget i julas då jag hade testat så många recept med så stor dos Sukrin att det har blivit oätligt. Därför åt jag mörka Lindor lite för mycket (endast 60 % kakao). Men det var ju julafton, annars höll jag mig strikt till kött, ägg, grönkål och inget annat snask eller dylikt.

        Men så läste jag att du precis som jag har problem med Sukrin:ets bismak (och sveda i halsen) samt att du doserar mycket mindre i dina recept mot andra. Så nu är jag baksugen igen efter att ha upptäckt att jag kunde göra en supergod chokladglass bara genom att dra ner på mängden Sukrin. Att jag inkluderar choklad gör troligen det hela bättre då det innehåller lite sötma med.

        Men jag doserar max 0,5 dl till Chocolate Chips Cookies. Kanske kör med 0,25 dl till och med. Får tänka lite på det.

        I varje fall har jag varit och storhandlat nu (blev 90 % choklad ändå). Köpte så mycket gott nötkött (sjömansbiff och grytbitar) så jag åt precis sjömansbiff, brysselkål, champinjon, vitlök, chili och lite grädde (var så hungrig att jag gjorde på tok för lite sås, hehe).

        Men jag gillar att baka på natten (är en uggla) när det är svalt och lugnt, OCH jag fick tag på mer jordgubbar! Svenska också! Så nu tänker jag satsa på din jordgubbstårta istället (Chocolate Chips Cookies får vänta). Funderar på om jag ska göra din mjuka nötkaka på samma gång. Får se hur jag gör. Bara jag som äter LCHF här (men tror pappa vill smaka tårtan!) så tror jag gör enbart tårtan nu med risk för att jag inte hinner äta upp det inom rimlig tid.

        Tårtan vill jag ogärna frysa ner, men hur är det att frysa ner t.ex. mjuk nötkaka annars?

  4. Tårtbottnen blev klar för lite mer än en halvtimme sedan. Skar lite ojämnt så underdelen blev för tunn. Men jag använder överdelen som underdel istället (ser man ju inte) och väntar just nu på att vaniljkrämen ska stelna och svalna.

    Jag gjorde lite fel med vaniljkrämen… Jag la i smöret rätt snabbt då jag inte förstod hur mycket det skulle eller kunde tjockna. Har gjort bearnaisesås och tyckte det var konstigt att smöret kom sist och inte äggulan. Men så lät jag det sjuda lite mer och tillslut blev det tjockare. Men jag tänkte mig mer trögflytande/fast kräm för bre på tårtbottnen. Så jag inväntar tills den är helt sval nu och rör om lite då och då. Förhoppningsvis blir den mer fast och bredbar-konsistens.

    Smakade lite smulor från tårtbottnen (som blev när jag skar den i två delar) och det smakar MYCKET gott det lilla jag smakade. Pappa tycker även vaniljkrämen doftar ljuvligt. Han sitter nu ivrigt och väntar på få smaka min tårta. 😉 Rätt sugen jag med faktiskt. Ska riva choklad över istället för smälta/svalna/stelna och skära i bitar. Sparar tid, ser också fint ut och smakar gott.

    • Just det, hände en olycka i början. Klantiga jag råkade välta äggbunken och ut föll alla 6 ihopvispade ägg. 🙁 Var glad att det inte var torringredienserna dock! Vår hund var dock inte sen med att komma och slicka upp äggen så inget gick till spillo. Istället fick hunden kalasa på ägg. 🙂 (Räddade lite spill på bordet som jag ge honom imorgon så det inte blir för mycket på en gång).

      Vaniljsåsen fick även sjuda för länge så den blev som en misslyckad bearnaisesås men jag lyckades rädda den på något sätt. Höll på bryta ihop först men fortsatt vispa (jag ger inte upp!). Slängde snabbt in i kylen, tog ut, vispa och det är vad jag gör just nu med. Hoppas det funkar!

      Fick ta en stor jordgubbe medan jag väntar… Mums! Det här lär bli de sista jordgubbarna jag äter i år. Ogillar frysta jordgubbar och utländska köper jag ogärna. Så hädanefter blir det frysta bär, troligen hallon.

      Mina första färska jordgubbar i år åt jag faktiskt i London så de var inte svenska. Men det är en annan sak. Kan du tänka dig, vi hittade, vid London Eye som vi hade åkt, ett stånd som sålde en bägare med färska jordgubbar och vispgrädde. Jag som inte kunde köpa annat snask var givetvis tvungen att köpa, och grädden kändes faktiskt inte söt. Däremot kändes grädden söt i kaffet man fick på olika café. Men jag dog inte. 😉

      • 4 äggvitor sparade jag nu också! Från vaniljkrämen. Två till från majonnäs och jag kan göra budapestrullen. Tror jag satsar på den istället för mjuk nötkaka. Tyvärr tror jag inte hasselnötmjölet räcker till båda.

        Sen blir det dina muffins och kärleksmums. Därefter Chocolate Chips Cookies med sista mandelmjölet och kanelbullar samt frukostfrallor på Bakerix.

        Frukstfrallorna gör jag tidigast då mitt ljusa rostbröd är slut. Torr jag ska använda en fralla som hamburgare (ha sesam på 1-2 st och pumpafrön på resten). Kanelbullarna gör jag när suget sätter till, just nu är det så mycket annat som lockar att intresset svalnat. Men det kommer när man minst anar.

        Bakerix håller nog ett tag så jag kan skjuta upp det. Känns lite tokigt att baka allt på en gång. Men det är himla roligt att baka och testa nya saker, så det kan gå fort. 😉

        • Hejsan!
          Jag väljer att svara dig under en kommentar.
          Tips när du delar tårtbottnar använd en sytråd, det går superlätt och blir jämnt. Se bara till att tråden ligger på mitten runt om och korsa trådarna och dra, som om du knöt en knut.

          Bakverken går utmärkt att frysa, självklart är de som godast färska, men nötkakan och tårtbottnar kan man ju lätt frysa. Budapesten är ganska lätt, dock spricker den lätt när man rullar samman den, men vad gör det! 🙂
          Dölj det med ringlad choklad och vänd den fina sidan till gästerna 😉

          Alla mjölerna håller länge så du behöver inte baka ihjäl dig 😉 Du ska ju också ha lite godsaker framöver, så spar dig lite.

          Jag tar ett blad gelantin i vaniljkrämen numera för att vara på säkra sidan när jag ska ha den i tårta. men den tjocknar ju kallar den blir och gärna över natt.
          Stor kram Mariann

          • Tack fört tipset med sytråd! Det ska jag absolut lägga på minnet.

            Det har du nog rätt i, ska ta en bakpaus. Kan ju vara gott att ha framåt hösten eller senare. Det är roligt att baka men känner att jag verken orkar eller vill äta för mycket gott.

            Tyvärr skar sig vaniljkrämen även i kylen (vilket jag insåg efter en del omrörningar). Den skar sig på samma sätt som en misslyckad bearnaisesås. Men provsmakade lite och det smakade ok så jag la på det ändå. Pappa tyckte tårtan var god men tyckte var för lite grädde. Tog 3 dl grädde på men måste hålla med om att till tårtans tjocklek/tårtbotten blev det lite väl lite. Så får ev. vispa lite mer grädde och lägga till. Annars tyckte jag också att den var god.

            Tänkte faktiskt också om man kunde använda gelatin, men jag får nog öva eller läsa utförliga guider innan jag ger mig på vaniljkrämen igen. Tårtbottnen var annars lätt att göra. Men vaniljkrämen har jag svårare för att få till. Samma med bearnaisesås. Ibland lyckas jag med bearnaisesås men inte alltid. När jag väl lyckas är bearnaisesåsen dock himmelskt god!

          • Troligtvis har den varit för nära kokningstemperaturen, det är då det skär sig. Se också till att smöret är mjukt när du blandar ner det. Ett tips kan vara att allt är rumstemperrat, dvs avsvalnad ”äggvanilj” och rumstempererat smör.
            Eller ta i ett gelantinblad för säkerhetskull.
            Gör också krämen dagen innan.
            //Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*