Snart kan socker tillföras till frysta grönsaker??

grönsakerSnart kanske vi också måste börja läsa innehållsförteckningen på frysta grönsaker!?

En ny frysmetod har utvecklats som ska hålla fräschören på frysta grönsker som är mindre tåliga för frysning.
”Forskare i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola  säger att  den nu patenterade metoden går i korthet ut på att man vakuumförpackar grönsakerna och sedan genom en elektrisk stöt impregnerar dem med ett frysskyddat ämne som förhindrar iskristaller att spränga sönder cellerna, något som annars sker när man fryser in vissa grönsaker. ”

Detta frysskyddande ämne är sockerarten TREHALOSE (trehalos på svenska). Denna sockerart är hälften så söt som socker.

Om och när detta börjar tillämpas så kan ju det vara på sin plats att vara uppmärksam på hur mkt höjs kolhydraterna i produkten och kan det trigga en starkt sockerberoende person.

 

4 kommentarer

    • ja, det är trist. Men nu vet vi ju inte om och när detta sätts igång. Men man kan ju tycka att de grönsaker typ salldsblad som inte går å frysa bör väl inte frysas då helt enkelt… det står ju inget om hur mkt kolhydrater grönsakerna ökar med… men påverkas måste de ju antar jag.

  1. Passade på att kolla min förpackning med blandade grönsaker Delhi Style eller vad den heter (Findus?) när jag tog den ur frysen i morse för att fylla på i matlådan. Det stod socker i innehållsförteckningen, på näst sista plats, före svartpeppar. Så mängden är väl inte stor, misstänker jag.

    • ok, nä inte så mkt, men onödigt kan man väl tycka… hade ingen aning måste nu alltså börja läsa på grösnakspåsarna 🙁 *morr*

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*