Reda sås, stuvningar och grytor

DSC_0002Många undrar ofta med vad man ska reda en sås. Ofta blir förslagen att reda med en äggula, grädde eller creme fraiche och också philadelphia ost.

Jag tycker inte att dessa varianter alltid passar till allt.

Det är inte alltid som det passar med mejerier så som phildalphia ost, grädde eller creme fraiche.
Ibland vill man bara ha en ”brun” sås utan mejerier i.

Vi gillar också  lite tjocka såser, stuvningar och grytor, inte de tunna sky-aktiga.

Så lösningen för oss som gillar just lite tjock sås och  inte alltid ”vit”, då kan Johannesbrödkärnmjöl, Guarmjöl, arrowrot eller Redix vara lösningen.

Alla dessa redningar är mkt dryga och man behöver endast 0,5 tsk till ca 3-4 dl vätska.
Redix är LCHF-butikens egna redning. 59 kr 100 gram
Guarkärnmjöl -Bodystore.  59 kr 125 gram
Johannesbrödkärnmjöl – LCHF-butiken.  179 kr 400 gram (vår favorit)
Arrowrot finns i affären i kryddhyllan 🙂

 

15 kommentarer

 1. Hej Mariann, min fråga är OT men jag hoppas det är ok ändå. Jag bakar ditt fröknäcke men har problem. Vid 190 grader i min ugn brände jag fullständigt men det har jag löst genom att sänka till 150 grader.

  Men nu verkar jag bränna vid 150 grader också, åtminstone kanterna i alla fall och då smaker det inte gott.

  Snälla, har du några tips (jo jag vill byta ugn men det får vänta lite) är det ett vanligt problem när man bakar fröknäcke? Jag gillar ju brödet!

  • Hejsan!
   Det är nog lite fel i boken ang temperaturen, man bör köra på 150 grader i varmluft och kanske att du tom ska sänka lite till? man kan ju ha dem längre i ugnen om så behövs istället.
   Hoppas du får lösning på värmen så knäcket blir bra tillslut.
   Kram Mariann

 2. Tack för svar Mariann, bra idé med att sänka värmen lite till, testar det nästa gång. Bakade i går kväll, det blev bra förutom lite brända kanter. Kanske har tjockleken också betydelse, de blir ju lite tunnare där.

  Har du läst Kostdoktorns senaste inägg där han kommenterar debattartikeln från delar av SBU:s projektgrupp? De har ju visat att lågkolhydrat är bäst vid viktnedgång men att det är svårt med följsamheten i längden för en del.

  Funderar på att göra ett inlägg om inte bakning kan vara ett sätt att öka upp följsamheten. Jag har gjort min viktreduktionsfas och har nu börjat liberalisera lite. I nuläget betyder det att jag infört mera rotfrukter och det fungerar fint.

  Funderar nu på att införa mera LCHF bröd och mat typ pajer ibland. Självfallet med mandel- och kokosmjöl :). Har också svårt att se hur pastadeg på ägg, cream cheese och fiberhusk inte skulle vara LCHF? Och vad kan ett rostebröd á la Marianne gör för ont?

  Jo, ytterligare en fundering. Det var kanelbullens dag härom dagen, jag har också svårt att se vad som skulle vara så galet med att baka dina bullar om man har barn och tonåringar och låta vara med istället för att utesluta. Tror att det ökar följsamheten (även om jag inte vet med säkerhet)

  kram

  • Samma här, vi har drastiskt dragit ner på mejerierna, och därför tycker jag desa redningar fyller in fin funktion hemma hos oss. Vilken som faktiskt tycker alla fungerar lika bra.

 3. bästa såsen reds inte alls med mjöl utan man gör som i Frankrike: reducerar vätskan rejält, tar sen ny kastrull och häller i rödvin och reducerar sen rejält där också intill att vätskan är nästan sirapsliknande, sen blandar man de två vätskorna i kastrullen, kokar upp och tillsätter ev litet portvin. Reducerad vätska ger alltid underbar sås och man skippar förstås buljongtärningen. Det blir inga mängder precis med reduceringstekniken – i Frankrike är det heller inte mycket sås till maten men det som finns har SMAK.

 4. Man kan ju tänka såhär också: Vem bestämde att bröd skulle bakas som bröd bakas? Tänk om vi redan från början hade bakat på kokosmjöl och mandelmjöl, då hade det varit konstigt att baka på vetemjöl istället! 😀

 5. Fundersam, i ett recept på fröknäcke står 125 grader i en timme sedan 100 grader i ytterligare 1 timme, prova det så kanske du slipper brända kanter 😉

  • jag kör 175 grader varmluft i ca 30-40 min och sedan stänger jag värmen och låter en pinne ligga emmellan att luckan är lite öppen och så får de stå där i ca 40 minuter, det brukar bli bra.
   bänns de ändå så ra ner på värmen.

 6. Hej!
  Vad innehåller Redix för något? Vet du? Vi har här hemma och testade det igen nyligen och tyckte inte alls om det. Har en ganska slemmig karaktär. Såå varför jag undrar är för att vi även har Johannesbrödkärnmjöl. Är det samma sak kan jag ju lika gärna slänga ut båda sorterna liksom.
  Tacksam för svar.
  MVH Lella

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*