Råttor – fröer och socker

Docent Ralf Sundberg skriver idag på sin blogg ang dagens tv4 morgonstudio med dr Andreas Eenfeldt och Professor Charlotte Erlansson-Albertsson:

”Råttor är djur i människans närhet som genom evolutionen är anpassad till att äta fröer, på senare tid främst då från människans sädeslager. Råttan är lika lite evolutionärt anpassad som människor till en diet med högt sockerintag, som påverkar belöningssystemet, så för att få råttor att leva på flott sockrade man alltså detta och fick råttorna att gå upp i vikt. Socker består av lika delar glukos och fruktos. Fruktos kan inte användas av muskelceller utan ger förhöjda, skadliga blodnivåer, och mycket talar för att fruktos i sockret är det som ger upphov till de påvisade skadorna.

Att skador av denna typ ses hos människor som är feta, kan alltså inte användas som skrämselpropaganda mot LCHF. Vid det här laget vet vi att det är svårt att bli fet utan socker. Men förekomsten av skadorna kanske är en orsak till att en del har svårt att normalisera sin vikt, även med kolhydratreducerad kost som vanligen sänker insulinbildningen. Jag kommer att återkomma till det senare.”

Lite intressant här va?

 

 

2 kommentarer

 1. Hej! Vilken fantastisk inspirerande blogg jag hittat här … Grattis!
  Nu till min lilla fråga när jag skall baka dina bakverk m.m. Har varit i hälsokostaffären och där har de kokosmjöl … är det samma som kokosnötsmjöl?

  • Hejsan och vamrt välkommen hit! 🙂
   Kul att du uppskattar min blogg och varsgod och känn dig välkomen att djupdyka ner här 🙂
   Kokosmjöl och kokosnötsmjöl är inte alltid samma sak. Det som är viktigast här är att mjölet endast har 4 gram kolhydrater per 100 gram råvara. Det är avgörande för om mjölet har samma bakegenskaper som det jag baserar mina recept på.
   Så har det det är det säkert ok, har det det inte eller ingen deklaration alls köp det inte!-
   Kram från Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*