Plötslig spädbarnsdöd och saltbrist

saltKan plötslig spädbarnsdöd bero på saltbrist under fosterstadiet och under amningen?
Björn Hammarskjöld på Kostdemokrati citerar och skriver:
”Antalet barn som drabbades av plötsligt andningsstillestånd efter förlossningen var oväntat högt i en ny svensk studie.
Personalen på BB manas nu därför till vaksamhet, särskilt när mamman är trött, ensam med barnet, eller väldigt upptagen av sin mobiltelefon.
– Det är viktigt att ha fullt fokus på barnet, speciellt i början, säger Eric Herlenius, docent och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.”

Läs gärna inne på länken och här kommer Björns slutsats inklippt:
”Slutsats

Det är farligt för barnet att äta FÖR LITE salt under graviditeten och under amningen. Däremot är det inte farlig att äta för mycket, det reglerar kroppen själv. Så salta efter behag med gott samvete, det som är (livs)farligt är saltbrist!

Men Livsmedelsverkets tjänstemän vill att vi ska äta livshotande lite salt!”

 

Detta  att salt är farligt är en oerhört seglivad myt… i klass med kolesterolmyten, solmyten och fettmyten. Tursamt nog så är fettmyten på väg att slås hål på men när ska vi få större diskussioner om de andra?

 

7 kommentarer

 1. Oj! Vilket intressant inlägg. Ibland kan man verkligen undra vad livsmedelsverket håller på med. De sitter ju i knäet på näringslivet verkar det som..

 2. Jag funderar på det här med salt/sockerbalansen. Jag ska snart åka till sydligare och framför allt högre breddgrader, dvs upp i Anderna. Jag ska ladda med vätskeersättning, koffein och treo mot höjdsjuka. Men fick världens hicka när jag läste på innehållet i Resorb och Apotekets vätskeersättning! Det går ju stick i stäv med hur jag lever idag! Å andra sidan brukar jag inte vistas på 3400 m ö h eller vid ekvatorn i 40+ gradig värme heller (dit vi reser efter Anderna). Jag gissar att det kommer bli ytterst svårt att leva LCHF där, speciellt om man blir sjuk.
  Tankar kring detta Marianne?

  • då jag opererade mig för blindtarmen så fick jag ju glukos…. och överlevde 😉

   jag tror att vi får göra det bästa av det hela ibland, det jag alltid undviker är GLUTEN och om det sedan slinker ner socker och stärkelse i inte allför stor mängd hade ajg inte brytt mig, det är ju tillfälligt inte så att du ska leva så under åratal…

   Du har säkert kläm på vad som kan trigga dig å det värsta, undvik detta också då. 🙂
   Drick lite saltat vatten.

   Inför en sådan resa hade jag nog sett till att vara fylld med D vitamin och ha en läkt tarm dvs inte ätit gluten på länge. Så man har största möjliga motstånd
   hade också ätit dessa bra bakterier i några veckor innan och under resa och en tag efter. Hitta en bra burk med massor i brukar finnas på hälsokosten.

   Så går mina tankar

  • Sedan vill jag önska dig en härlig och upplevelserik resa, vilket du med garanti får. Anderna och jag antar Machu Picchu ska besökas, det är en dröm hos mig…. kanske kanske någon gång…
   Ha en härlig resa!!

 3. Hej och tack för kommentaren!
  Machu Picchu har jag redan varit och trampat runt i, tyvärr på fel årstid, så jag gör gärna om det. Den gången hade jag förfärlig höjdsjuka, åt ”höjdsjukepiller”, som egentligen bara var treo och koffein, och jag tänkte dubbla dosen som var i dessa piller OCH tugga kokablad redan från Lima denna gång, så får vi se om det hjälper. Plus då någon form av vätskeersättning. Jag triggas av godis, men i den bemärkelsen svenskt lösgodis, peruanskt godis är för sötsliskigt (hör och häpna vad sockerråttan säger!). Peru är ju potatisens hemland, så potatis kommer jag äta när det ingår i maträtten, men undviker pasta och ris så långt det går. Uppe i bergen kanske jag inte äter nåt alls pga höjdsjukan (då mår man rysligt illa och ulkar/kräks mest) och OM jag kan äta kommer jag äta just kokt potatis och kokt jättemajs (majsen är också basföda i Peru). Det får gå, som sagt, jag ska ju bara vara där en månad. Men jag blev så chockad över innehållet i vätskeersättninen. Iofs, har man diarré och kräkningar är det ju just socker och salt man behvöer ersätta…. Åk till Peru, det är ett underbart land (säger jag som är partisk hehe) och maila gärna mig innan så ska du få resetips!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*