PIZZA LCHF

Som INTE smakar omelett eller är degig.

för 1 pizzabotten:

1 ägg
1 msk vatten
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
1 msk smulad oregano och/eller basilika
1/4 tsk salt

 

Gör så här:

Vispa ägg fluffigt i några minuter, tillsätt vatten och blanda. Blanda de torra ingredienserna och blanda väl runt. Låt svälla i 5 min. Lägg degklumpen på  bakplåtspapper och kavla ut den med ett bakplåtspapper över degen, eller tryck ut den till lämplig tjocklek och storlek. Grädda i 200 grader i ca 7 minuter.
(Pizzabottnarna här kan styckfrysas med smörgåspapper emellan, bara att ta fram och tina dem lite lätt, lägga på det gottiga och grädda vidare.)
Ta ut pizzabottnen och sänk temperaturen till 175 och lägg på  tomatsås/tomatpuré. Köttfärsklickar eller tonfisk,  lökringar, paprikaringar mm mm. Här sätter bara fantasin stopp. Avsluta med rikligt med riven fet ost över och grädda i 175 ca 10 min. Strö oregano över innan servering.

Jag blandar tomatpurén med olivolja, lökpulver och basilika.

Min Inspiration

 

69 kommentarer

 1. ska man våga Mariann? 😉 har ju blivit trött på att prova alla (inte så goda) lchf-pizza recept som finns där ute….
  Äsch jag tror jag ger dig en chans 😀 du brukar vara värt det!!!

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   Nej, det går inte att mala kokosflingor för då smakar allt kokos och omelett. Det finns speciellt kokosnötsmjöl att köpa. LCHF butiken på nätet har detta bla.
   Kanske att din lokala hälsokost också kan ha mjölet eller kan ta in det. Viktigt dock att ta reda på att det bara innehåller 4 gram kolhydrater per 100 gram, det finns tydligen mjöl med högre halt och då lär det smaka kokos.
   Läs lite om kokosmjölet under fliken LCHF baka och där finner du en liten flik med både sötning och om kokosmjölet.
   Kram
   Mariann

 2. Tack så grymt mycket för receptet! Helt klart mitt favoritbotten till en pizza =) Den skall göras ofta, gick riktigt snabbt också =)

 3. Hejsan, provade detta recept idag. Hade inga problem att få till degen så att säga och efter förgräddningen såg den bra ut (och man kunde fylla med sin topping).

  Jag har haft problem med koksmjölets smak innan så den här gången tog jag typ 50/50 av mandelmjöl och kokosmjöl.. men likt förbaskat blev det för mycket kokossmak *grr*

  Så har det varit med det mesta jag provat baka, man tycker att smaken ska ”försvinna” i alla andra smaker.. men nej.. det är det enda jag känner. Det riktigt knäppa är att jag alltid har älskat kokossmak.. alltså kokoslikör, kokosyoghurt, kokosjuice.. you name it.. MEN kokosmjöl kan jag inte med :/

  Ska prova med enbart mandelmjöl nästa gång och se om jag kan få det att smaka ”bättre”..

  Receptet funkade dock perfekt! Tackar 🙂
  MVH Sandra

  • Hejsan Sandra och varmt välkommen hit! 🙂
   vad trist att kokosnötsmjölet inte funkar smakmässigt för dig, jag antar också att det verkligen är rätt mjöl du har?
   Det finns ju kokosnötsmjöl som smakar kokos.
   vad heter ditt mjöl och vart har du köpt det?

   Kram Mariann

   • Hejsan! Ja det är lite synd, inte för att jag ”mjölar” så mycket i mat/bak.. men det är kul att kunna göra något brödlikt (som pizzabotten) eller baka nått NÅGON gång.. även om man äter lite LCHF vänligt..

    Mjölet jag köpt heter ”Cocos”.. köpt på den lokala hälsobutiken och bara påsen luktar kokos!

    Det är en brun ”papplik” påse.. ser en länk till noble-house.tk (har inte kollat den dock).. står också Aman Prana på framsidan och Fair Trade .. och phillipinerna..

    Vet du något om det mjölet?
    MVH Sandra

    • Hejsan Sandra.
     Det ska då vara rätt mjöl, du tycks väl vara extra känslig då för kokossmak, här i vår familj och vänkrets så är det ingen som känner kokossmak på kakor osv, utan vill vi ha det så måste vi tillsätta kokosflingor. jag själv är ingen superfan av kokos, tröttnar snabbt på den smaken, så det blir bara en gång ibland vi gör med kokosflingor.
     Så man får som jag sagt nedan till en annan Sandra inse att somliga märker en kokossmak och många inte.
     Kram Mariann

     • Hej, ja jag tror det var rätt mjöl (fast å andra sidan visste jag inte att de fanns de som smakade mer kokos heller hehe).

      Som jag sa innan älskar jag ju kokos (juicer, yohurtar kokosflingor, bountys osv) så det är bra märkligt att jag inte klarar kokosmjöl (trodde det skulle vara toppen för mig!).

      Man får helt enkelt prova sig fram, smaksinnena förändras ju speciellt när man äter lchf.. jag tycker också allt är salt nästan (så det är svårt att krydda rätt balans.. så andra tycker det är gott också)

      Men mandelmjöl (och hasselnötsmjöl?) lär väl funka på samma sätt (byta ut i recepten menar jag).. har inte provat det ”rent” än.. så jag vet inte riktigt hur det smakar..(hasselnötsmjöl har jag en känsla av att det smakar en hel del)

      Tack för bra recept och blogg iaf.. 😀 kram från sandra

     • God morgon!
      Jo, hasselmjölet smakar väldigt hasselnöt, gott men inte i allt 😉
      Mandelmjölet är nog bättre att använda, sedan är ju det lilla delikata ” problemet” med att det blir mer kolhydrater med malda mandlar. man behöver ju så lite kokosmjöl mot om man byter till mandelmjöl.
      Men kanske det kan gå över/vänja sig med tiden kokossmaken? Många gånger vänjer man ju sig också. jag trodde ett tag jag aldrig mer skulle kunna äta ägg var så less på den smaken, men nu är jag beroende.
      kram mariann

 4. Jag håller med föregående Sandra om att kokosmjölet smakar för mycket kokos ibland, och jag använder ”Amanprada”, som jag har förstått ska vara bra.
  Men jag testade detta pizzarecept idag, och jag blev positivt överraskad, kände inte av kokossmaken alls, kanske tack vare mycket salt och oregano i själva degen?
  Tack för ett bra recept, ska göra detta massor med gånger, och tack för alla andra recept du delar med dig av, du är en stor hjälp och inspiration i mitt (till och från)-Lchf-leverne! =)

  • Hejsan och välkommen hit! 😀
   Det är det mjölet jag använder mest också, ja det är konstigt att några få upplever kokossmak, men så är det tydligen.
   i våra munnar smakar det inte kokos utan vi måste hiva i flingor om vi vill få fram någon kokossmak, och jag älskar inte kokos alltid…
   Kan bli väldigt trött snabbt på just kokos.
   Så man får konstatera att somliga märker kokos somliga inte.
   Kul att du kikat in och ändå finner bloggen inspirerande 😀
   Kram Mariann

   • Väldigt god pizza! Vilken tur att jag gjorde 3 på en gång – så jag kan ha en med mig till jobbet imorgon kväll, och gömma en i frysen 😉
    Har du provat det receptet till paj? fick för mig att det skulle kunna vara bra!
    Kram till dig med!

 5. Hej
  Jag är nybörjare med LCHF, det började med att min läkare anser att jag har diabetes2, jag håller inte med och tänker göra något åt det. Ditt pizzarecept var otroligt gott och mättande, jag skall plöja igenom dina andra recept också.
  Tack så mycket
  Maija

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
   OM du har diabetes så är LCHF den kost som botar detta på sekunden 😉
   Det är bara att plöja igen, jag gör mkt vardagsmat och inte så konstlad, jag gillar själv när det går ganska raskt å laga mat. 😉
   Kram och välkommen hit igen
   Mariann

 6. Tänkte bara fråga lite snabbt, som jag sa däruppe någonstans så kommer jag inte överens med kokosmjölet och tänkte experimentera med mandelmjöl ist..

  Men du nämnde nått om kolisarna.. jag vet att det är en del i alla de här mjölerna/nötterna.. men vad är det som skiljer tex mandelmjöl och kokosmjöl åt? är det hur man portionerar dem i recepten? är det de som ger mer kolhydrater ?? eller hur ligger det till..

  Ha en trevlig kväll,
  MVH Sandra

  • Kokosmjöl innehåller 4 kh per 100 och jag tror vissa sorters mandelmjöl gör det också, men problemet blir att byter man kokosmjöl mot mandelmjöl måste man öka mängden.
   Finns ingen kaka som blir kaka med 0,5 dl exempelvis.
   Det bästa vore nog om du kunde använda kokosmjölet och bara minska mängden och fylla upp med mandelmjöl och på så vis få bort smaken.
   Ex det är 1 dl kokosmjöl i en kaka, ta då 0,5 dl och ta 1- 1,5 dl mandelmjöl, det tror jag är en bra omvandling.
   kram Mariann

   • Hur kan det vara sådan skillnad på mängden? är det något i konsistensen som suger åt sig mer eller mindre i kokos tex som gör att man behöver mindre av just det mjölet? lite spännande att de kan skilja så pass ändå hehe 🙂

    Tack för svar och tips,
    MVH Sandra

    • jag vet inte riktigt varför, antagligen handlar det om att kokosmjölet innehåller så väldigt mkt fibrer, mot andra lchf mjöler.
     Sedan ska vi också veta att mandelmjöl mfl innehåller ofördelaktiga mängder omega 6 vilket INTE kokosnötsmjölet gör!
     Kram

     • Fast å andra sidan använder iaf inte jag mjölerna så ofta alls.

      Mest kul om jag skulle vilja göra ett bakverk någon gång 🙂 Äter inget av dem på daglig bas så att säga.

      Men man försöker göra rätt när man väl gör nått ju..

      😀

 7. Tyckte inte att receptet blev bra….pizza skall ju ha en tunn botten men det är omöjligt med den här degen.

  Tyvärr är det här inte ett bra pizzarecept om man gått länge på LCHF. OM man är nu och verkligen saknar pizza kan det ju fungera men annars var det inte mycket att ha.

  Kan du ta fram något nytt.

   • Bra svar!

    Tycker att det är tråkigt med folk som uttrycker sig så otacksamt (det kanske inte var meningen men det läti alla fall inget vidare…). Det är ju helt ok att man tycker olika om slutresultatet, men man kan ändå visa respekt .för andras arbete tycker jag.

    Jag är i alla fall mycket glad och tacksam för att du publicerar så mycket som vi får ta del av! Förresten, trodde inte kanelbullereceptet skulle komma på bloggen (men glad!).

    Tusen tack för allt ditt arbete och för att vi får ta del av dina recept!

    kram Ullis

  • TUsen tack för den fina kommentaren om pizzan!
   Dock är ju det vad man lägger på som gör den, men visst är bottnen god ändå 😉
   Kram från Mariann och känn dig varmt välkommen hit

 8. Jag har testat många sk ”pizza-recept” i lchf-anda, alla har smakat vedervärdigt och/eller varit svampiga i konsistensen. Detta recept gav en bra deg (även om jag var tvungen att ta bort oreganon pga allergi) men botten blev supertunn och jättetorr, ska den vara så eller är det jag som gör fel? Allmänt har jag svårt att få någon volym i lchf-bakning, allt blir platt och torrt så jag misstänker att det är jag som gjort fel igen.

  Jag tycker också att mjölet smakar väldigt mycket cocos som gav botten en konstig söt smak, men det är nog en smak jag kan vänja mig vid bara jag får njuta av pizza.

  Fundering, måste botten verkligen förgräddas? Blir den inte mindre torr om jag gräddar den ihop med fyllningen?

  • Du kan säkert grädda alltiett, om det smakar mkt kokso kan du ha fel mjöl. Är du säker på att det är ett mjöl med endast 4 gram kolhydrater?
   ofta får de sm anvädner ”fel” mjöl torra kakor och bottnar.
   Om det är rätt mjöl, kanske du kan ta mer salt och kasnke annan ört basilika i? Så man får bort det söta som ju ändå koksomjölet är.
   Kram från mariann

 9. Tack Marianne! Mitt mjöl är köpt utomlands och har 8% kolhydratshalt, så jag ska testa att byta till ditt rekommenderade mjöl (varit lite för snål för att byta mjöl innan mitt är slut, men nu ger jag upp! )

   • Hej! testat på nytt med det rekommenderade mjölet och resultatet blev toppen! Har slängt det gamla mjölet nu och ser fram emot att ge recepten i bakboken en ny chans. Kul!

    • Hejsan!
     ja det är sueprvitkigt att det är rätt mjöl, jag har förstått detta nu de senaste månaden elelr två, tyvärr trycker ajg inte på detta i boken, men det ska jag sannerligen göra nästa gång det blir bok.
     Dock skriver jag noga att det är 4 gram kolhydrater mjölet ska innehålla, hoppas det går fram till alla…
     Kram Mariann

 10. Hej Mariann,

  Jag ska göra pizzan ikväll och undrar om du vet hur många satser man ska ta om man vill göra en hel långpanna. 3 typ?

  Ser fram emot att få din bok i brevlådan nästa vecka!

  Tack för alla recept och trevlig helg!

  Hälsningar,

  Victoria

  • Hejsan!
   jag tror du ska ta bortåt 4 st för att få en långpanna. Du kan ju börja med 3 och se hur långt du får ut den och sedan vispa til en fjärde port?
   Önskar dig också en trevlig och härlig helg!
   Kram från Mariann

 11. Jag gjorde denna igår, toppade med tonfisk, paprika, champinjoner och purjolök. Supersmarrigt! Kände inte alls av kokossmaken, använde det rekommenderade kokosmjölet. 🙂 Dock bytte jag ut vattnet mot grädde, funkade kanon! 🙂

 12. Godaste pizzabotten jag ätit av alla varianter!
  Gick hem hos hela familjen även tonåringen som endast drivs av snabba kolhydrater:(

 13. Hejsan, är denna pizzabotten mjuk eller hård eller kanske mitt i mellan? Funderar på om jag ska testa denna men är lite osäker på konsistensen 🙂

  • Hejsan!
   Den är liksom hård i kanten där ingen fyllning är och mjukare under fyllningen, vi tycker den är rätt lika trad hemmalagad pizzabotten. Du får testa 1 port, det är ju inte så mkt att förlora, ett ägg och lite mjöl…

   • Låter gott, jag har faktiskt mycket att förlora då jag måste köpa kokosmjöl och det går på ca 180kr för 1kg. Jag får chansa och köpa mjölet ändå och hoppas på att det smakar. Tack för receptet 🙂

     • ha ha, ja det var länge sedan jag kallade kokosmjölet för mirakelmjöl!! Det var i början då jag just hade hittat mjölet noch tyckte det var ett mirakel 😉 numera är vi alla vana vid det och det finns ”överllat” i alla möjliga märken, det gjorde det inte 2011…
      jag skulle tro att ditt mjöl är rätt mjöl. 🙂

 14. I jämförelse med den hederliga pizzadegen bestådende av vanligt mjöl, hur smakar denna? Skall köpa kokosmjöl så fort jag är ute i handeln men vill gärna veta! Tycker ingen kommenterar jämförelsen med vanligt bröd/pizzadeg/vad det nu kan tänkas vara som man ersätter vanligt mjöl med.

  • jag har fått erfara lite olika kommentarer om just detta, men mins tydligt att en person tyckte den smakade som vanlig pizza botten som man bakar hemma ( ej köpe).
   Jag skulle tycka du ska provbaka en st och se om det faller dig i smaken.
   Kokosmjölet är supermjölet så oavsett vad du använder det till (pizza, bröd eller kakor) så lär det gå åt 😉

 15. Tänkte göra denna pizza imorgon. Funderar på hur går du tomatsåsen? Gör du den endast på tomatpure, olivolja, lökpulver och basilika?

 16. Helt fantastiskt pizzabotten!! Hade nästan gett upp hoppet om en pizza som inte blir äggig och svampig! Tack tack tack! 🙂

2 trackbacks / pingbacks

 1. LCHF-Pizza «
 2. Min favorit dag | Made By Rebecka

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*