Pepparkakor krispiga

ca 50 st krispiga små pepparkakor

75 gram smält osaltat smör
2 äggvitor
2 dl mandelmjöl
1,5 msk kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1,5 msk bakery+ sötning
0,5 msk mald ingefära
0,5 msk kanel
0,5 tsk mald kryddnejlika
0,5 tsk kardemumma
(eller ca 1,5 msk pepparkakskryddor)
1 tsk bikarbonat

Gör så här:
Smält smöret med kryddorna och låt svalna lite. Vispa upp äggvitan lätt med handvisp. Blanda ner kryddsmöret.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det väl med träslev, och arbeta degen smidig.
Låt den eventuellt vila över natt, den går att frysa. Det går också att baka ut direkt.

Kavla ut mellan bakplåtspapper till en tunn platta. Tryck ut pepparkakor med formar och lyft över dem på bakplåtspapperklädd plåt. Du kan lägga relativt tätt, de flyter inte ut. Kavla och tryck ut tills degen är slut.
Grädda 175 grader i 10-15 min, ta dem inte för tidigt då blir de mjuka inuti, men passa så de ändå inte bränns.
Låt svalna lite på plåten och lyft sedan över dem på galler att kallna helt och sedan i en kakburk.

 

21 kommentarer

  1. Blir pepparkakaorna så mörka eller är de väl bakta. Jag har en fundering om man har varmluftsugn kan man följa recepten med temperaturen o tiden som en vanlig ugn?

    • Jaa jösses, dessa är krispiga OM de får stå tillräckligt länge… de är bruna ordentligt och man kunde nog tagit dem lite tidigare… men det är så svårt så man får passa dem noga. 😉

  2. Bakade dessa och de såg INTE goda ut! Väldigt mörka, men redan degen var ju mycket mörkare än vanlig pepparkasdeg så det kunde man ju vänta sig…. Hade inte Bakery+sötning utan tog istället Sukrin+ i samma mängd, vet inte riktigt hur man jämför sötman i dessa båda sockerersättningsmedel, men de blev inte söta alls,goda i alla fall! Blir helt klart fler bak, ska nästa gång ta i lite mera Sukrin+ och även tillsätta lite rivet citronskal som är väldigt gott i pepparkakor!
    Tusen tack för alla goda recept här och inspiration till att mixtra lite själv! Ser framemot nya boken!

    • Bakery+ är 3 gånger sötare än socker och sukrin + gpånger sötare, så du måste ta mer av sukrin+.
      Sedan blir de lätt mörka och också lättare brända man får ha ögonen på dem och kanske också veta hur ens egen ugn är.

      Hoppas sen den nya boken lever upp till dna förväntningar! 🙂

  3. Hej!
    har nyligen börjat med Lchf och är nyfiken på lite julmat och julgodis m.m =)
    jag äter inte nötter och mandel så jag blev väldigt glad när jag hittade ditt recept på lussekatter som inte innehåller mandelmjöl =)
    skulle gärna vilja baka pepparkakor och mjukpepparkaka men har bara sett recept som innehåller mandelmjöl =( går det att byta ut mandelmjölet mot något annat?
    / Lina

    • Du kan oftast byta mandelmjöl mot kokosnötsmjöl, det finns en omvandlingstabell på bloggen ang mjöl.
      Kolla i den så tror jag du får bra kläm på tänket 😀

  4. Är det skillnad på varmlufsugn och ”vanlig” ugn? Jag har vanlig ugn och de ser inte alls färdiga ut än och det har gått 15 min nu.

      • Yes, jag höjde graden efter en stund då jag tyckte det tog för lång tid. (175 grader)

        De lite tjockare pepparkakorna blev mer bruna och inte så krispiga men ändå hårda och smakade bra. De tunna blev typ som dina, riktigt mörka och krispiga. Blev först rädd för det ser ju bränt ut men smakade inte bränt. Fotade och skickade till en kompis som också trodde de tunna var brända. Haha.

        Smakat båda (tjocka och tunna) och båda är goda faktiskt. De tjocka är lite finare förstås (färgen tilltalar mer) men jag gillar verkligen krispigheten hos de tunna. Det hade säkert gått att få de lite tjockare krispiga med men nu valde jag att ta ut dessa lite tidigare.

        Smakar inte jättemycket pepparkaka men det gör inget, då jag egentligen inte är ett stort fan av pepparkakskrydda. Jag kunde ändå inte låta bli att testa. Dessa kanske kan smaksättas med annat också? Typ vanilj eller choklad (kakao)?

        Använde ca 2 msk honung också. Ingen bikarbonat/bakpulver men inte märkt något. De såg fina ut. Så tror inte det är nödvändigt om någon inte vill använda det eller har det hemma.

        • ja det är min erfarenhet också att de ser lite brända ut men är det inte och smakar framförallt inte bränt. Gillar också när det verkligen är krispigt 😉
          man kan ju öka kryddningen ytterligare om man gillar väldigt kraftig smak.

Lämna ett svar till Mariann Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*