Mörk choklad innehåller socker

Det hoppas jag du visste.Chokladtårta med myntaganache
Men det verkar som om många tror att:
om jag inte tillsätter något socker så är vad man än bakar och tillverkar med choklad ”osötat” och kan kallas ”utan socker” och därmed sätter man LCHF stämpeln på.

Det är ju inte så att man inte får äta mörk choklad, man får faktiskt äta vad man vill. Problemet blir ju när man vill kalla något för LCHF.
Detta har ju många av de första LCHF-skribenterna- och författarna försökt göra oss uppmärksamma på. Det är också därför debatten gått varm ibland om ”Vad är LCHF?”  och ” Vilken definition har LCHF”.

Om vi ska hårdra det så säger inte definitionen något om varifrån kolhydraterna ska komma, det finns däremot rekommendationer.
Detta gör att tom 1 dl solrosolja med en tsk socker i kan rymmas inom definitionen.

Lyckligtvis har de som myntat begreppet LCHF gått ut med vad som bör ätas och dit hör ju då inte vegetabilisk olja (solrosolja) och socker, och också stärkelse från bröd, pasta, ris och potatis.

Så visst kan du mumsa mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad och också tillverka recept med dessa ingredienser men få recept kan kallas LCHF och det är det man behöver förstå.

70% mörk choklad innehåller runt 35 gram kolhydrater per 100 gram
85% mörk choklad innehåller runt 19 gram kolhydrater per 100 gram
90% mörk choklad innehåller ca 14 gram kolhydrater per 100 gram
Råchoklad innehåller ca 10 gram kolhydrater per 100 gram

Detta borde säga många hur mycket socker som befinner sig i de olika chokladerna beroende på kakaohalt.
Mörk choklad är inte automatiskt ”utan socker”.

Baka gärna på choklad MEN var medveten om att det innehåller socker och ju lägre kakaohalt ju högre sockermängd och har ett bakverk 200 gram choklad eller mer i sig, var då gärna medveten om att detta kanske inte ens är LCHF, inom den ram som nu ändå är satt.
Det är ju ändå viktigt att vi kan lita på att står det LCHF/LC på en produkt eller ett recept så är det LCHF/LC, eller hur?

 

 

4 kommentarer

  1. Lindts 86% choklad innehåller 13 % kolhydrater, trodde det var kring detta 85 eller 86%-ig choklad brukade ligga.. Det finns annars i Lchf-butikens webbshop sorter som inte innehåller mer än 6 eller 10 g kolhydrater per 100 men de är kanske lite för ”osöta” för många. De är dyra också men det var mer än halva priset på dem när jag var inne på sidan för några dagar sedan så köpte ett litet lager:)

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*