Mina teorier och slutsatser omkring ketonerna – del 3

Här kommer nu mina teorier och slutsatser.
Jag vet inget, men så som jag uppfattar det efter mina mätningar så:

Ju mer fett man äter ju mer ketonsänkande mat kan intas. Vet man med sig att man ska på ex fest eller att man ska äta fettsnål mat och i övrigt ketonsänkande mat (= protein och kolhydrater av alla slag) så handlar det om att se till att fettprocenten är hög.
Hamnar man fel med för lite fett är det kört och ur ketosen går man om man då redan ligger lågt.
Den energi fördelning som måste hållas för optimal ketos är minst 85%, max 12% protein och 2-3% kolhydrater.

Vill man “mota Olle i grinden” dvs äta sig till för djup ketos dvs över 3 för att kunna ha en “sänkning till godo”, är det massa fett som gäller. Minst 87-90% och minmalt med kh och ytterst lite protein.

Man kan inte äta något “uppepå”, inte mina bakverk heller då det mesta har en äggbas= protein. Dessa ägg måste då räknas med i energiprocenten. Men ex moccatårtan som innehåller mer fett än både protein och kh, funkar “uppepå”. Ju mer fett i ju mindre ketonsänkande är bakverket. Så har ett bakverk inte rätt fördelning, drick lchf-kaffe. Sötningen i sig påverkar inget.

Så en lösning kan också vara att om man ska äta en fettsnål och protein och kh-rik måltid drick en lchf-kaffe/choklad före eller efter så är man kanske i hamn. Eller se till att vara i mycket djup ketos för då har du tillgodo på ketos-skalan.

Jag har alltså inte varit ur ketosen under dessa veckor mer än direkt efter potatisen och under större delen av mina över 3 år på ofta superstrikt LCHF. Läs gärna den understrykta delen igen…

Allt annat som ingått i min ketoskost som bakverk, sötning, nötter, bär, lite persika, grädde, vin mm har funkat ypperligt bara jag ser till fett procenten och/eller graden av ketos innan.

Så troligtvis när du läser om någon som inte kan äta grädde eller vin, så kan det mycket väl vara läge att fråga om:
Hur djup var ketosen innan intaget?
Hur såg fettprocenten ut för det sammanlagda dagsintaget?
Eller när någon ena gången tål vin och annan gång inte, kan det troligtvis bero på graden av ketos innan.

Kikar vi då på kostdoktorns graf efter aspartam/koffein testet (Tommys är ju ingen vits då hans ketoner inte gick ner något) så kan vi se att han låg “för högt” i ketonerna dvs över 3.0 uppe i 4.5 (ser det ut som) detta gör att han har massor som han kan äta/dricka innan han går ur och han gick inte ur optimal ketos heller med aspartamet/koffeinet. Hade han legat lågt i ketonerna från start hade han gått ur.

Lägger vi då också  till vår förståelse en mycket viktig kommentar och observation från Maud som kommenterar i kostdoktorns inlägg om Tommys test så kan vi se att hon mäter 1.1 på morgonen helt fastande, dricker sedan lchf-kaffe och 4-4,5 timmar efter det mäter hon ketonerna till 2.9. Dricker en ny kopp lchf-kaffe efter den mätningen och mäter sedan upp ca 4 timmar senare ett ketonvärde på 4.8.
Därefter har hon därför ”massor” som hon kommer kunna äta utan att driva ner ketonerna till ur ketos.

Vilken slutsats kan vi dra av det? Jo, att kaffe med massor fett driver en in i djupare ketos. Nu fattas bara ett rent kaffe-test, som jag tror påverkar ketonerna lite neråt, inte nödvändigtsvis ur ketos för det beror ju på vilket djup man är i vid drickandet.

Fett höjer inte insulinet och sänker därför inte heller ketonerna. Det var ju det som kostdoktorn menade på att bevisa i sitt test, att sötningsmedel och i detta fallet aspartam inte höjer blodsockret men ger ett insulinpåslag som därmed sänker ketonerna.  Så vi vet (?) att när ketonerna sänks då har det varit ett insulinpåslag, i alla fall om vi får tro att kostdoktorn vet.

Så det hela verkar inte vara så mycket märkligare än så här… på mig alltså bör väl tilläggas….
Det märkliga är att man trodde man var i ketos på strikt LCHF…

Men den stora frågan som jag landat i efter mina experiment är:

Varför ska man (jag) vara i ketos alltid?

Om detta krävs mer forskning för mig… och om det får jag återkomma i en framtid…

Vill du också forska kan man starta här hos Jimmy Moore och sedan följa de länkar man finner är intressanta.
Dr Peter Attias hemsida Eating Academy är värt att läsa och studera.

Ps. Idag ska jag företa mig test av lchf-kaffe, och min lunch/middag. Dvs jag kommer ta en sticka nu innan lchf-kaffet och en två timmar efter. Sedan äts det en fet lunch efter ytterligare 2 tim med dessa energiprocent och jag kommer ta ett ketonvärde två timmar efter den. Då får vi veta hur lchf-kaffe beter sig hos mig och vad en fet LCHF mat med dessa energiprocent beter sig i min kropp. Så tre stickor ska ödslas på detta idag.  Jag väljer två timmar för kostdoktorn var som lägst i ketonerna just efter ca 2 timmar med sitt koffein/aspartam test.
Info kommer i morgon. ds

 

 

25 kommentarer

 1. Tack Marianne för föredömlig sammanfattning!
  Återigen blir det tydligt att jag har så svårt att fatta det här med fettet… Kan jag få en fetthjärntvätt, tack 😉
  Det är märkligt så djupt rotat det är att vara försiktig med fettet. Trots att jag nu hållit på ganska länge (flera år ;-( ) har jag bevisligen inte lyckats förstå detta på djupet. Jag går inte upp, men inte heller ned. Vilket jag verkligen behöver. Ska läsa din artikel igen. Och igen. Och hoppas att det bidrar till omskolningen!

  • Tack! Har detta bidragit till att en ”förstår” så är jag glad.
   ja detta är en bra sammanfattning av hur jag förstår det hittintills.
   har inte sett denna förklaring någon enda stans…

 2. Mycket intressant läsning och du har väldigt nyanserat problematiserat kring flera personers resultat. Variationerna i resultat efter intag av alkohol=vin har förbryllat många men jag tror att din analys av hur djup ketos man är i innan är trolig. Här gäller det att bottna med mycket fett, när jag skriver det så känns det bekant, undrar om det inte är Skaldeman som skriver så i någon av sina böcker. Sen är din fråga om varför man ska vara i optimal ketos mycket relevant. Några av de som testar ketos (och jag själv fast jag testar inte) tror att det underlättar viktnedgång. Har tyvärr inga bevis för det än 🙂

  • och där har jag inga bevis heller 😉 och jag kan ännu inte märka någon fördel av att vara i otimal ketos heller. Alla hälsovinster kom med lchf inträdet.
   Vissa saker hade gärna fått fördjupas, kanske det är så att man måste vara i ketos över längre tid för att se om det ger en succesiv förändring?
   man säger att det tar 3 månader att anpassa sig så…
   jag har ca 3 v kvar då…
   ja detta är nog så nära man kan komma SSS ratio, säger jag utan att veta det heller…

 3. Tror dock att det allra viktigaste om huruvida det kommer fungera för en person ”i praktiken” är att vad som ”stoppar” eller ställer till problem är extremt individuellt.
  Ketos i sig är ju ingen garanti för viktnedgång, ketonerna kan ju precis lika mycket komma från förbränt dietärt fett som från kroppsfett. Däremot kan det ju finnas andra fördelar, bland annat dess ofta aptitsänkande effekt. Så länge man inte hör till de som har en lätt stressad kropp som svarar med (för högt) kortisolpåslag av bristen på glukos, då man istället kan riskera bukfetma av samma upplägg som boostar viktnedgång hos en annan (dessa bör alltså äta en större andel kolhydrater för att undvika att stressa kroppen och kan då plötsligt få i gång en viktnedgång med kolhydrats mängder straxt under 100g/dagen när under 20 gram istället gav tvärt om).
  Så alltså dels individuellt ur den synvinkeln.

  Sen vad som nog är än mer individuellt är vad som får en att äta ”för mycket”, det finns ju mer än en anledning varför kaloriräknande/begränsande dieter ofta inte fungerar i längden, en av dem att de flesta inte orkar hålla koll exakt en längre tid, en annan att det kan vara svårt att äta mindre än ”man vill”.
  Med en lchf-kost vill man ju helst komma i ett läge där man lyssnar på aptiten, och det är här det finns en stor sjö vad som rubbar en persons aptit till att äta mer än vad som är ”lagom”.
  Själv vet jag jag hör till de som helt enkelt helst inte bör äta allt för god mat för ofta om jag samtidigt vill gå ner i vikt efter aptit, är det helt enkelt väldigt gott vill jag ha mer, och det säger sig självt då att om det sker för ofta så blir det ”för mycket”, eller jag får en känsla att jag inte blir nöjd. Tråkigt? ja kanske, men likväl verklighet. Vardagsmaten måste då alltså vara lite så där lagomtråkig.
  Ytterligare andra triggar på att helt enkelt äta för ofta, andra på att äta för sällan, en del får ökad aptit av söta smaker oavsett hur det är sötat, många på nötter, andra på flytande mejerier osv.
  Väldigt individuellt, precis som hur mycket man gillar alkohol (vissa har inga problem att dricka ett halvt glas vin någon gång i månaden och vill helt enkelt inte ha mer, andra har svårt att sluta efter ett glas utan vill gärna ha mer utan att för den skull vara alkoholist).
  Vissa klarar av att äta en liten bit vettigt sammansatt kaka, andra kommer äta upp i alla fall halva satsen och sedan resten av dagen vara sugen på ”mer” i allmänhet osv osv.

  Men det är nog så att lchf har gått åt att låta proteinet dra i väg lite väl mycket i förhållande till fettet för att riktigt få till den aptitsänkande ketosen på senare år – någonstans i ”normaliseringen” av lchf jämfört med t ex tidigare Skaldeman böcker där proteinets vikt och att hålla uppe fettprocenten mer poängterades, vilket ledde till mat som de flesta kvinnor inte kände sig särskilt lockade av.
  Även mer moderat fettad lchf framstår ju gärna som ”extrem” och ”läskig” för de som fått lära sig att fettminimera (under min sista tur med viktväktarna såldes praktiska mått med 0.5 tsk för att mäta fett i…..)
  Sanning är att går man tillbaka till ”grunden” lite med lchfmat längre tillbaka så har man istället ett läge där saker som fläskfilé, kotlett utan fettrand och kycklingfilé inte ens är lchf ok. Däremot missades ofta fettkvalitén och de råden hade ofta på tok för mycket omega 6.

  Någonstans ”mittemellan” vore kanske bra – och att inse att det idag är fullt med ”lchf-taggade” recept på internet som inte är särskilt lchf alls, inte heller de flesta recept som dyker upp i kvällstidningsbilagor etc.

  • jag är övertygad precis som du att vi är olika, men jag tror nog fysiologin (ketonerna) påverkas lika, men psykologin den är oerhört olika.
   Lika mycket som vi är människor på jorden 😉
   Det är därför många går ur och i och för mkt över ketosen 😉

   Men som sagt detta är ju bara mina noteringar och mina teorier ingen som helst ultimat sanning alls…

  • Tänker igen, att givetvis är även ketonerna individuella i så måtto att om du och jag äter det samma så får vi kanske inte exakt samma värden. Då det väl handlar inslinpåslaget också, och det är beroende på metabiosmen.

 4. Har varit LCHF-are sedan maj 2011, gick ner ca 13 kg till jul 2011, har nu gått upp 15 kg sedan rökstopp i mars i år.
  Jag har äntligen kommit över äckelkänslan som jag haft bara att tänka på LCHF-te (tycker inte om kaffe), och har konstaterat att det är riktigt gott 😉
  Jag tar drygt 1 msk smör och lika mycket kokosolja i en tekopp svart, gärna smaksatt, bryggt te.
  Hoppas detta kommer att hjälpa mig ur viktökningen som startade när jag slutade röka…..15 kg plus på ett halvår 🙁
  Kanske rent av starta upp viktminskning…..

 5. Tack, jag hade varit nöjdare om det inte hade haft sådan effekt på min vikt….jag var såå glad när jag hade gått ner de 13 kg…(till strax över 70kg) nu väger jag 85,5 till mina 167 cm….jag hoppas det vänder snart, har funderat på att ge upp flera gånger, men jag tror ju på LCHF….

 6. Svårt att tänka hälsa när alla hälsovinster har backat…en nästäppa jag hade dragit med över 1 år, sura uppstötningar, känningar åt gallan (trots op) försvann iom starten av LCHF, de är nu tillbaka med full styrka om inte värre…….USCH! nu får jag sluta med gnället och försöka göra någon nytta 🙂

  • Du kan läsa lite mer om maten i del 2 av denna ketonserie på 4 delar.
   Även i morgon kommer det om maten, sista delen i morn tror jag.
   Ja det är smör och 25 g kokosfett + det fett som är i kött mm.

 7. Jag àr sjàlv helt òvertygad om att ketos àr det mest hàlsosamma tillstàndet (fòr mig i alla fall). Màr absolut bàst i ketos och urmànniskan befann sig ju ocksà fòr det mesta i ketos.

  Dock àr mitt problem att jag behòver òsa pà med sà oerhòrt mycket fett fòr att ligga kvar i ketos, och att jag màste àta ànnu mer fett nu nàr jag àter sà lite kolhydrater (mindre àn 5 gram) och protein (1 gram per kroppskg). Jag màtte mitt matintag pà Minmat.net idag, och kom upp i nàstan 3000 kalorier!! Nog àr ketos bra fòr hàlsan, och sàtter sàkert igàng fettfòrbrànningen, men om man ”màste” òveràta sà oerhòrt mycket fett fòr att hàlla sig kvar leder det nog snarare till viktuppgàng i làngden…(?)

  Men hàlsan kommer fòrst — inte en chans att jag gàr tillbaka till glukosdrift!! 🙂

  • ja som sagt krävs mer forskning, men det verkar funka så här på mig at tajg kan styra ketonerna med mer eller mindre mat. Mindre mat öppnar för mer gottiga saker.
   Det var mest detta ajg vill forska ut hur jag styr ketoenrna, ja om jag nu gör det 😉 jag kanske helt missuppfattat vad vet jag…
   märker ju soms agt inget positivt så ännu, möjligens ännu bättre sömn, det är väl de som är tydligt, men om det är så variktigt, det återstår ju att se, därför kräver ajg mer tid för att jsut utvärdera hälsofördelarna. jag är övertygad om att de kan komma över tid.
   Tålamodet bör användas här tror ajag.

  • Hm… tycker inte det låter hälsosamt i mina öron har du testat att sänka fettet till under 30g och höja proteinhalten till 2-3g/kg istället. Funkar jämt för mig. Kolisarna på ca 15-20g

 8. Varför skulle man vilja styra ketoner ?

  För att nå bättre hälsa behövs väl inte så mycket ketoner egentligen utan att kolhydraterna minskar istället. Det verkar inte heller behövas speciellt mycket ketoner… 0.5… för att gå ner i vikt. Det är i alla fall min erfarenhet, som haft i stort sett samma viktnedgångstakt oavsett om jag haft 0,9 eller 3.6 mmol ketoner. Att hålla koll på proteinerna var viktigare för mig än ketoner.

  • ja det är ju så att vi alla är olika. Du har gått ner i vikt oavsett var på denna sakla du befinner dig och det är ju det ganska många ändå gör. Men sedan finns det också en stor del av oss (kvinnor?) som oavsett hur strikt vi äter lchf ändå inte går ner.
   När vi äter strikt lchf så ligger nog ketonerna på ca 0,2.

   Nu när fler av dessa svåra kroppar börjat dra ner på protein och ökat fett och mäter ketoner så kan det skönjas en viktnedgång.
   men då den på mig fluktuerar så så är den inte varaktig. Detta trots att jag ligger i spannet 0,8-2,7. Mestadels 1,3-2,7

   Detta kan noteras också lite här och var att alla även med detta sätt att försöka gå ner i vikt inte fungerar optimalt.

   Så du ska vara oerhört tacksam att ha koll på proteinet hjälpte dig oavsett vart på ketosskalan du befinner dig.
   Vi andra vill styra ketonerna för att alltid befinna oss inom optimal ketos just i förhoppningen att det är där vi måste vara för att uppnå det du uppnår oavsett var du befinner dig.

 9. Så märkligt…. jag kommer bäst i ketos på högproteindiet.
  Rejält högt med proteinet 2-3g per kilo kroppsvikt, kolh under 15g/dygn och inte över 30g fett/dygn. Kolla gärna in min blogg om ketodiet, där finns massor med tips och recept. metrobloggen.se/sizezero

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*