Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i ”för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i ”för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i ”för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

17 kommentarer

 1. Det tråkiga är att lchf, som var en enkel och nyttig kost att följa, numera blivit en riktig bantningsdiet. Jag kan aldrig tro att det är bra att de flesta kalorier intas som fett kaffe. Proteiner är väl inget att vara rädd för!
  Jag har i alla fall ledsnat på att läsa om ketonmätningar och surfar hellre på GI-sidor och GI-recept.

  • Du har helt klart rätt i att tycka vad du vill och uppleva det så. 🙂
   Läs och ät exakt vad du vill! 😀
   Ha det gott
   kram Mariann

  • skulle vilja tillägga, att proteiner ska inte ätas i överkant, då bildas det glukos/socker av överflödet.
   Jag har valt att lägga mig på ca 1 gram protein per kilo kroppsvikt, dvs ca 60 g.
   Vi är många inom lchf som äter för mkt protein och ajg var en av dom.
   För att lyckas dra ner på dessa så måste jag fylla upp med fett annars skulle jag ”svälta”. Så märkligare än så är inte det hela. 😉

 2. Riktigt intressant Mariann!
  Jag känner igen en hel del av det du skriver, särskilt det där med att kompensera upp med fett om man vill unna sig något extra.
  Känner mig också osäker på alla fördelar med att vara i konstant ketos, men de positiva effekter jag märkt själv gör det ändå värt för mig att försöka. 🙂

  • och jag vill vänta och se 🙂 så jag fortsätter helt klart.
   ja jag tror de flesta som mäter kan känna igen detta att principen är åt detta hållet.

 3. Fast jag ser det inte som dietande. Fetkoppen hjälper till att få i sig mer fett, tillräckligt med fett, vilket kan vara svårt att komma upp i optimal mängd. Jag gör min på fo-ti-tieng + lite kryddor som ex kanel + 25g smör och 25g g kokosolja. Jag mår väldigt bra av den. Äter också ett hembakat lchf knäckebröd med smör och ost.

  Det jag undrar är, hur mycket med kan man inta under dagen. Vad är lagom? Jag märker att jag ofta blir hungrig snabbt efter lunchen och gissar då att jag får i mig för lite fett. Kan man dricka fler fetkoppar under dagen?

  • jag gör min frukostkopp lchf-kaffe på 25 g koksfett och 40 gram smör.

   Sedan de andra två över dagen med 40 gram smör i bara.

   Dessa tre muggar gör att fetthalten blir ca 87% varje dag.

 4. Varfòr vara i ketos?
  Jo, fòr hàlsans skull:
  – Kroppen fungerar bàttre.
  – Hjàrnan fungerar 25% bàttre och man slipper demens nàr man blir gammal.
  – Vaccin mot cancer, eftersom cancer behòver glukos och fruktos fòr att vàxa.
  – Vaccin àven mot de flesta andra vàlfàrdssjukdommar (àlderssjukdommar), eftersom dessa inte trivs i ketos.
  – Urmànniskan befann sig oftast i ketos (och urmànniskan fick inga vàlfàrdssjukdommar).
  – Personliga hàlsofòrdelar: Bàttre sòmn, mer energi, bàttre koncentration, bàttre humòr (stabilare och gladare), mindre ”sug” och sundare relation till mat, viss viktnedgàng och làttare att làgga pà muskler.

  • Joo, det verkar vara dessa fördelar som finns med ständig ketos.
   men jsut nu fungerar ajg inte bättre, men som sagt ajg fortsätter och ser om saker fördjupas framöver. Det skulle ju ta 3 mån att bli ketosadapted så…

 5. Tanken med att vara i ketos är väl att få till en viktnedgång för dom som stått stilla. När du säger att du inte förstår meningen med att vara i optimal ketos – betyder det då för dig att du inte har gått ner i vikt under tid du varit i optimal ketos?

  • För mig är det för tidigt att säga att det är meningslöst att vara i ketos, detta återstår att se. Vill ge det längre tid. Jag kan inte säga att ajg rasar i vikt, men möjligens är tendens neråt, men det fluktuerar för mycket. Hälsovinster ska ocskså finnas med ketos och dem väntar jag in. Alla vinster kan man ju inte se och mäta. 😉
   För mig är det ändå mest viktigt att må bra. Man säger att det tar 3 mån att bli anpassad så jag har ett par veckro kvar.

   jag har inte forskat tillräckligt i varför man ska vara i ketos hela tiden, för mig måste det inte bara vara viktminskning om jag ska äta så jämt.
   men med tiden så lär vi få veta och kanske jag känna/uppleva.

   Sedan är det återigen fler som inte går ner i vikt nu heller så…

 6. Tack för jätteintressant läsning. Har precis börjat med min ketonmätning efter att ha gått upp ca 10 kilo på liberal lchf.
  Hoppas självklart på viktminskning men det stora är att förstå hur min kropp fungerar…vad jag har gått upp av mm.
  Egentligen borde det ju inte behövas men om man inte har mättnadsspärren, så kan kanske detta vara till hjälp….hoppas jag.
  Har tex väldigt lätt att överäta nötter och LCHF-glass så det har tagits bort från kosten nu och kommer återinföras senare för att se vad som händer.
  Tack Mariann för att du delar med dig så frikostigt av dina upplevelser.

 7. Kanske jag kan svara på ditt varför 🙂

  Vill du ha optimal fettviktminskning ska du ha optimal ketonhalt. Ketonerna är ju resterna från det brända fettet (lite förenklat) så ketonerna är alltså ditt kvitto på hur mkt fett du förbränt

 8. Hej!

  För att gå ner i vikt måste intaget av energi vara negativt, d.v.s. färre kcal in än ut. I mitt fall, kort kvinna 48 år, är min dagliga energiåtgång cirka 1800 kcal. Ska jag gå ner i vikt måste intaget vara mindre än det. Detta gäller även LCHF-kost. Tanken är att man inte blir lika hungrig på LCHF som kolhydratbaserad kost, att kroppen inte ska vilja ha mer och då helst mindre än den behöver och därmed uppnå normalvikt.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*