Min viktresa

Jag får ju ibland frågor om jag gått ner i vikt och man kan kanske undra det med rätta då man ser min blogg och hur många goda bakverk och desserter det finns. Dock är ju dessa bakverk inte som de traditionella, som man gärna vill tro då man ser dem, och man har svårt att ”tänka om”. Den psykologiska biten angående bakverk sitter hårt.
Fast det finns mer mat recept ;), 44 bakrecept och 68 mat, då är inte bröden inräknade alls.

Alltså, min vikt och för den delen också makens viktnedgång det är väl det som är intressanta i denna frågeställning.
Jag vägde som mest 93-94 kg
Maken 115 kg

När jag började med LCHF för snart tre år sedan så åt jag ungefär som Annika Dahlqvist rekommenderar. Jag gick raskt ner 5 kg på några veckor. Sedan sniglade sig vikten neråt under några månader för att sedan stå helt still länge. Jag började läsa på om fakir (0 kolhydrater), tänkte att jag får nog prova det och ungefär i samma veva upptäckte jag PF (periodisk fasta) och detta körde jag under 2 månader, minus på vågen med 4-5 kg. Nu hade jag en viktnedgång på ca 10 kg sammanlagt. Ungefär här började maken och dottern att äta striktare men en luftig LCHF. Detta bör ha varit vid ca 8 månader efter min start av LCHF.

Dottern har varit smal  och behöver inte gå ner något utan bara äta sig till hälsa och framför allt bevara den. Maken hade ju massor att gå ner och vikten bara började rasa, då han verkligen ströp bröd, ris och potatis. Min vikt sniglar sig neråt, eller står helt still.

Vi började också här leta lchf-kakor, mest dottern. Jag hade inga problem att sitta där med bär och grädde, det hade däremot familjen. Därför letade vi mkt efter alternativa bakverk. Fanns ju knappt och det som fanns var inte gott. Därav mitt eget experimenterande efter jag fann kokosnötsmjölet. fanns ju ingen i hela LCHF-sfären då som använde det, nu efter jag lagt ut recept här och i början på KiF dräller det av bak med kokosnötsmjöl.

Ungefär  efter  drygt ett år på lchf och denna 2-månadersperiod med fakir och PF så gjorde jag ett nytt försök med fakir+PF i knappt 2 månader och då klämde jag ytterligare ca 4-5 kg och nu ligger då min sammanlagda viktnedgång på 15 kg. Sedan ligger det still igen.

Jag ligger helt still i 1 år, maken går stadig ner och har i dagsläget tappt 25 kg på en luftig LCHF och med mina bakverk. Jag gör ett nytt tappert försök med fakir och PF igen och det rör sig inte alls på vågen och jag ger upp.

När jag äter fakir och PF så upplever jag det som en bantningsdiet och så kan inte jag leva hela livet. Jag har nu sedan i mars börjat jogga varannan dag ca 5 km, vikten rörde sig lite ner ca 1-2 kg. Däremot har jag ”omformat” mig. Så om jag ska ”rasa” i vikt så måste jag tydligen  ”halvsvälta” och banta, vilket jag tycker inte jag orkar och vill just nu.

Så jag väljer att leva min variant av lchf som är ganska strikt, väldigt lite kolhydrater över dagen max 20 g. Jag har alltid ätit en strikt LCHF med max 20 g om dagen, mestadels legat på mellan 5-10 g och ändå rasar inte min vikt…

Däremot kan jag numera äta mina bakverk och det är där mina flesta kolhydrater kommer ifrån, många av bakverken är ju mat och innehåller väldigt lite kolhydrater.
Jag väljer att äta fakir under frukost och kvällsmaten, UFO till middagen för där kommer grönsakerna in, och då kan det komma plats en kaka eller så, när och om vi har bakat. Jag anser mig inte längre vara väldigt överviktig, dock skulle jag önska mig vara ca 10 kg mindre, men för att de ska rasa bort så måste jag leva oerhört snålt och på ganska lite mat och bara protein och fett. Jag väljer att numera se det över tid, har det tagit 25 år komma dit kan det få ta 5 år eller mer för att komma bort.

Så som jag äter nu så kan jag leva hela livet och det måste ju ändå vara det som är det bästa, skulle jag fakira och PFa så hade hela världen (i den jag lever) behövt göra så också. Det sociala livet fungerade mycket dåligt under dessa två perioder och därför fixar inte jag det. Det är då jag upplever att jag bantar och för mig får aldrig LCHF bli en bantningsdiet! Det är långt mer än så….

 

 

 

 

 

 

19 kommentarer

 1. Hej Mariann! Jag har också käkat LCHF i 3 år nu. I början så försvann 5 – 7 kg omgående, sen blev det tvärstopp. Jag hade samma utgångsvikt som din man, kanske några kg till. Tvärstoppen varade nästan ett år. På somrarna har dom små tappen kommit, när jag har jobbat med huset, sen när semester har tagit slut o man går in i sina jobbvanor så har man mer ätit enligt klockan istället för när kroppen säger ifrån, då har vikten stått stilla. Men precis som du säger, så har andra saker hänt med kroppen som är viktigt att tänka o inte bara fixera sig vid vikten. 1. jag mår mkt bättre, är piggare 2. min lilla vårallergi har borta. 3. mkt lugnare mage 4. omfånget har minskat o gör konstant. etc.
  Allt det gör att jag aldrig slutar att äta LCHF, jag mår alldeles för bra av det. Jag har inte bråttom

  • Hejsan!
   Välkommen hit 😀
   Jag har också en del hälsovinster. 🙂 maken med! 🙂
   Så om det sniglar ser neråt och står still, skit sak samma, jag går inte upp och jag mår mer än utmärkt!
   varmt välkommen hit igen!
   Mariann

 2. Skönt att höra att inte alla ”rasar” i vikt. Jag gör det inte heller men trodde att det beror på min diabetes och att insulinet stoppar viktnedgången. Vilket jag tror är delvis sant. Vet att jag borde motionera, för att kunna minska insulindoserna men är väldigt dålig på det.
  Min sambo ”rasade” i vikt men han hade inte tålamod att fortsätta. Får se om han börjar om med lchf igen eftersom han fått tillbaka värken i axlarna som försvann när han åt lchf.
  Jag tycker det är tråkigt att många mest är intresserade av viktnedgången när det egentligen är hälsovinserna som är det viktigaste.

  • Hejsan!
   Känn dig också varmt välkommen hit. 😀
   Din sista meningen håller jag med dig i 100%.
   För mig nu när jag väger mindre är det lättare att motionera, dock är jag lat av naturen 😉
   så vi får se hur länge denna vända med motion varar…
   kram på dej och välkommen hit igen!
   Mariann

 3. Hejsan!
  Hur länge ungefär tog det för er före det blev stop?
  Jag har ätit lchf i snart 3 veckor och har hittills gått ner 6,5kg! (började på 116,9kg)
  Mitt humör är jämt (tidigare berg-och-dalbana), jag e mycke piggare å mer energisk, kan ju knappt sova på natten! 😀
  Just nu är bantandet viktigast för mig, ska snart på fjärde knäoperationen (båda 2ggr) och jag mår inte bra, kan inte röra mig på samma sätt jag vill och önskar, älskar att röra på mig!

  Undrar om jag borde förbereda mig på en totalstop så småningom? Att jag inte sen blir väldigt besviken och ger upp :/ (har hänt x-antal gånger)

  Sofia

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   det är väl alltid bra att vara förberedd på de berömda platåerna, sedan kan vi hoppas att du inte tillhör den skaran där dom är långa.
   När stoppen kommer, se om du kan hitta på något nytt, ex fakir och PF, eller ha tålamod och vänta ut kroppen.
   Ge upp är bara dumt, då lär man ju aldrig bli mindre och få bättre hälsa så!! 😀
   Du ska se att även du lyckas tillslut!
   kram Mariann

 4. Har en fråga tills som jag glömde här ovan… Blir väldigt trött efter maten, hittar inget om detta nånstans, bara om att man blir trött efter kolhydratrik mat… men jag äter inte just kolhydrater men blir dundertrött efter maten! :/

  • Du är precis i omställningen och de veckor där man gärna blir extra trött, kroppen håller på att ställa om till fettdrift och använda dietfett eller det du har på dig 😉
   Så stå ut bara, när du väl är över den gränsen och det kan ta några veckor så kommer du må jätte bra och känna dig pigg.
   Fet mat kan ju tynga i början innan man är van.
   Kram mariann

 5. Hej Mariann!
  Trevligt att läsa din blogg, det gillar jag. Jag började med LCHF i maj, då vägde jag 56,5. Igår vägde jag mig och vågen visade 57,6. Men det som är konstigt är att jag känner mig inte som ”57,6”. Har även fått kommentarer att jag ser smalare ut.
  Trots att jag inte går ner i vikt (och det skulle jag vilja göra) fortsätter jag med LCHF för jag mår mycket bra och min mage är den gladaste magen i min familj, även min dotter tycker att min mage har blivit bättre samt att hon också kör lite LCHF.
  jag försöker att låta bli kolhydrater och skulle vilja fråga dig hur du gör för att mäta hur mycket kolhydrater du äter.
  Tackar dig för en intressant sida och för att du delar med dig av din erfarenhet.
  Kram
  Ivannia

  • Hej Ivannia!
   Kul att du gillar min blogg! 😀
   LCHF är ju viktnormaliserande och det gör att vissa går upp och vissa går ner. Men omformning verkar alla gå igenom och det är ju kul!
   Kram och Varmt välkommen tillbaka!
   Mariann

 6. Jag känner igen mig jag också. Jag började med LCHF då jag vägde nästan 88 kg (en gång i tiden vägde jag faktiskt 91 kg :o) och första halvåret gick jag ner typ 10 kg snabbt, sen tog det kanske ett halvår till att gå ner 5 kg. Men sen har det pendlat upp och ner några kilo (men det kan ju bero på att jag väger mig för ofta).

  Tänkt prova fakir flera gånger men det har inte blivit av. PF har jag aldrig läst om. Jag vet inte hur jag ska göra. Jag har också 10 kg att gå ner (beroende på var vikten står på för stunden ;-)).

  Att sluta med LCHF är dock inget alternativ. Så som jag åt innan eller försökte äta enligt rådande kostråden gjorde bara att jag ökade i vikt. Ibland svalt jag mig också och visst gick jag ner, men det höll aldrig en längre tid. Dessutom fungerade inte hjärnan i skolan vilket påverkade betygen negativt.

  Så jag får helt enkelt hålla ut och ev. försöka minska på portionerna lite. Just bakverken tenderar jag inte att direkt överäta, jag är mer glad i mat faktiskt. Jag uppskattar mat mer än någonsin sen jag började med LCHF. Bakverken känns mer som en ”psykologisk” sak, för jag uppskattar det faktiskt inte så mycket längre. Men ibland inbillar jag mig att jag ska ha något. Haha!

  • Glömde tillägga att jag ”känner mig som en i gänget” när jag äter LCHF bakverk osv. (alltså bland andra som inter äter LCHF) vilket är ganska fånigt egentligen. Varför gör jag det? Jag bör ju istället ta fram en härlig köttbit och avnjuta medan de äter sötsaker.

   Kom på att matbröd däremot uppskattas. Dels är det bra snabbmat (om jag någon gång inte orkar laga mat) och det är alltid gott med smör, ost, paprika, gurka… eller varför inte krämig mjukost, leverpastej, ägg med majonnäs och räkor… Hihi!

 7. Hej!
  Följer din blogg varje dag och uppskattar recepten mycket 🙂 Av alla jag känner som äter LCHF verkar det som om männen går ner snabbare än kvinnorna. Till och med min man som bara tycker jag är löjlig, men ändå äter min mat går ner i vikt och han försöker inte ens. Själv står jag still…

  • Hejsan Hanna!
   Kul att du gillar min blogg och roligt att höra att du läser här varje dag. 😀
   Du ska också känna dig varmt välkommen hit!
   Jo det är tyvärr ganska vanligt att vi kvinnor får slita mer med vikten 🙁
   men vi får tänka mer på hälsan än vikten och bara äta på . 😀 Tillslut går det!
   Kram på dej
   Mariann

 8. Hej Marianne !

  Min viktresa på 3 år, direkt rasade jag nästan 10 kg, sedan kom en platå, då ¨hade jag vägt 90 kg, på 80 stod jag sedan länge, tills jag plockade bort mina Finn Crisp och ingen Kiwi varje frukost bara nån halva ibland. Slutat med fil och kör bacon å ägg, eller äggröra å kaffe med grädde till frukosten.
  I sommar rasade jag ytterligare mellan 5 – 7 kg, då jag pendlat lite under sommaren, gjorde då och då, något av dina goda bakverk eller matnuffins/paj, då våra barnbarn var här. Hemgjord hallonglass, eller hallon å grädde. Vi har egna hallon och det blev mycket, så jag har mycket i frysen, vikten är inte det bästa, det är att mitt blodtryck gått ner och värken i lederna är borta. Borde motionera mera, jag hoppas få till det där oxå, det är så mycket lättare att röra sig med – ca 17 kg, borta!! Tack för alla fina recept Marianne, och hälsa din dotter på födelsedán 🙂 Kram från Eva

  • Hejsan!
   Kul å höra om din resa! 😀
   Jag ska hälsa dottern och härligt att höra att mina bakrecept gillas! 😀
   Kram till dig
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*