Martin Ingvar: Du blir inte dum utan kolhydrater

Martin (professor och hjärnforskare) säger i Expressen:
”Hjärnan är trots sin lilla storlek ett energikrävande organ. En femtedel av energin i kroppen går till att försörja hjärnan. Och den behöver kontinuerlig tillförsel eftersom ingen energi kan lagras i hjärnan. Vanligtvis får hjärnan sin energi från glukos, en sockerart.

– Fast det är inte nödvändigt att äta socker. Det hjärnan behöver som energi är kolskelett, det är grupper med bland annat kolatomer. Det kan du få från socker, men också från långsamma kolhydrater, aminosyror eller fett, säger hjärnforskaren Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap som särskilt intresserar sig för belöningssystemet i hjärnan.”

Martin säger vidare:
”Med lågkolhydratkost lugnar stressystemet ner sig. Vid en strikt lågkolhydratkost hamnar kroppen i ketos. Det innebär att kroppen och hjärnan börjar använda ketoner som energi i stället för glukos.

– Lågkolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Hela resonemanget att vi behöver kolhydrater är fel, det räcker med ett halvt glas mjölk och lite grönsaker för att du ska klara dig. Att socker för hjärnan skulle vara lika viktigt som vitaminer är helt fel.”

Läs vidare i Expressen om Hur det fungerar 

Det är ju först när man provat att bli äkta och på riktigt ”fettdriven” som man förstår vad det innebär och vilken kapacitet man då helt plötsligt har till förfogande…  För all del kan det ta ett tag innan kroppen fattar att nu är det fett vi bränner men när den gör det… 😉

 

 

1 kommentar

  1. Om han påstår att man blir dum av att äta kolhydrater då har han dumförklarat mer än halva jordens befolkning – även hans fru, barn, barnbarn, släkt och vänner för jag tror inte att dom avstår från en pizza då och då eller en glass i sommarhettan.
    Jag läste hela artikeln. Det var starka ord från hans mun!
    //Anni

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*