EU stoppar ekoskydd??

Nu går skam på torra land (igen) vilken värld är detta vi lever i? Detta frågar man sig ofta i dessa sk moderna tider där det ska petas i allting…
Nu har EU förbjudit alla utom de som är certifierade KRAV att bespruta sina jordgubbar med naturliga bekämpningsmedel  så som matolja, såpa/diskmedel.
SVT skriver:
”Jordgubbar har många fiender – mögel och skadeinsekter, värst just här är tripslarven. Men för att slippa giftiga kemikalier har odlaren Ann-Helen Börjesson använt ett medel som anses helt ofarligt. Hon blandar själv såpa, olja och vatten för att spruta på jordgubbarna.

– Det som är problemet här är tripslarverna, då kan man använda såpa och olja – om man hade fått.

Men det får man inte längre. Under våren började nämligen en ny EU-förordning att gälla som gör att kommersiella odlare inte får använda såpa och olja som växtskyddsmedel. De är inte godkända för det ändamålet.

Tillfällig dispens

Det finns en tillfällig dispens, men bara för Krav- och Sigill-odlare.

– Det ska föreligga en fara som inte går att avvärja på något annat, rimligt sätt. Och när det gäller de ekologiska medlen, finns inga andra att tillgå. Men i den konventionella odlingen finns andra medel att använda, säger Johan Lindh, jurist på Kemikalieinspektionen.

Länsstyrelsens trädgårdsrådgivare, Kirsten Jensen, tycker det är ett märkligt resonemang.

– Det är en väldigt konstig signal att skicka, att ett medel som är ekologiskt inte får användas längre, innan ett företag betalar riktigt dyra pengar för att få det godkänt, säger hon.”

Vad gör man?

 

3 kommentarer

  1. Man kan ju undra om det inte är mer skadligt än hälsosamt att äta frukt och grönsaker med tanke på hur besprutade de är. Jag kan inte äta jordgubbar, apelsiner och bananer och säkert andra frukter också för jag känner av att de är besprutade. Blir matt i kroppen, börjar nysa och får ibland sprickor i läppen efter att ha ätit de, kan inte tänka mig att det är själva frukterna som jag inte tål utan det måste vara bekämpningsmedlen.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*