Marsipanägg – cognac eller pistage

ca 15 st, man bestämmer ju själv storleken och mängden.

1,5 dl skållad och skalad mandel
1 bittermandel
1,5 msk sötning Bakery+
1-2 msk grädde
2-3 msk cognac ( kan uteslutas för ren marsipan)

Alternativa barnvänligare marsipanägg ( även för vuxna 😉  )
1 dl malda pistagenötter och ta endast 1 dl mandel
1 msk extra grädde

Gör så här:
Mal mandeln ( och pistage) i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en matberedare och mixa in sötningen väl, låt gärna maskinen gå i flera minuter.
Häll sedan i grädde och cognac. Mixa till en fin massa.
Forma sedan fina små ägg (eller bollar om det inte är påsk, eller om du inte orkar fissla med äggformen).
Smält mörk fin kvalitetschoklad i vattenbad och doppa äggen i chokladen.
Lättast är med en gaffel och låt överflödigt rinna av,  så äggen inga ”fötter” får. Lägg dem på smörgåspapper. Låt stelna i rumstemp och ta sedan in dem i kylen.

 

9 kommentarer

 1. Hej Marianne. Vilka fina ägg! Du, jag har lite funderingar och jag hoppas att du kan svara på mina frågor. Jag har kört lchf nu i 1 månad och mår verkligen superbra, jag tror att lchf kan bli min livsstil men jag vill kunna unna mig godis, pasta, ris, potatis eller bara inte behöva säga nej till en mat etc då jag är bortbjuden. Om jag lever lchf, strikt i veckorna men kanske äter lite hur jag mer vill under helgen skulle det fungera eller skulle jag öka i vikt då etc? Jag har inte någon övervikt att prata om men jag vill inte börja lägga på mig. Tanken med att jag började med lchf var för att börja äta bättre i veckorna, jag åt ofta för lite, gick hungrig och slängde i mig något stort på kvällen. Visserligen aldrig något jätteonyttigt men ändå. Jag ville få bort kolhydraterna i veckan och få mindre svullen mage och det har jag uppnått nu, dock vill jag som sagt inte vara superstrikt för evigt utan bara kunna säga ja till det som serveras hos andra ibland, eller köpa en påse godis etc om jag nu vill det. Utan att överdriva givetvis! Så min fråga är alltså, går det att leva lchf i veckorna för att äta annat under helgen? Vad händer med kroppen rent fysiskt etc? Jag har läst många tjejers bloggar där det står att de lever lchf ca 80% av tiden men jag vet inte hur de lever eller lägger upp det. Hoppas du kan svara på min fråga. Fortsatt Glad Påsk!

  • Jag tror inte det är lätt om man är det minsta socker/stärkelse beroende, då är det lätt att suget blir för oemotståndligt under veckan.
   Det bästa är väl att hitta elternativen till det du vill äta, det finns ju mkt lchf ersättningar. Ex pasta!
   Ris och potatis kan du nog som ung, frisk och ej överviktig äta lite av jsut till helgen.
   Godis tycker ajg du ska tillverka riktigt a´la lchf och bakverk likaså. Bröden bör också bakas.
   Det jag skulle säga OM man vill uppnå livslång hälsa är att undvika allt gluten. 🙂
   Kram Mariann

  • Hejsan!
   Det vet jag inte har inte räknat ut det.
   Det blir ju lite iaf då mandel kan ha en rätt hög halt av kh, så äta med måtta. 😉
   Använder du 90% choklad att doppa i blir det inte mkt av den i alla fall.
   Vill du själv mäta och väga så är minmat en bra kalkylator sajt.
   Kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*