Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar

Ingredienser tårtbotten:
100 gram mandelmjöl eller mald mandel
4 äggvitor
2 msk Bakery+ sötning

Limesmörkrämsfyllning:
150 gram mjukt smör
4 äggulor
2 msk Bakery+
1 dl grädde
1 lime rivet skal o pressade saft
0,5 gelatinblad

Skivade jordgubbar och några hela
2 dl vispad grädde

IMAG0520Gör så här:
Gör gärna limesmörkrämen kvällen innan och lägg vitorna i en burk med tättslutande lock i kylen.
Mal mandeln i mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd i mandelmjölet. Bred ut smeten till två rundlar, ca 22 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min. Vänd upp bottnarna på ett galler och dra genast bort papperet. Låt kallna.
Limesmörkräm: Lägg gelatin i kallt vatten minst 5 min. Skär smöret i små bitar. Riv limen och pressa sedan ur saften. Blanda äggulor, sötning och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar, får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och rör ner gelatinet och limeskal och saft, vispa sedan ner smöret.
Låt krämen kallna helt, kan med fördel göras kvällen innan och stå i kylskåp och tjockna.
Bred krämen mellan bottnarna och täck sedan rikligt med skivade jordgubbar.
Bred lite slarvigt grädde ovanpå och garnera med jordgubbar.
Man kan också bara dela krämen i två och ha ett lager mellan och ett ovanpå och skivade jordgubbar tätt både mellan och över och ingen grädde.

©MariannAndersson

Härlig sommartårta!

p

24 kommentarer

  • Oppss…. missade detta 175 grader och jag lägger till detta nu.
   TUSEN TACK för att du gjorde mig uppmärksam, UPPSKATTAS ENORMT sådant. 😀

 1. Mmmm! Den ska provas! Sen undrar jag om du provat att göra lemin curd á la LCHF? Vill göra en citronmarängpaj men vet inte hur jag ska få till curden?

 2. Jag sökte utan resultat, men gissar att det är citronkrämen i detta recept du syftar på? Sen en annan sak när jag ändå har dig på ”tråden”; jag gör smulpaj just nu och den blir intesmulig, bara mjuk och gojsig. Vad felar??

 3. Vilken fin tårta!

  Jag håller själv på att experimentera fram energibarer som jag kan ha med på långlopp, som håller ihop i värmen och är kolhydratsfattiga. Svårt!

  Nu har jag plockat ut några ur ugnen som säkert fungerar jättebra som småkakor men de blev nästan FÖR spröda. Så jag tänkte att du kanske har koll på VAD som göra kakor spröda?

  (Vätska, gräddningstid, ingredienser?)

  • Problemet är nog inte sprödheten, de blir lätt för spröda (smular sönder) eller så blir de för ”mjuka”. Det handlar om glutenent som är en bindande faktor.
   Sockret som ger sprödheten. Så vetemjöl och socker ger denna hållbarhet och sprödhet utan att för den skull gå helt sönder.

   Så enkelt är det inte, möjligt att experimentera med fibehusk och kokosmjöl?

   Skulle du få till en bra bar så berätta gärna här!
   önskar jag gärna få del av receptet, här att dela ut på bloggen, då jag fått önskemål om sånna. 🙂

 4. Hela receptet finns på min blogg nu, trots ”misslyckandet” 😉

  Jag har ju ändå gjort rätt mkt mjuka kakor/bröd med lchf men då har jag för det mesta husk i, det är sant!

  Tycker det är spännande med dessa experiment, inte alltid det blir bra, men är ju kul att mixtra och försöka kombinera olika recept! =)

  • Ja så ärd et!
   Även här 😉
   Man gör någiot som blir kanon, man delar ut receptet, nästa gång man gör det blir det ”pannkaka”.
   Rulltårtorna har varit sånna…

 5. Hej!

  Måste man ha stevia i för att det ska bli gott? Vilken stevia ska man köpa om man inte vill att det ska vara annat sötningsmedel i? Jag tycker det man ser i affären verkar vara så uppblandat med annat.

  Med vänlig hälsning, minna

  • Hejsan!
   I affärerna typ ICA så är det inte så lätt att hitta rena sötningsmedel. ICA stevia strö är väl det renaste och sukrin + om det finns. Dessa har ajg inte använt så doseringen får man lite prova ut själv. ICA stevia strö verkar vara så gott som bara eryhtritol och behöver troligtvis kompletteras med mer stevia för att bli tillräckligt sött om man tillhör skaran som märker av erythritolens bismak.
   Så det handlar ju om du tillhör skaran som måste söta så lite med sukrin/erythrtiol att det är där stevian kommer in för att få upp sötman lite.
   Vilket sötningsmedel brukar du använda nu?

   • Hej!

    I vanliga fall så sötar jag med socker alt kokossocker. Men i detta fall så ska jag göra en tårta som passar en lchf-are och så har jag Sötin hemma. Men jag är alltså inte helt oäven att köpa hem Stevia för att testa mera. Däremot så gillar jag inte Steviatabletterna som Ica säljer. de smakar som vanliga suketter med den otäcka eftersmaken. Därav min fråga. 🙂 Smakar ren stevia bättre än suketter?

    Mvh Minna

    • Absolut, köp hem en ren stevia förslagsvis från Stevia Vital en liten burk som är 350 eller 400 gånger sötare än socker så tar du 3 msk av sötinet och 1/4-1/2 krm av stevian.
     Börja med det minsta och smaka dig fram.

 6. Jag blev lite snål när jag väl stod där i affären. Så jag köpte sukrin+ . Får hoppas att jag får till det bra med det! Tack för svaren!

  //m.

 7. Hej! Hamnade hos dig när jag sökte på google och mandeltårta och det är jag glad över!
  Min äldsta fyller sju år idag och önskade sig en sån här tårta, trodde han 😉
  Den blev suuupergod och han vart jättenöjd!
  TACK!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*