Ingredienser:
5 äggvitor
3 dl mandelmjöl eller 150 g mandlar, skållade och malda.
2 msk sötning Bakery+
Smörkrämen:
5 äggulor
1 dl grädde
2 msk Bakery+
200 g osaltat smör
Rostade mandelflarn till garnering
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 -200 grader.
2. Blanda gulor, sötning och grädde i en kastrull sjud upp och låt nästan koka. Låt krämen tjockna ordentligt.
3. Vispa sedan i det kalla smöret lite i taget, ställ krämen kallt. Den tjocknar ju kallare den blir.
4. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 3 minuter.
5. Vänd ner mandelmjölet.
6. Dela smeten i två delar och lägg ut rundlar 24 cm diameter på bakplåtspapper klädda plåtar.
7. Grädda en och en i vanlig ugn, i varmluft kan båda gräddas samtidigt i ca 20 minuter.
8. Vänd omedelbart över bottnarna på nytt bakplåtspapper och låt svalna ordentligt.
9. Bred sedan halva den kalla smörkrämen över botten och lägg den andra botten över och resterande smörkräm bredes över och strö sedan lagom mängd rostade mandelflarn över.
Tips: Gör gärna smörkrämen dagen innan, då tjocknar den bättre och blir inte lika rinnig. Fin som påsktårta då den är gul!
22.70 kolhydrater i hela tårtan
©MariannAndersson
jag gjorde tårtan o den blev jättebra men nästa gång ska jag inte ta osaltat smör…
irene
Dina recept är verkligen toppen! Tack!!!
Tack!
Kul att du tittade in, välkommen tillbaka! 😀
//Mariann
Hej, vilken bra sida jag fann hos dig. Här kommer jag att hämta många goda recept nu när jag ska börja med LCHF.
Vet du om att det finns cyanid (råttgift?) i mandelnötmjöl? Jag har nog tyckt när jag gjort bröd i mikron att det har smakat lite beskt. Jag letar efter ett mandelnötmjöl utan cyanid i. Tips om köp?
Hej från Joanni
Hej och varmt välkommen hit!
Jag brukar ju köpa alla mina lchf-produkter på lchf-butiken på nätet, och jag tror nog att där får man riktiga grejer utan ”mös och bös” som jag brukar kalla det. Maila du annars Ingela där så lär du få bra svar.
Välkommen hit igen!
Mariann
Oj den tårtan bara MÅSTE jag göra.
Har nu under en tid läst här i din blogg och också bakat en del av dina bakverk.
Härlig sida att titta in på och jag läser med nöje alla dina recept.
Synd att jag inte kan ligga i sängen och läsa. 😉
Jag är ganska ny på detta med LCHF och försöker hitta rätt genom att läsa både här och där.
Har bevakning på din blogg så jag vet när det kommer in nytt inlägg.
Tack för att du finns och komponerar fram nya underbara recept.
Hej och varmt välkommen hit! Kul att du kommenterar också! Uppskattas!
Om du stöter på problem och behöver fråga om något är det inga problem, jag ska svara så gott jag kan.
och tack för att du uppskattar mina recept!
Kram Mariann
Men visst är det bittermandel som innehåller cyanid? Inte sötmandel? Konstigt…
Ville bara säga tack för receptet – håller på med kakan nu, bottnarna står i ugnen och smörkrämen smakar gott. 🙂
Jag skrev förresten in receptet i mitt kostverktyg. Om man räknar på att få ut åtta bitar så får varje bit ca. 3.5 gram kolhydrater och landar på strax under 400 kalorier. Helt överkomligt tycker jag.
Hej,
Gjorde denna i helgen och den var mycket uppskattad av både oss LCHF:are och övriga… tack för bra recept!!!
Hej och varmt välkommen hit!
och ett jätte tack för respons på tårtan, sådant är mycket värdefullt och uppskattat! 😀
Kul också när ”sötnosar” kan uppskatta ett lchf-bakverk. 😀
Varm kram och välkommen tillbaka!
Mariann
Hei
Gleder meg til du gir ut bok 😉
Jeg har et spørsmål: jeg bruker også stevia, men jeg har forstått at den finnes i mange varianter, og dermed i ulik søtningsgrad. Hvilken type bruker du? Hvor søt er den sammenlignet med vanlig sukker?
Ikke minst; hvordan måler man krm? Finnes egen måle-skjeer?
Takk, Heidi
Jätte välkommen hit! 🙂 och tack för att du skulle uppskatta min bok!
Krm är kryddmått och motsvarar 1 ml.
Min nuvarande stevia är från USA och iHerb.
men jag har förstått att LCHF-butiken får in egen stevia snart och då ska man välja den med lägre sötningsgrad, 20 gg sötare än socker.
då den ingen bismak har och också är lättare att dosera.
Hur söt i förhållande till socker min stevia är vet jag inte inte riktigt, antar att den är ca 20 gg sötare.
Välkommen igen!
Mariann
Tusen takk for oppklarende svar! Men helt klok ble jeg likevel ikke … For å måle 1 ml, kan man jo bruke et sånt ”målerør” man bruker til drinker, men 1/4 ml – hvordan gjør du det helt konkret / praktisk?? 😉
Hhmmm… i denna bild
Är det minsta måttet ett kryddmått. Ni borde ha samma måttsatser i Norge tycker jag. jag ska se om jag kan få någon klarhet i vad det kan heta på norska, då min mor är norsk och jag har ett gäng kusiner i Norge! 😀
återkommer om jag får något bättre att förklara det med.
Kram Mariann
Flott med bilde. Da vet jeg altså at det finnes egen skjeer med kryddermål, så det må jeg skaffe meg.
Tusen takk!
Inga problem!! Varsågod!
//Mariann
Hej. Tänkte baka denna fina tårta till Nyårsfirandet hemma hos oss! Undrar bara om man kan göra bottnarna dagen innan!? Kan man göra färdigt tårtan dagen innan, med fyllning och allat, eller blir den mjuk?!
Tack än en gång för jättefina recept!
Du kan med fördel baka den dagen före. gör under alla omständigheter krämen dagen före då tjocknar den bättre och rinner förhoppningsvis inte ut så värst. Du kan säker baka bottnarna också och förvara dem.
Kram Mariann
Underbar Tårta/kaka, tänkte att den passar bra till påsk, men den räcker nog inte så länge, uppskattad av både LCHF:are och de andra 🙂
Ja den är jättegod och smörkrämen är underbar!
Kram från Mariann
Hej!
Vad är Bakery+?
Oooppsss, nu var du snabb!!
Satt precis och ändra i recepten till ”Mariannsocker” den sötning som idag strax kommer ut. 🙂
Väntar bara på att få länk .D
Givetvis sötar amn som man vill med vad man har, men NU kommer det ut på marknaden ett ”Mariannsocker” dvs en färdig blandning som jag har provat noga ut.
Du får snart läsa mer.
Kram Mariann
Hihi…trodde jag blivit galen. Var i affären och letade fram ett recept på en tårta jag bakat förut men kände inte igen ingredienserna.
Tack för att du svarade så snabbt. då vet jag 🙂
Hej Marianne,
Igår bakade jag valnötskubben från din bok. Den blev SÅ lyckad och omtyckt här hemma. Nästa gång ska jag prova med lite syrligt i. Jag tänker att det kan vara ett kul test. Det är så roligt att baka utan mjöl!
Glad Påsk!!
Det är roligt att baka med olika grader av syra som ex gräddfil istället för grädde, visserligen mer kh, men ibland gör väl det inget.
Bara testa och hitta ditt sätt att baka på och vilka favoriter ni finner.
Kram och glad påsk
Mariann
Hej! Testade göra denna smörkräm idag, men den skar sig rejält. Tänkte dela med mig av hur jag räddade den: Jag tog en ny kastrull med en ny äggula och lite mer grädde. Sjöd detta så det tjocknade, sen vispade jag som en tok medan jag hällde den skurna såsen i en tunn stråle ner i den nya ’äggröran’. Då tog den ihop igen. Det är så man räddar en beasås också, funkar nog ungefär likadant på alla ägg-smör-såser. Hoppas bara resten av tårtbaket flyter på!
Oj!!! En sådan gång är goda råd dyra 😉 och det var oerhört rådigt gjort 😉
Hoppas nu tårtan blev som den skulle tillslut?
och en extra gula gör ju bara det hela mer näringsrikt 😉
Hej
En fråga, vad rekommenderar du om man ej har bakery +?
Hinner inte beställa det tills jag ska baka!
Tack på förhand.
Då rekommenderar jag dig erytrtiol (sukrin, sötin eller sötrix) och stevia.
Kika omvandlingstabellen för sötningar här på bloggen. 🙂
Låter smaskigt!
Hej,
Den här tårtan ser jättegod ut och den tänker jag baka. Men tror du att man kan göra dubbel sats och göra bottnarna i långpanna så att man får ett jättestor tårta. Eller ska man göra två?
Det borde gå tycker jag att göra dubbel sats och göra i långpanna 🙂
Wooow, jag har precis gjort tårtan och kan inte fatta hur god den är!!! Och det var så himla lätt att göra den oxå, jag är inte speciellt bra på att baka så den är idiotsäker :)) tack för ett toppenrecept!
Så himla kul å höra!! Tack för att du berättade:-)