Mandelmjölets vara eller inte vara…

mandlar_158118592_thumbdet är den stora frågan i LCHF -sfären just nu och detta allt sedan kostdoktorn själv bekostat labbtester på tre olika mjöl.

Dock finner jag frågan lite löjlig, 1 dl mandelmjöl väger ca 45 gram och i de flesta bröd och kakor blir mängden kolhydrater försvinnnade liten ändå även om mandlarna innehåller en högre andel kolhydrater. Ofta verkar det mer handla om att skrämmas för ”bakning” än något annat, som mycket riktigt några kommentatörer nämner på lite olika sätt. 😉

men tillbaka till mandelmjölet…

Då jag för länge sedan just framhållt detta med att mandlar/mandelmjöl innehåller mycket omega 6 bla och  högre mängd kolhydrater sett till mängd man behöver använda så brukar jag ofta använda kokosnötsmjölet för att hålla nere mängden mandelmjöl.

Det mest talande inlägg jag gjort om detta kan läsas här. Kokosnötsmjöl vs mandelmjöl

Så är du ”rädd” för mandelmjöl använd kokosmjölet att minska på mängden, eller byt ut mandelmjölet mot kokosmjöl det funkar också i många fall.

Givetvis har bloggen en sådan omvandlingstabell/tänk 😉

 

 

5 kommentarer

 1. Precis, och sedan kan man ju tänka sig att ett brödrecept med 10-12 ägg i en limpa och några dl mandel eller lite kokosmjöl inte innehåller så mycket kolhydrater per skiva. Har du en aning om hur många det kan vara?

  • ja alltså 1 dl mandelmjöl väger 45 gram och 1 dl kokosmjöl väger ca 60 gram.
   100 gram mandlar ca 12 gram kh och kokosmjöl 100 g 4-17 beroende på sort, så visst blir det inte mkt i en limpa.
   I runda slänger tror jag man kan hamna på ca 10-15 gram per limpa ibland mindre ibland mer beroende på andra nötter eller inte i.
   Så 1 gram per skiva… det fixar väl alla utan att få ångest kan jag tycka 😉

  • ja det är så tröttsamt med detta ”behov” av att skapa ”ångest och rädsla” hos folk 🙁 istället för att uppmuntra dem till att äta bättre alternativ, när nu folk i flest ändå vill och behöver ha dessa alternativen i sitt liv för att alls kunna äta lchf livet ut… måste ju vara bättre eller hur 😉

 2. Tack för den uträkningen! Mycket trevligt för en som är urkass på matematik. Det har ju visat sig att många har svårt att hålla sig till LCHF. Kanske en smörgås då och då skulle kunna få dem att stanna kvar. Det vore med mitt synsätt att vinna paradiset istället för helvetet. En soppmåltid blir så mättande och lockande med en brödskiva till med mycket smör och ost och korv.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*