200 gram mandel + ev 2-3 bittermandlar (eller några droppar bittermandelolja)
2-3 msk sötning Bakery+
3-4 msk grädde eller vatten
Gör så här:
Skålla och skala mandeln låt den bli torr och mal den sedan i mandelkvarn med tre bittermandlar.
Häll den malda mandeln i en matberedare och lägg sötningen, låt den gå i några minuter. Ta sedan i grädden/vattnet msk för msk till lämplig konsistens.
Den kan frysas in om man vill göra större satser och bara ta fram och riva över i ex bullar eller av marsipanen göra godis!
Jag upplever mycket godare och kraftigare mandelsmak på mandelmassan om man mal färskt själv, vill du absolut spara tid går det med mandelmjöl. Givetvis väger 200 gram mandlar även 200 gram malda 😉 dvs ta 200 gram mandelmjöl. 1 dl mandelmjöl väger ca 50 gram.
Frysa går utmärkt!
jag gjorde mandelmassa av mandelmjöl, sukrin och kokosfett – o nån droppe bittermandel. den blev kanongod! sen tog jag en nöt och rullade massan om och doppade i mörk choklad – så gott så det kändes onyttigt! 🙂
Jag vet, det är så märkligt detta med psykologin, att saker vi mentalt vet är nyttiga (lchf-godis/bakverk) blir en känsla av onyttigt??
Vi har en del att ”hjärntvätta om oss”…
Sen tar man mandelmassan och blandar med äggvita, plattar ut små rundlar och gräddar i ugnen, låter svalna, gör en chokladkräm på smör, sukrin och kakao (och kanske lite kaffe, och brer på, och penslar sen med mörk choklad, vips, chokladbiskvier, så goda att man svimmar 🙂
Jisses!! Det lät göra gott! 😀
Dessa får läggas på minnet, är det ditt recept? Får jag använda det?
kam mariann
Absolut, använd på bara!
Ungefär så här:
Blanda 150 gr mandelmassa med 1/2 dl hackad mandel, för att få lite crunch. Blanda detta med 2 äggvitor.
Grädda matskedsstora klickar, lätt utplattade på plåt, i 8-10 min i 175 grader.
Lägg biskvibottnarna luftigt på galler att svalna och torka.
Rör sen ihop en fyllning av 150 gram mjukt smör (osaltat), lite vaniljpulver, sötning efter smak och 2 msk kakao. Smaksätt gärna med lite kaffepulver, någon sprit, lite apelsinskalsrasp eller annat gott.
Lägg fyllningen på undersidan av biskvibottnarna. Låt sen stå kallt, gärna upp till en halvtimme.
Smält sedan valfri mörk choklad och pensla med pensel över fyllningen, alt doppa rätt ner i chokladen men det blir bra kladdigt 🙂
Förvara kallt.
Grymt gott!!
Noterar ner denna! Tänk om den kan få vara med i en bok framöver!! 😀
Det är dom verkligen värda, små godbitarna!! 🙂
Ni är för goa 😉
Hej på dig! Kul å se dig här! 😀
jadå… vi är jätte goa 😛
Kram från Mariann
Åhhh… Jag som hade räknat med en ”godisfri” jul.. Tack för alternativet! 😀
Och jag tackar och skriver ner receptet på biskvierna åxå.. Måste provas!
Ibland kan alternativ vara nog så viktiga för att hålla oss på banan… och inte känna oss som UFOn… 😉
kram från Mariann
…låter härligt härligt, men farligt farligt…
Måste nog testas!
Ååå Mariann börjar nynna på Björn Skifs 😉
Klart det måste testas! 😉 Det är ju Jul ju!!
Tack Jonna! Det här receptet ska jag testa nu till jul.
Vassego. Det är bra att ha alternativ som är tillåtna så man inte går på Alladinasken av gammal vana…
EXAKT! 🙂
Satt igår och tänkte på att mandelmassa borde ju inte vara så svårt att få till, men med tanke på att jag är pinsamt dålig på att både baka och laga mat, så ratade jag den iden ganska snabbt.
Sen slog det mig att tänk om Mariann lagt ut ett recept på just detta. Och det hade du 🙂 och du, testade trots att jag har svårt för kokosnötsmjölet att göra Lussekatter, de blev ju kanon!
Helt plötsligt känns det lättare att avstå från alla sockerstinna godsaker nu i jul 🙂
Det är just det som är meningen med mitt frentiska bakande och bakbokstillverkning!
Att få alla att hålla sig från det vetemjöl och sockerstinna bakverken/godis! 😀
Kram och God Jul
Mariann
Hej! Jag använder inte stevia eftersom jag hört att det smakar lakrits (avskyr lakrits!). Kan man göra detta receptet med bara sukrin? Hur mycket sukrin ska man i så fall ha?
God Jul!
Hej!
Den vita stevian smakar inte lakrits, men är väldigt söt och svårdoserad.
Om du bara tar sukrin så prova med 0,5 dl, är du van vid sukrinet kan du ta mer om det blir för osött.
kram från Mariannn
Borde ju gå att få den lite ”blötare”, har du någon idé? Har för avsikt att försöka göra semlor LCHF-style i år nämligen!
Du hittar mitt recept på lchf semlor här på bloggen OCH i bakboken 😉
jag blandar alltid min mandelmassa med lite extra grädde och urgröpet, till en lämplig mjuk gegga. 😀
Går det att frysa mandelmassan? Jag fick en hel del över när jag gjorde semlor och slänga vill jag ju inte!
Går alldeles utmärkt att frysa överbliven, jag gör ofta dubbelsats och fryser.
Går det att mixa mandeln istället för att mala den eller blir det för grovt då? Har nämnligen ingen mandelkvarn.
Och hur länge kan man förvara massan i kylen alt. skafferiet?
jag har inte provat det, mal alltid då jag investerade i en sådan då jag insåg att den kommer användas.
Skulle tro att det blir grövre, behöver ju inte betyda något negativt, men om man bara bakar med mandel så blir den ju inte sugande alls som lite grövre. Men blandar man kokosmjöl med mandel så funkar det säkert.
Nu ställer ju du frågan under mandelmassa, så där kommer ju inte kokosmjöl ifråga alls, här tror jag du får prova helt enkelt. gör en liten sats och se.
Står sig inte så länge i kylskåp, men funkar ju fint att frysa. Ett par dagar kan jag tänka mig det funkar i kyl.
Hej!
Jag gjorde just receptet på mandelmassan. Den blev slät och fin, men när jag skulle färga den (med pastafärg) skar den sig totalt. Den blev grynig och våt. Nästan rann ur den. Har du råkat ut för detta? Vad kan det bero på?
Hejsan. 🙂
Nej har inte råkat ut för detta, dock har ajg bara färgat masnlemassan med saften från blåbär någon tsk eller två.
Den borde ju bli väldigt bölöt då kan man tycka.
Kanske du ska utesluta äggvitan, den tycker jag gör marsipanen i lösaste laget? ( om det var den du hade i)
Allt gott,
Mariann
Går det bra att använda marsipanen på tårta?
Jag skulle hellre bara använda mandelmassan, för marsipanen blir lite för lös med äggvitan i.
Det finns prinsess tårta /Prinstårta på bloggen där jag använt just mandelmassan.
Ska man bara kavla ut mandelmassan då eller? Ska man göra en ros av mandelmassa eller ska man tillsätta lite äggvita då? Hur länge håller den sig? Sorry för många frågor, men verkar jättegott med lite nyttigare mandelmassa än den man köper. (:
Eller det är ju ganska självklart att man ska kavla ut den, men hur tunt?
Behöver ju inte vara tunnare än att man kavlar ut den diameter man behöver. 🙂
jag gör bara mandelmassa/rosor och kavlar ut den mellan oljade bakplåtspapper. Den bör väl hålla sig ett par dagar finns ju inget socker som konserverar så…
inga problem med frågor 🙂 bättre det blir rätt ju 😉
hej. det er den godaste marsipan jag nogon sinde har gjort stort tack.
Ja den är fantastiskt god