Mammografi minskar inte cancerdöd

Detta sa man på nyheterna idag och nu får kanske både Cochrane institutet och Annika Dahlqvist ”vatten på sina kvarnar”, kanske båda så väl behöver.

Mammografi har haft liten påverkan på den minskning av antalet dödsfall i bröstcancer som ägt rum i många europeiska länder. Det konstaterar franska, brittiska och norska forskare efter att ha jämfört olika länder parvis.”

”Den aktuella studien går dock stick i stäv med flera andra studier.
Så sent som i slutet av förra månaden visade en svensk studie, den största mammografi-studien hittills, att införandet av mammografi kraftigt har minskat risken att dö i bröstcancer.

Debatten om mammografins vara eller inte vara lär alltså fortsätta.”

Vill du läsa en svensk pdf-fil av Cochrane så hittar du en här.
Toxiska Epistlar har också skrivit om saken.

Kostdoktorn har sammanställt lite om cancer.

 

 

4 kommentarer

 1. Jag fick bröstcancer på ett tidigt stadium och det upptäcktes tack vare mammografi. Visserligen fick jag ta bort hela bröstet, men utan mammografin hade det kanske inte upptäckts förrän det spridit sig. Jag är frisk i dag och tänker fortsätta gå på kontroll på mammografin!

  • Hej!
   Självklart är det så att somligt upptäcks med mammografin. Min mors bröstcancer upptäcktes också vid mammografi och även hennes bröst fick tas bort helt.
   Så jag vet både fördelarna och också numera nackdelarna. Jag själv har efter noga övervägande valt att inte göra några fler screeningar.
   Hoppas att jag klarar mig ändå.
   Härligt att höra att du också är frisk idag, det är mamma med! 😀
   Stor varm kram till dig
   Mariann

 2. Hej Mariann!
  Har tittat runt här på din hemsida och blivit mkt inspirerad! Här finns många fina recept, och speciellt bröd/bak avdelningen är fantastisk!
  Du borde gå till ett bokförlag o föreslå att du ger ut en LCHF bakbok/bröd och bak/. Mig veterligen finns det ingen sådan ute än, och där finns ett hål att fylla!
  Jag har ett bekymmer bara: bor i Malmö och har frågat runt i alla möjliga affärer om de har kokosnötsmjöl, men det finns inte någonstans. Var köper du det?
  Jag har heller ingen maskin att mala flingor med, så har du ett tips så tar jag tacksamt emot!
  Ha en bra dag,

  Camilla

  • Hejsan och jätte välkommen hit och tusen tack för dina komplimanger!:D
   Jod, jag har manus på fler förlag och väntar svar… 🙂
   Det blir en ren bakverks bok, dvs ”sött” och gott.
   LCHF butiken på nätet finns ju i Malmö och där har man kokosnötmjölet, kanske du kan hämta direkt utan att det behöver skickas, inte vet jag. Maila Ingela och fråga.
   Du bör absolut få hem det mjölet för att mala flingor går inte, det blir kokosomelett då. Så prova inte det vad du än gör.
   Däremot är kokosnötmjölet ett superbra mjöl, ett basmjöl numera här hemma!
   Stor varm kram Mariann
   och varmt välkommen tillbaka!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*