Limekaka med lime- och kokostopping

Ingredienser
5 ägg
2 msk sötning Bakery+
saften från 3 st lime
100 g smält osaltat smör
2 dl grädde
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Topping:
200g mycket mjukt osaltat smör
100 g cream cheese eller philadelphia ost
1,5  msk Bakery+ sötning
rivet kal från 3 st lime

Gör så här:
Vispa ägg och sötning till kakan och smält smöret. Häll i smöret, limen och grädden, blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser väl med varandra och bland ner det i smeten. Grädda i en smord och bröad  långpanna 15×25 ca 30 minuter i mitten av ugnen  i 175 grader.

Förbered toppingen:
Blanda alla ingredienser och se till att smöret är mycket mjukt och att cream cheesen är rumstempererad.
Bred sedan krämen över den avsvalnade kakan och strö rikligt med kokosflingor över. Förvaras svalt.

©Mariann Andersson

 

 

52 kommentarer

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Jooo det kunde man ju önska sig, men det är ett himla pill att lägga in egna varor i min mat och mäta och väga så …
      I just denna kaka blir det ju inte många, det är väl i runda slängar bara cream cheesen och grädden som har någon kh halt och tala om, och det ynka lilla från kokosnötmjölet.
      Kram Mariann

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Du bör hitta pofiber på glutenfria hyllan i vanlig mataffär.
      Ta du extra kokosmjöl, kanske 3-4 msk.
      Det blir alltid kaka av bara kokosmjöl också :), men man får en liten annan konsistens med pofiber i, lite mer åt mjuk kaka hållet.
      Kram Mariann

  1. Hej Mariann, jag bakade din kaka idag, eller en variant av den. Jag gjorde dubbel sats, med mer vanilj, och bytte ut lime mot citronsatf och rivet citronskal samt riven ingefära. Sedan gräddade jag i muffinsformar, och gjorde smör/filadelfiaostkrämen med citron och ingefära även den. Supersmidigt att göra i muffinsformar, då kan man frysa de som inte går åt, och man kan bara toppa så många muffins som man ska ha. Smörkrämen håller länge i kylen. Kanonbra recept. Min unge åt glatt, även mina middagsgäster där en är LCHF-are som njöt ljudligt och en är en rikig godisgris men ändå njöt.

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Den är jätte god och uppskattades här hemma av både lchf´are och sötnosar 😉
      kram och välkommen hit igen!
      Mariann

  2. ARGH! Var SÅÅÅ sugen ikväll och fick pappa att köra till ICA Maxi trots att de stängde inom loppet av 25 min (från det att beslutet togs). Väl där hade vi 10 min på oss.

    Till min stora besvikelse var osaltat smör SLUT och det fanns bara normalsaltat och extrasaltat. Så tänkte vad sjutton jag skulle köpa för mumsa på till kaffet? (Köpte ändå de ingredienser jag saknade såsom cream cheese, kokosflingor, mer grädde, för jag ska försöka hitta osaltat smör imorgon)

    Men det fick bli 90 % choklad, en ruta stillade suget. Kanske blir en till. Har lyckats vända mitt dygn igen. :-/

  3. Hej Marianne!
    Jag har just bakat och även, efter svalning, hunnit mumsa i mig två bitar. Denna mjuka saftiga kaka var helt outstanding. Tack.
    Mmmm…

  4. Och för att lugna ner mig har jag påbörjat detta recept. 😉 Nu är det i ugnen. Topping kvar. Sen mums!

    Tyvärr hade jag inte tillräckligt med citronsaft, skulle ha 9 msk (motsvarar ca 3 st pressade) men fick bara ut 6 msk. Alltså inget kvar till toppingen… Men det ska nog smaka bra ändå. Mindre citronsmak bara.

    • Just ja, pappa köpte 250 g osaltat smör (säljs så små förpackningar på Willy:s…) så jag får bara 150 g kvar till toppingen. Men tänkte jag tar 150 g cream cheese istället för 100 g. Bör funka, lite mjukare resultat kanske. 🙂

  5. Kanongott!!!!

    Bakade den igår (skippade kokosen på toppen) och blev helt frälst. Underbar saftig kaka som var lika god i verkligeheten som i fantasin.

    Tack för receptet!

    • Hejsan och välkommen hit! 😀
      Denna är jättegod!
      jag ska säkert kunna bjuda på lite juliga smaker framåt dec….
      Om inte annat så kommer två av mina recept ur bakboken att vara med i tidningen Hälsas december nummer (no12).
      Den utkommer nog redan i slutet av november.
      Det blir kanellängd och mjuk pepparkaka. 😀
      Kram från Mariann

  6. å maj gadd!

    Provade dessa idag efter att äntligen fått hem alla ingredienser.
    Underbar kaka! Funderar redan på att göra någon variant av kärleksmums nästa försök.

    Tack för receptet! Ser fram emot din bok!

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      ja den är supergod denna kaka och det finns ju en kärleksmums på bloggen, kanske du kan använda den och modifiera ihop de båda?
      Annars dyker det upp i bakboken en något lite ändrad kärleksmums 😉
      Kram Mariann

  7. Oj oj vad mycket beröm. Nu måste jag nog baka denna kaka jag med.
    Skulle gärna vilja veta hur stor formen är som du använder. Så svårt när du skriver ”mellanstor” långpanna.
    Ca-mått på formarna du använder skulle uppskattas.

    • Kan bara säga att den är gudomligt god…
      Sant så sant, ska tänka på detta med storleken på formarna…
      min mellanstora långpanna är ca 25×35
      //Mariann

  8. Tusen tack!
    Då blir det som jag tänkte men inte var säker på.
    Har ju en spis med två ugnar. En liten och en normalstor. Då passar ju långpannan till den lilla ugnen perfekt.

    Ha en underbar kväll!!

  9. Hej! Har precis kört in en plåt i ugnan. Det är första gången jag bakar denna kaka och är mycket förväntansfull. Tyckte smeten var väldigt pösig och lite svår att bre ut i plåten. Påminde lite om marängsmet? Blir det så även för dig?

    • Hejsan!
      Den kan allt bli lite fluffig/pösig då kokosnötsmjölet sväller en hel del.
      Ska bli spännande att få ett utlåtande sedan om hur ni tyckte kakan var!
      Kram Mariann

  10. Nu har även jag gjort denna kaka. God! En lagom kaka till kvällskaffet tycker vi båda här hemma.

    Enda kruxet var själva smeten. Den blev ganska tjock för mig så jag hade lite problem att få ut den jämnt i formen. Det gick och resultaten blev en perfekt kvällsfikakaka.

  11. Premiärbakar ikväll inför mannens fikastund på jobbet i morgon. Men blev konfunderad… smeten är ingen smet, utan en fast smet som jag fick knåda ut på plåten… har jag gjort något fel? Var det för lite vätska, eller ska den vara så tjock? Nu bakas den i ugnen o efter att ha läst alla lyriska kommentarer så får jag väl tro att den blir bra ändå.
    Funderade på om grädden skulle vara vispad så det blev mer volym? Men det står ju inte något om det…

  12. Missade att köpa hem sötrix-flor så jag har bara använt stevia… märklig sötning o rädd att jag skulle ha för mycket i. Men nu när kakan är färdigbakad så blev den inte högre än 2 cm… Den ser så fluffig o fin ut på din bild. Vad är det som gått galet – please ge mig tips o råd. Behöver få till denna inför helgen då jag ska bjuda på LCHF-kaffekalas:)

    • Hejsan!
      jag har ju varit på resande fot därför blir svaret först nu.
      Det borde inte spela så stor roll att du inte har erythritol, det är ju ändå bara ett par msk. Fluffigt blir det om man verkligen vispar äggen länge, ca 3 min i alla fall.
      Kan det vara där felet är?
      hade du stor form? Min är 15×25 tror jag. Sedan får man inte vispa mkt när mjöl/bakpulveret kommer i, det ska blandas väl men egentligen inte vispas mkt.
      Hoppas detta var liten hjälp
      Kram Mariann

  13. Hej Mariann!
    Idag bakade jag kakan för andra gången och nu satt den som en smäck! Tusen tack till dig som ger oss alla dessa recept. Trots att vi inte känner varann är du och din blogg som en kär vän som stöttar o hjälper mig att utveckla en mycket bättre kosthållning!
    Det känns helt otroligt bra.
    Please, keep up the good work!!

    Kramar från Ansi

    • Hejsan Ansi!
      Ojdå nu blev jag rörd så här på morgonkvisten av dina fina ord om mig. 🙂
      Just detta du säger om att ge stöd och hjälp till en hälsosam kosthållning det är just det jag önskar denna blogg och det arbete jag lägger ner på den ska ge.
      Så att få din feedback att du upplever det precis så värmer långt in i hjärteroten.
      Jag hoppas genom mina goda bakverk och desserter att människor lättare kan hålla sig på banan. jag vet att en del LCHF´are inte ser detta som ”rumsrent” och att man (alla) ska komma bort från vår numera djupt liggande tradition av att fika, det kommer tyvärr (?) aldrig att hända.
      I vår familj har det varit livsnödvändigt att uppfinna fikabröd, annars hade de hoppat av hälsotåget för länge sedan. Sedan har jag tänkt att är vi sådana måste det finnas fler sådana familjer.
      Så jag lär inte sluta 😉
      KRAM och TACK
      Mariann

  14. Nu måste jag bara fråga.
    Hur stor ska formen vara egentligen? Du skrev i beskrivningen 25* 35. Min blev också platt sedan i kommentarer skrev du 15* 25. Vad är rätt egentligen?

    • Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
      jag vimsar ser jag, det som är rätt är 15 x25 , ska rätta i beskrivningen. Hoppas dock den ändå var god 😉
      Kram och ett jätte tack för att du gjorde mig uppmärksam på felet UPPSKATTAS enormt!
      mariann

  15. Hej Marianne!
    Tack för din inspirerande blogg!
    Har provat flera av dina recept, med lyckat resultat. Tänkte prova att baka denna kaka med apelsin- coh citronsaft istället, men hur mycket saft blir det av 3 lime i deciliter räknat?? Känns onödigt att pressa 3 lime bara för att kolla volymen ;-).
    Hälsningar Karin

    • Hejsan och tack för att du gillar min blogg!
      Varmt välkommen hit ska du också känna dig!

      Jag tror du kan ta ca 0,5 dl även lime kan innehålla mer eller mindre saft, ibland fått lime som knappt kommer något ur 🙁
      Det är så med kokosnötsmjölet att man kan nsätan ta hur mkt vätska som helst, den verkar ta upp mkt.
      men om du väljer apelsin och citron så är ju mer det balansen mellan dem som är viktig.
      Pressa och blanda och smaka av skulle jag säga.
      Hoppas detta var till lite hjälp stor varm kram
      Mariann

  16. Hej!

    Testade att baka denna idag, och kan bara säga. Fyy vad gott. Har ätit enligt Lchf ett tag nu och inte direkt saknat socker som så. Men gärna nått att bjuda till kaffet om någon kommer över, som man själv kan äta med gott samvete.

    Denna var hur god som helst. Dock så hade jag en lite för liten form så min kaka blev väldigt hög. Får investera i en mer passande form tills nästa gång. För jag kommer absolut att baka det här igen.

    Och vill bara säga stort tack till dig Marianne, för en bra och inspirerade blogg. En utav de få Lchf-bloggar som jag faktiskt tycker om att läsa. För det känns som att här finns det plats för allt och alla. Oavsett hur många kolhydrater man äter eller inte äter om dagen 😉

    • ja det var just det 😉 att jag respekterar alla och har ofta försvarat de som nollar och de som äter liberalt och de som bakar…
      Världen är stor och det är LCHF också. eller det rä vad jag ösnkar i alla fall. Att LCHF är för alla och ska det bli det och kunna vara det så måste vi vara mer tillåtande.
      men som någon klok skrev någonstans:
      världen är full av frestelser. De som äter för lite (”svälter”) möts av inlägg om PF ( nu också detta med ketos). De som är sockerberoden möts av bakningsinlägg, de som inte klarar av alkohol möts av vininlägg osv osv.

      Jadu, den kakan den är en av de smarrigaste 😉
      Kram och tack!

1 trackback / pingback

  1. Smaskigt födelsedagsfika « elisabethsallehanda

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*