LCHF mindre militant

Ducks-in-a-rowLCHF-rörelsen har vuxit upp och nyanserat sin syn på kolhydrater. I dag bor vegetarianer, fettförespråkare, bröd-, kak- och rotfruktsätare under samma tak. Och en titt i bokfloden visar att det snart finns fler böcker om bröd- och kakbak än om viktminskning.

(Där är de ute cyklar för att försöka nedgöra lchf-kakbak och sedan när behöver alla gå ner i vikt?
Sedan när är LCHF bara en viktminskningsmetod? För mig är LCHF något som ska vara livet ut, vad är det för er?)

Skrev Svd  4/4

de fortsätter:
”Glöm bacon, smör, grädde och biffar med ett ynka salladsblad. Dagens lchf-are väljer lika gärna lax, avocado och olivolja som fettkälla. Även bröd och kakor, allas vår snuttefilt, slinker ner, fast de bakas av mandel- och kokosmjöl och sötas med stevia och sukrin. ”

och där kommer ett förakt in mot kakbak… kallas för snuttefilt!?

Jag vågar lova att LCHF uppfattas mindre militant och fanatiskt är just  (hur förhatligt det än är för somliga) tidningar som Mat & Hälsa, Aftonbladets och Expressens LCHF tidningar, de är ju liberalare och finns ofta lite bakrecept här och där.

Så jag är säker på att vi ”kakbakande kvinnor” (finns nog män som bakar också) som också ofta möts med förakt eller kompakt tystnad, som om vi inte finns, är en stor bidragande orsak till att LCHF nu mjukats upp och inte ses som fanatiskt militant längre.

Detta har varit min drivkraft sedan dag 1, och jag har ofta på de mer ”fanatiska” sidorna upprepat detta mantra, – Ska vi ha med hela folket att äta en kosthållning a´la LCHF style måste vi alla uppskattas och ses.

Inget ”rättning i leden” här inte, utan ät efter dina förutsättningar och behov. jag har många inlägg på temat i bloggen…

Lite så som norska Dr Sofie Hexeberg så klokt uttalat sig en gång till mig:
”Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”

 

6 kommentarer

 1. Bra skrivet, alla behöver inte gå ner i vikt, men kan ändå må så mycket bättre med LCHF. Och varför inte äta LCHF-bak om man klarar av det? Jag äter det, även om jag egentligen vet att jag triggas, så är det inte något jag vill vara utan, så jag lever med det.

  Tog själv upp om denna artikel på bloggen idag, efter att jag såg att Kostdoktorn tipsade om den. Fast ur ett annat perspektiv. Och kom fram till något annat som var militant. I min mening: Livsmedelsverket.

 2. Åh, vilka fina ankfigurer på bilden! Vanligtvis tycker jag statyer är mindre tilltalande men dessa var ju supersöta. ^^

 3. Ja, jag håller med ditt inlägg helt.

  De där fanatiska typerna orkar jag inte med och jag tror att de är skulden till att många hoppat av lchf. Man orkar inte med alla pekpinnarna och den trista attityden
  . Jag var själv engagerad i trådar på forum m lchf och ville förespråka en lchf-kost som kan spänna sig över en ganska stor bredd. Men jag orkar inte med människor som behandlar kosten som en religion så att säga….

  Jag kan äta både det ena och det andra utan att gå upp i vikt, men för att må bra i kroppen och magen måste jag hålla mig från socker och gluten. Men lchf-bakning fungerar jättefint för mig. Låt mig få äta det då utan att man ska racka ner på det.

  Jag hoppas att med mer liberal syn, lchff-light och lchf-bakning kan fler människor lämna det onödiga överflödet av kolhydrater i sin kost och må så mycket bättre. Steget blir inte sp stort och därför lättare inom räckhåll för de som vill lägga om sin kost.

  • Ja så har jag känt också sedan jag började läsa om och äta LCHF.
   Trist att dessa ”fanatiker” inte ser vilken skada de gör, många människor som inte ens vill prova bara för att det är så strikt och fanatiskt och fått en sekt stempel just på grund av dem, mycket trist tom 🙁

 4. Hej Marianne!

  Stå på dig för jag tror att det har vänt! Du har säkert läst mitt och fleras inlägg hos Kostdoktorn vars tankar går i samma riktning som dina. Vill man ha med sig många människor kommer det inte att fungera med endast strikt kost.

  Lägger samma länk som hos Kostdoktorn, som jag tycker har ett bra synsätt på mat och lågkolhydratkost. http://authoritynutrition.com/low-carb-diet-meal-plan-and-menu/

  Vi äter strikt just nu pga viktreduktion men varje helg bakar jag dina nötkusar. Så, med en av dem, god ost och lite sallad o paprika samt ett kokt ägg står jag mig ända till ca kl 13.00. Äter frukost ca kl 7. Inget överätande och en hög mättnadsfaktor :).

  • Hejsan!!
   vad roligt att läsa detta och jodå jag har allt läst hos kostdoktorn :D, jag läser där när jag tycker det finns något intressant men oftast skriver jag inget.
   Varmt Tack för dina rader både här och där!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*