Världen är sjuk, men alla är inte sjuka…

Varning för gnäll… så den som inte vill läsa det göre klokast i att redan nu bläddra till något annat…

Ibland inom LCHF sfären kan det låta som att alla som ska äta LCHF ska äta strikt för alla är sjuka!!??

Sedan när ser världen ut sådan?

I min familj/släkt som mycket väl speglar världen (tänker jag) är inte alla sjuka med dålig metabolism.
Vi har många unga friska smala ungdomar och i MIN värld torde det vara mycket bättre om de fick hälsosamma bakverk á la mina lchf-bakverk 😉 Än att de ändå äter det traditionella som både är ohälsosamt av många orsaker och också är beroendeframkallande. Vetemjöl med gluten och så socker uppepå! Vi borde hindra fler att falla i sockerberoende  och inte ”förbjuda”  hälsosam bakning, är min syn.

Troligtvis ser de flesta familjer ut så och varför ska vi då inte ta fram hälsosam bakning?
Varför är det så ”tittat snett” på inom vissa delar av LCHF sfären?

Ibland känner jag mig som en icke rumsren katt… 😉

Jag som är en ” fanatiker” i mångas ögon som inte äter lchf och bland lchf´are är jag för liberal… ja jösses vad världen ter sig mkt sjuk ibland.
Detta verkar gå som en röd tråd genom mitt liv, att vara annorlunda i alla sfärer…

Dock vägrar jag att tro att jag egentligen är det, för när man kikar på kommentarer och kikar på hur många som gillar bloggen så talar det sitt tydliga språk ;). i går i samband med lussekatt receptet så har det delats på Facebook av över 360 människor … och det ökar hela tiden…

Det optimala är nog en värld  av samlare och jägare ( ska vi bo i grottor också?) fast när jag öppnar dörren ser inte min värld ut sådan, gör er?

Tillslut till alla er som orkat läsa ända hit genom mitt gnäll

Kram på er!

Vi borde kramas mer och vara mer tillåtande…

23 kommentarer

 1. Det är inget fel i att vara ”annorlunda”! Sunt skulle jag vilja påstå i den ”alla ska stöpas i samma form”-värld vi lever i.
  Alla kan ju vinna på att undvika socker och spannmål, tjock som smal, sjuk som frisk. Det värsta folk tror om LCHF är ju att det skulle vara en DIET, om folk bara kunde förstå att det handlar om att ta hand om sin kropp, ge den det den är skapt för….
  Och varför skulle det va fel att få njuta av goda bakverk som dessutom är bra för kroppen?! 🙂
  Keep up the good work, Mariann du är guld värd!
  Kram

  • Tack!
   ja det är just denna ”stöpning i en form” jag inte fixar, vi måste kunna ge varandra utrymme i att alla är olika.
   jag kommer alltid fortsätta om så mot-strömmen är stark… behövde bara gnälla av mig 😉
   Kram och än en gång tack
   Mariann

 2. Hej Mariann!

  Jag har några frågor som jag hoppas du skulle kunna svara på.

  Jag har precis börjat med LCHF igen, och denna gång tänka jag att det skulle hålla, så jag tittade in din blogg för att kunna hitta något bröd och bra kakor osv, för att livet inte ska bli så enformigt och tråkigt.

  Jag testade göra pannkakor igår, men de smakade väldigt mycket ägg, och jag får kväljningar av äggsmaken. Har du något bra bröd osv som inte smakar ägg när det är klart? Hoppar mest över frukost för att jag inte har något enkelt att äta, så lite tips på saker som inte smakar ägg skulle sitta väldigt fint. 🙂

  • Hej och jätte välkommen hit! 🙂
   ååå detta att saker smakar ägg är så individuellt. jag tycker inte några av bröden makar ägg… Prova te kakorna både ljusa och grova.
   jag tycker inte ex mina amerikanska pannkakor smakar ägg… gröten som finns här som är uppfunnen av min dotter smakar inte ägg.
   jag tycker kokosnötsmjölet maskerar äggsmak väldigt bra. 😀
   men du får prova något av detta och se, så håller jag tummarna 🙂
   Kram från Mariann

   • Tack så jättemycket, Mariann!
    Ska ta och baka massor i helgen så jag har ett lager. 🙂
    Är jättekänslig på äggsmaken och konsistensen, det gör LCHF lite svårt emellanåt! 🙂

    • jag hoppas verkligen du lyckas, för jag vet hur det är med äggsmak… fast jag älskar ägg numera 🙂 har blivit beroende tom.
     om du är osäker på gröten vad gäller konsistensen så ta i lite fibrex kanske?

  • Vill du göra tunna pannkakor som inte smakar ägg ska du testa ett recept som jag hittade på Patrik Nordelinds blogg.

   Du behöver: (8-10 mindre pannkakor)
   2 msk Fiberhusk
   1 dl vatten
   2 dl grädde
   1 dl mjölk 3,5%
   4 ägg
   salt

   Stek i rikligt med smör. I slutet kommer smeten att bli lite tjock. Späd med lite vätska men inte för mkt för då försvinner fiberhuskens effekt och det går inte att steka pannkakorna.(dom går att frys in om du så skulle önska)
   Lycka till!

   //Theres

 3. LCHF är en diet, diet betyder kosthållning…….ordet har bara blivit felanvänt på sista tiden och kommit att betyda något som får folk att gå ner i vikt.

  • oja, lchf är en kosthållning som främjar hälsa och den bör man kunna hålla livet ut ;)… då funkar inte ost, nötter och oliver i ALLA sammanhang. Jag vill inte fira ex någon av mina barns bröllop och sitta med räkor och ägg och ost, nötter och vatten…

   KRAM på dig Eva
   Mariann

 4. Jag gissar att det finns flera anledningar till att du ifrågasätts.
  Till att börja med finns det alltför många i den här världen som höjer sig själva genom att trampa på andra och som älskar att trampa på dem det får bra för.

  Sedan har du gruppen som själva är lite dåligt pålästa och som per automatik ryggar när något hamnar i utkanten av deras egna kunskapsområde, för säkerhet skull sådär.

  Men naturligtvis finns bland LCHF-arna också en stor grupp som har problem med sött, oavsett om det höjer blodsockret eller ej. Som inte skulle kunna nöja sig med en av dina bullar, hur low-carb de än är.

  Nåja, det blev ju rätt gnälligt det där med… 😉 Av någon outgrundlig anledning verkar kost och det vi stoppar i oss vara näst intill att jämställa med religion — inte mycket är känsligare. Och bara det faktum att man kan äta gott och samtidigt må bra verkar kunna reta folk. Ganska hemskt egentligen…

  • Hejsan Matgiken och varmt välkommen hit! 😀
   Läser allt din blogg då och då 🙂
   jag håller helt med och jag är väldigt medveten om att det finns ett sockerberoende och många kämpar med det,
   men för mig är det viktigare att hela världen kan äta hälsosammare,. Det låter nog lite löjligt men om vi vill ”rädda världen” från ohälsa (om nu det går) gör vi inte det genom ett super strikt krav på superstrikt LCHF, utan en lchf som man kan följa livet ut från vaggan till graven med allt vad det inbegriper däremellan. Då bör man inte bannlysa hälsosamma bakverk, man bör promota dessa till alla och envar.

   För om många funkar som min familj gör så äter det det traditionella om de inte får alternativ… 😉

   Jag kräver inte att alla ska äta min bakverk eller andras med för den delen, då bör andra inte kräva att man ska äta superstrikt…

   Världen är märklig och lite sjuk, för det var inte mer än något år sedan drygt jag ”slogs” för att de som nollar kolhydraterna ska få göra det utan att bli påhoppade… nu försvarar jag de som vill ha bakverk då och då..

   Ojdå , nu gick jag visst igång igen… attans *sorry*
   men hur som en stor varm kram ska du ha och tack för att du skrev här
   Mariann

  • HÄRLIGT! då är vi några i alla fall. behövde bara gnälla av mig… för det hhhrrmmm vad världen är märklig, för ett drygt år sedan försvarade jag de som ville nolla kolhydraterna, de var lite hårt åtsatta då och nu försvarar jag bakverksätarna…
   inte för att de behöver försvaras, de kan nog själva. Men sådana här röster måste bara höras emellanåt!!
   jag har så jumla svårt å vara tyst… på gott och ont 😉
   KRAM och tack
   Mariann

   • Du har många bra synpunkter på den livsstil du, jag och många med oss har valt att leva efter. Jag har personligen bara fått vinster med att utesluta kolhydrater och socker i min kost och det har givit ordentliga resultat. Som gymn.lärare i ämnet idrott och hälsa vill jag visa ungdomar vikten av en god livsstil och en sund kosthållning. Jag menar inte att lchf passar alla men jag är övertygad om att många skulle må bättre av att utesluta kolhydrater men kanske främst all den mängd socker människor får i sig, både medvetet men också omedvetet.

    Det bästa med din blogg är, förutom alla bra synpunkter, dina recept. Det visar att lchf inte bara består av bea-sås och bacon 🙂

    Trevlig helg!
    Kram Theres

    • Exakt det är det jag vill visa att lchf går att leva livet ut i alla skeden, vid högtider mm mm
     det är orimligt att tro att hela världen vill sitta med ägg och räkor, ost nötter, oliver och dricka vatten vid alla dop, bröllop, student och diverse födelsedagskalas… 😉
     Så min uppgift är att göra högtiderna och umgänget med andra människor lättare och alla de lchf´are som lätt faller av tåget vid just högtider som ex jul, nu lättare kan hålla sig på banan.
     Därför har jag de åsikter jag har 🙂 Uppskattar att du uppskattar dem! Lätt att snöa in sig i kritiken om det inte kommer nått positivt in imellan 😀 Så tack för din positivitet!
     Kram Marainn

 5. Vem vill vara normal i en sjuk värld? Ganska många faktiskt, och det är inte så mycket att göra åt. Vi är ju olika.

  Jag tror inte att det här egentligen är ett specifikt problem för LCHF, och det handlar nog mest om hur många människor vill ha det.

  För många ska det vara enkelt och snävt, med tydliga regler, en indelning med bra och dåligt, gott och ont. Då behöver man inte tänka så mycket och allt är tryggt och lugnt, och man kan känna sig säker, och rätt, om man följer reglerna. Känns det igen? Det handlar om gruppbeteende, om vi och dem, och det går igen i många sammanhang och på alla nivåer. När det uppenbarade sig i LCHF-sfären dök ordet ”sekt” upp, som det brukar när anhängare blir lite väl fanatiska och högljudda.

  Med tiden har det lugnat ner sig och det är ju bra för då är det fler som strömmar till.

  Det är klart att den som vill ha bakverk ska ha det om man fixar det utan att trilla ned i sockerträsket igen. Jag bakade kladdkaka för ett tag sen, på mandel- och kokosmjöl, och så 95% mörk choklad och ägg. Det ingick inget sötningsmedel alls enligt receptet och jag var skeptisk. Kakan blev bra, men det kändes inte riktigt rätt, men jag tog en liten bit med mycket hallon och enormt med vispgrädde och blev det rätt bra. Men den 4-åring som var närvarande vägrade efter en tugga – kladdkaka ska smaka sött 😀

  • Hejsan!
   ja du detta med grupptillhörighet… det är en historia i sig.
   Som du säkert vet eler misstänker så har jag haft en vända inom de sk nyandliga grupperna, occ det var där jag märkte av att jag inte heller passade in, för inom new age vart jag religiös och för de religiösa vart jag new age…
   Nu har jag väl personligen inga problem med att vara ”utanför”, jag märker ju att fler är det så 😉
   När det kommer nu till LCHF så blir fenomenet detsamma…

   jag själv är en ”asket” jag har inga problem med bär och grädde om man säger så, men alla andra i familjen har problem med det, därför så bakar jag och ramlar man då över en ”ny uppfinning” som jag vet kan rädda många från att ramla tillbaka. Så varför ska inte det spridas? Jag själv kan vara utan, men världen ser ju inte ut som mig…
   många tycks tro att alla i världen ser ut och är som jag själv, fast så är det ju inte.
   Genom sig själv känner man andra, det uttrycket är alltför sant…
   Kram på dig!
   Mariann

 6. Äh skit i dom. Var och en blir salig på sitt sätt. Man får skapa sig den kosthållning som man tycker funkar för just en själv och sin familj.
  Men, jag tror inte att någon tycker att det är bättre att äta traditionella bakverk med mjöl och socker än LCHF-modifierade sådana. Så varför inte bara hurra för det som är ett bättre alternativ även om det kanske inte är optimalt?
  Vänner som inte vill äta lchf råder jag att sluta med pasta och bröd, sedär, en stor skillnad mot innan. Alla måste inte gå all in.
  Sen är det ju verkligen ett problem för alla de som verkligen kämpar mot sockerberoende, de kan ju inte äta något sött som triggar behovet, ech då ska man ju undvika det, men det betyder inte att folk som klarar sött inte ska äta det, om det är gjort på ett bra sätt.
  Nä, skit i det, jag försvarar dig hela vägen i alla fall!

  • Tacka tackar! Jodå jag skiter i folk oftast… men ibland blir man så trött när näsan inte räcker så långt…
   Mina bakverk är inte för de gravt sockerberoende och kommer väl aldrig bli det heller, men jag vill rädda de andra 75% i världen 😉 eller hur många de nu är…
   Stor varm kram Jonna
   från Mariann

 7. Hej!
  Jag vet precis hur du känner. Jag är också alltid ”fel” på något sätt. Fast i min värld är det förstås jag som är ”rätt” 😉 Vi är som vi är och huvudsaken är att vi trivs. Jag har börjat med LCHF och ramlat ur, börjat och ramlat ur, börjat och ramlat ur. När jag analyserar varför inser jag att det ju har att göra med alla de saker som jag inte kan/får äta som ex. rostat bröd. Jag har försökt hitta ersättare för den ”vanliga” (ohälsosamma) maten men inte funnit någon som kommer tillräckligt nära på vissa punkter, som rostat bröd eller lussekatter. Men nu, som en strålande stjärna på himlen, hittade jag dig! Helt fantastiskt! Du har räddat mig från att leva ett halvt ohälsosamt liv med massor av dåligt samvete. Tack snälla Mariann för att du är annorlunda Kram Kicki

  • Hejsan och väldigt varmt välkommen hit!
   Jodå, jag misstänkte nog att jag inte är så ensam som man ibland känner sig.
   Det du berättar här om att ramla ur och kliva på ideligen och orsaken till dessa ”ramla ur” är just detta med fika, kalas högtider mm. Jag ahr ju under mina år som lchf´are lagt just märke till det, OCH det är där jag kommer in med mitt kunnande i lchf-bakning. Detta är för alla dem som inte är gravt sockerberoende, utan för dem som behöver kunna leva livet som vanligt och ändå åka med på lchf-tåget!
   Stor varm kram och tack för dina varma och rörande ord till mig, värmde långt in i hjärteroten.
   Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*