Ketogen kost vid epilepsi

Ett litet klipp ur artikeln

”I de fall av epilepsi hos barn där varken antiepileptika eller kirurgi hjälper bör man överväga ketogen diet, en kolhydratfattig och fettrik kost med noggrann kontroll av kaloriintaget. Ketogen diet har använts sedan 1920, men har fått förnyat intresse sedan 1990-talet. I Sverige ges denna behandling till barn i Göteborg, Lund, Umeå och Stockholm. Här ger överläkare Maria Dahlin, Astrid Lindgrens Barnklinik, en översikt över användningen av ketogen diet i dag.

(min lilla lax-tallrik får illustrera ketogen mat)

 

Bakgrunden till intresset kring en fettrik kost vid epilepsi är att det sedan länge varit känt att fasta kan minska mängden epileptiska anfall. Fasta leder till förbrukning av kolhydratdepåer och nedbrytning av fettreserver till fria fettsyror och ketonkroppar som används i cellens mitokondrier för energiproduktion(ATP).

Tanken är att en fettrik diet med få kolhydrater skulle kunna imitera den metabola situationen i kroppen vid fasta. Vid detta metabola skifte sker omfattande biokemiska, metabola, hormonella och fysiologiska förändringar och hypotesen är att dessa kan bidra till minskad neuronal retbarhet och därmed bättre anfallskontroll.”

en gripande film

Värt att veta är att många neurologiska sjukdomar blir bra eller bättre med ketogen diet (LCHF)

 

 

9 kommentarer

 1. Det kan jag skriva under på!! Våran son på drygt 2.5 år har adhd/autistisk (utredning pågor om vilket) Men sen vi började ge han lågkolhydratskost har SÅ MYCKET hänt. Han pratar, skrattar och betydligt lugnare. Något att inte gjort eller varit tidigare. Ögonkontakt och han komunicerar med oss. En mycket gladare pojk helt enkelt. Och det är inte bara vi som sett skillnad. Alla omkring och framförallt dagis. LCHF har räddat vår familj från en otroligt jobbig situation. Visst är det fortfarande tufft för honom/oss men nu fungerar livet. Om vi anpassar maten och miljön utefter han så lever vi nästan ett helt normalt liv nu.
  Underbart!! Önskar jag kunde nå ut till fler så alla kunde få må bra.
  tack för en bra blogg med mycket bra recept och trevlig läsning.
  Kram Anna i Karlskoga

  • Hejsan och varmt välkommen hit Anna!
   Härligt att du berättar detta för mig och de som läser kommentarerna. 🙂
   jag skulle vilja fråga dig om du kan tänka dig att jag kan få publicera det du skriver i ett blogginlägg?
   Eller om du vill skriva mig brev och berätta ännu mer så är du jätte välkommen till det. så kan jag publicera det här och på Fb.
   jag känner som du att det är jätte viktigt att nå ut med just denna information så brett det bara går, då jag blir så ledsen när man ser sjuka barn och man vet att de kunde bli hjälpta om inte helt friska så hjälpta, vilket är bra nog!
   Stor varm kram Mariann

 2. Men heeej igen Mariann. Jag har helt missat att du svarat mig här. 🙁 Såg det först idag då jag kollade dagens blogginlägg med två länkar. Och den ena gick hit. 🙂

  Självklart vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter. Kan det hjälpa någon så är det så mycket värt! Du får gärna nämna både mig och min son, både med eller utan namn. Mig spelar det ingen roll. Jag har inget att dölja. Jag berättar bara om mina erfarenheter och de står jag för till fullo.
  Skriver ett hej till dig på fb (mail) så har du mig där. Jag har dig redan tillagd där och kommenterat något recept och så tidigare.
  Hej så länge!!
  Kram Anna och lilla Melwin. 🙂

  • Hejsan!
   Kul att du ”kom tillbaka”
   Det hade varit kul om du själv författade något bara lite längre om hur du gjort och vad han äter osv…
   behöver inte vara jätte långt, men bara lite mer utförligt, det tror ajg många skulle uppskatta.
   Så kan jag lägga ut den här:D och skriva att det är du som är författare, kanske du kan tänka dig att stå med en mailadress för andra som vill kontakta dig eller så får dom göra det via mitt kontaktformulär och så vidarebefodrar jag dem till dig. 😀 det är nog det bästa så vi/du slipper spam.
   Alltid roligt att kunna hjälpa fler till hälsa!

 3. Självklart kan jag skriva ner hur vi gått till väga, hur vi gjort/gör och resultat vi märkt. Skriver ner nån dag och mailar dig. Och frågor svarar jag gärna på.
  Kram så länge!

  • Vill bara utbrista i ett stort ”GILLA!!”. Har en brorson som är autistisk och en brorsdotter som har ADHD, tänk om min bror kunde fatta LCHF (han har gått ner 50 kr på pulver, tror ni han kommer hålla vikten???) och så mycket bättre hans familj skulle må. Åhh, fram för mer kunskap bland populasen! 😀

   • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
    jag förstår hur frustrerad du kan känna dig, när man sitter med en kunskap som kan hjälpa både han och framförallt barnen.
    Vi kan bara hoppas att informationen sprider sig och att människor vågar prova dieten och komma över fettskräcken.
    Kram och välkommen hit igen
    Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*