Ketchup vs mörk choklad

Då och då i LCHF-bloggarna dyker det upp att man ju inte får eller ska som lågkolhydratätare äta eller använda ketchup, det verkar som ketchup är den vara som först av alla varor som innehåller socker ska utvisas, varför?

Varför inte också kampanja om den mörka chokladen lågkolhydratätare gärna äter?
Mörk choklad ca 85%  innehåller ungefär samma mängd kolhydrater som  min ketchup här hemma gör, och jag använder ibland båda…

Man glömmer gärna också att alla charkuterier, korvar, majonnäs mm innehåller socker…

 

Vad gör ketchup farligare än mörk choklad? Hur mycket väger en liten sträng ketchup på en korv?

En sträng ketchup ger inte ens utslag på min våg och 1 ruta choklad väger ca 11 gram…

Varför silar många mygg men sväljer kameler?

21 kommentarer

 1. Jag håller med dig! Vi vill ju inte ersätta fett-skräck med kolhydratskräck… Och om jag tar en korv så vill jag ha senap på och det är ju ”mycket” kolhydrater… MEN hur mycket tar jag? Typ 1 tsk…
  Balans-LCHF är bäst:-)!

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   jaa, jag håller med dig, balans-LCHF är viktigt. Det får ju inte bli en bantningsdiet i den meningen, för sådana är oftast tillfälliga och för folkhälsan är det bäst om LCHF följs livet ut 😉
   Då måste LCHF få lov att vara något ”luftig” och kunna ibland innehålla, senap o ketchup, lite inlagd sill och ett lchf-bakverk eller lchf-dessert då och då. 😀
   KRAM och välkommen hit igen
   Mariann

 2. Jag tror att man kan titta lite på energifördelningen i de båda produkterna:

  Ketchup har 4.31E% fett, 5.7E% protein och 90E% kolhydrater.

  Mörk chocklad 70% har 58.15E% fett, 6.72E% protein och 35E% kolhydrater.

  Sedan förstår jag också att man inte lika lätt kan äta 100 gram ketchup som 100 gram chocklad.

  • Hejsan och välkommen hit! 😀
   Sant, man/jag överäter mkt lättare choklad än ketchup.
   Kolhydraterna kommer ju även från tomat resp kakaobönan. 😀
   Det är ju en väldig massa tomater i en ketchup.
   Jag känner mig dock inte rädd för någon av produkterna. 🙂
   man måste ju använda allt med måtta!
   Kram Mariann

 3. Alltså jag äter inte ketchup för jag saknar det inte. Jag nöjer mig med krossade och passerade tomater alternativ tomatpuré. Senap använder jag som krydda (majonnäs men även annat) och även en liten strimla på korv. Men jag söker fransk senap = sockerfri.

  Jag förstår din poäng dock. Däremot försöker jag utesluta socker och fanns det 100 % choklad i en livsmedelsbutik när mig så skulle jag välja den i alla lägen. Men nu får det bli 90 % eller 85 % eftersom det bara är det som säljs.

  Jag äter dock vitlök och morötter. Vitlök är ju galet liten mängd och morötter äter jag främst som tillbehör till t.ex. fisk. Handlar oftast om en mindre morot, det dör jag inte av.

  Men socker är jag i regel emot, mest för att socker har så många dåliga egenskaper.

  Sånt som innehåller socker överäter jag lätt, men inte sjutton överäter jag vitlök eller morötter bara sådär.

  • Hejsan och välkommen hit! 😀
   Vet inte om det finns med splenda här, men jag använder ketchup så ynka sällan och lite att för mig spelar detta lilla socker ingen större roll. Jag var mer ute efter att visa poängen med att förbanna ketchup men mörk choklad går bra 😉
   KRAM och välkommen hit igen
   Mariann

 4. Skjønner, – og jeg er enig med deg. Har venniner som synes de har sprukket om de spiser 1 grov brødskive, men en svææær porsjon med hjemlaget is m/nøtter, mørk sjokolade etc, det er ok;)

  Tusen takk for en flott blogg, btw:) Klem fra Norge!

  • ja det är märkligt… för jag ser det nog som du, det är för mig mängden kolhydrater som avgör och inte så mycket källan och vad den heter, dock ser jag spannmålet (grain) som livsfarligt.
   kram från halvnorska Mariann ( min mor är från Norge) och tack för att du gillar min blogg! 😀

 5. Till viss del kan poängen och skillnaden ligga i synen på hur ofta som blir rimligt. Även om det driver än mer och mer mot att allt ska smaka sött hela tiden, ligger det nog hos de flesta en insikt om att chokladen är godis, vilket inte är en så bra idé att äta ofta, medan vanan vid att allt smakar sött och det även mat blir lurigare. På samma sätt är det absolut ett problem med att det tillsätts socker i majonäs och charkuterier som korv och skinka.
  Äter man inte korv särskilt ofta och nöjer sig med en liten sträng ketchup är nog många gånger i så fall nog korven i sig ”värre” än ketchupen. Det är mer när den börjar bli ingrediens (och här ingrediens till skillnad från kryddor i mängdfråga, salt, peppar och basilika är då krydda och ett par matskedar tomatpuré ingrediens), eller ett ofta inslag så börjar den inte bli särskilt lämplig längre dels av söt-smak skälet som ovan och dels av själva sockret. Tyvärr är det så väldigt många äter ketchup, och den ses ofta som något ”som inte räknas” (har själv varit i ”ketchupfällan” i många år), man märker heller inte hur man väljer att göra allt sött (när man avstått från söta saker en längre tid och ketchup i synnerhet upptäcker man hur oerhört sött den smakar, något som jag definitivt inte märkte då jag åt det mer eller mindre dagligen).

  Tror inte att det är så enkelt alltid som bara kolhydratsmängden på saker, jag tror att kroppen kommer regera ganska så olika på en sockerbit och motsvarande mängd kolhydrat från säg t ex en morot, om inte annat den upplevelse skillnaden och den mentala påverkan från smaksinnet.
  Det är i den biten det blir lite mer komplicerat med sötningsmedel och det som upplevs som ”godis” och ”fika” och liknande, även om det i sig kan vara bättre än ”vanliga” alternativ misstänker jag att det kan bli negativa konsekvenser på mångas matbeteende i längden om man luras att tro att det ”inte räknas” för det inte är ett blodsockerpåverkande sötningsmedel och att man kan äta det ”jämt”, att inte se det som ”extra” och ”ibland”.

  Tror det kan vara mer komplicerat i helhet än vad det verkar vid anblicken.

  (andra ingredienser där man får skilja på ”ingrediens” och ”krydda” vad gäller mängd men där sötning inte har någon del i det hela är t ex vitlök – i liten mängd som krydda, inte mycket att orda om, väljer man däremot att t ex ugnsbaka hela vitlökar och äta hamnar man i helt annat läge. Samma skulle gälla för t ex svartpeppar som innehåller närmare 40% kolhydrater om det vore möjligt att äta den i ”ingrediensmängd”. Det är därför man aldrig kan prata riktigt om ”godkända” och ”icke-godkända” livsmedel utan att blanda in mängd och frekvens)

  • Så sant, visst handlar det om mängd och frekvens också, och absolut kan gravt sockerberoende falla i fällor med både ketchup och choklad mm mm.
   men det som var min tanke med inlägget var bara att jämföra en mörk choklad som aldrig får ta skit hos de flesta lchf´are, medans ketchup nästan alltid får stå i skamvrån…
   och jag överäter lättare choklad än ketchup, fast det är ju jag det…
   Men jag förstår dig helt! 😀

   • Tycker nog snarare att den mörka chokladen också skulle stå mer i ”skamvrån” istället för vissa grönsaker.
    Men det har väl också lite att göra med hur ”folk” behandlar de där listorna (som tyvärr oftast inte alls inkluderar total kolhydratsmängd per dag/måltid/etc.) där det tolkas som att om något står på listan som ”ok” så kan man äta hur mycket som helst av det, och om det inte står på listan är det helt förbjudet.

    I ”min värld” är mörk choklad mer ”undantag” och ”avsteg” än vad t ex en morot är (däremot kan ju mindre mängder av ren kakao fungera bättre). Men ibland verkar det sunda förnuftet springa ut genom dörren när ”folk” ser de där listorna.

    Sen får man väl alltid lite skilja på avsikten att någon äter LCHF-kost om något är ok eller inte. För någon som inte har några större hälsomäsiga eller viktproblem kan det ju vara helt ok med både bär, mindre mängder mörk choklad och vispad grädde och ”yoghurtmåltider” relativt ofta. Medans någon som behöver gå ner i vikt och kanske är insulinresistent oftast inte kan kosta på sig det och ändå få önskat resultat.
    Det är så väldigt individuellt vad som fungerar.

 6. Et bra innlegg! Vi har av og til ketchup hjemme. Jeg har en datter som fint kan spise ketchup hele tiden når jeg ikke ser det. Så vi har det en gang i blant akkuratt som mørk sjokolade.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*