Kanske vi kan äta jätteräkor igen om två år?

Odlingen av jätteräkor i tropiska länder leder idag ofta till kraftig miljöförstöring och miljöorganisationer kräver köpbojkott.
Detta vet väl alla om numera, då man visat detta på Tv fram och baklänges. Så jag hoppas ingen köper sådant längre .

NU har man då kommit ett sätt att odla räkor på och det i Sverige, vilket låter väldigt positivt miljömässigt, dels för det ju blir ”närodlat” också!

”Matilda Olstorpe som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet har arbetat fram en miljövänligare metod att odla jätteräkor ihop med den tropiska vitfisken Tilapia med hjälp av spillvärme och sockerrester från pappersbruket i Hallstavik.

Tanken är att jätteräknorna matas med bakterier och jästsvampar, sk. ”bio-floc”, som växer till av sockerrester från pappersbruket. Spillvärme från bruket värmer dessutom odlingsbassängerna på land och vattnet cirkulerar runt i ett slutet system så inga smittor ska kunna spridas till havet.

Mikroorganismerna ger också räkorna och fiskarna ett skydd mot sjukdomar och avföringen äts snabbt upp av mikroorganismerna som gör om den till ny proteinrik fiskmat. På så sätt sparas vildfisk från att bli fiskmjöl.”
Skriver man på Sveriges Radio

Vi får hålla tummarna på att det är så bra som det också låter!

 

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*