Kalla inte all stevia för stevia!

steviaOfta läser man ”hemmasnickrade” recept med stevia och det kan då stå ex 6 msk stevia till 250 gram hallon mm.
Jag skulle önska att folk som flitigt delar med sig av sina egna recept med stevia också lär sig veta vilken stevia de faktiskt har i skåpet!

Man kan inte bara skriva ”stevia”! Det finns massor med steviasorter på marknaden i väldigt varierande sötningsgrad.

Allt från ca 400x sötare än socker ner till steviablandningar som är exakt lika söta som socker. Dessa steviablandningar kan man givetvis dosera som ex 6 msk (ca 1 dl).

Problemet som ”hemmasnickrare” missar eller inte förstår är att det är en fruktansvärt stor skillnad på 1 dl steviablandning som är exakt lika söt som socker eller att ta 1 dl av stevia som kanske har en sötningsgrad av 350 x. Denna dl ”stevia” motsvarar då 3,5 kilo socker!!

Det förstår ju (väl?) varenda människa att så sött kan ingen äta en dessert på med endast 250 g hallon?

Varför är det så svårt att skriva ut EXAKT vilken sötning man använder?
ALLA sötningar har ju ändå ett namn, ett märke! Använd det för katten!

 

 

 

4 kommentarer

  1. Problemet är ju eg att man inte bör kalla en socker ersättning för stevia strö alls då det inte är ett stevia strö, det är oftast ett sukrin stro spetsat med stivia.

    Tänk om man skulle börja kalla vin för Whiskey bianco, för att man droppat ner 2 droppar wiskey (som är 400% starkare) i vinet. Eller likt arla smör och raps när det är 15% raps det är helt fel. Illa katastrof.

    Det är inte de som tillverkar reccepten på som skall ha kritik, de tror ju att det är stevia de använder, såt står ju så på förpakningen.

    • njae… ica´s heter ju numera sötströ 😉
      men visst är det lite lurendrejeri.
      men alla som använder stevia/erytritol produkter bör hellre skriva ut märket, för alla heter ju ändå något;)
      att förändra tillverkarna går knappt men upplysa användarna borde ju gå?
      bör ju vara lätt att skriva ut ex ICA sötströ, sukrin+ eller Canderel Green osv osv, alla blandningar heter ju nått enklast om alla bara skriver vad det är och man borde ju egentligen också veta vad man använder ju 😉

  2. Bliiiirk säger jag och det drar ihop sig i mina käkar av tanken på 6 msk stevia i en kaka *brrrr*
    Jag har alla möjliga olika typer av stevia hemma, därav en burk med helt rent steviapulver som jag inte vet vad jag ska göra med…det går inte ens att öppna burken utan att det flyger runt pulver och sötar mig i näsa och mun 😉
    Jag gillar bäst steviadropparna med ren stevia, lättast att dosera och smakar minst i bismak.
    Försökte odla min egen stevia här i somras, men den bara dog rakt av 🙁

Lämna ett svar till Mariann Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*