Dags för getmjölk?

Då det är svårt att hitta gräsbetes komjölk/mejerier, kanske man ska rikta blickarna mot get/fårmjölk?
I Dalsland finns ett gårdsmejeri som säljer getmjölk och yoghurt (ost också) till hela Sverige.
Detta då Coop har ett samarbete med dem, be Coop  ta in det ska de kunna!

DalsSpira De skriver bla:

Getmjölken – lättsmält jämfört med annan mjölk

Getmjölken har en annorlunda struktur än komjölken – den liknar mer vår egen bröstmjölk.  Fettet består av små, jämnt fördelade fettkulor (av naturen homogeniserad) vilket gör att getmjölken är mer lättsmält och passerar tarmen fortare än komjölk.

Laktosintolerans och mättat fett

Getmjölken innehåller laktos men då mjölken är så pass lättsmält gör det att en del laktosintoleranta ändå tål getmjölk.

 

Korta fakta om getmjölk

Sammanfattad av Karin Jonsson (Chalmers, Göteborg)

Getmjölk..
– kan drickas av laktosintoleranta
– är lämpligare än komjölk vid mjölkproteinallergi
– är lämplig vid inflammatorisk tarmsjukdom
– har positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdom
– innehåller CLA som kan skydda mot cancer
– som är fermenterad (ex. yoghurt) har antioxidativa egenskaper, sänker högt blodtryck, stimulerar immunsystemet samt antiaterogena egenskaper

Vill du veta mer? Karin Jonsson, Chalmers

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*