Socker dilemma…

Jag grunnar många gånger över hur man kan avsky socker i en form och i en annan så är det  helt ok…
Exempelvis, så blir ketchup ofta kallad dålig mat, en gömd sockerfälla.
Visst är det sant, helt klart.  Det göms socker överallt i skinka, korvar, leverpastej, senap, sill, andra inläggningar och i mörk choklad.

När det kommer till mörk choklad verkar det vara helt ok inom LCHF-kretsar,  man gör chokladmousse med mörk choklad allt från 70% -86%, dessa innehåller mellan 15-25% kolhydrater per 100g, ofta används det 200 g i en chokladmousse för 6 portioner. Det blir då ca 6 g kolhydrater per person.

Kikar vi då på den produkt som verkligen enligt många ska stå i ”skamvrån”, Ketchup. Min ketchup innehåller 16 gram kolhydrater per 100 g råvara (och inget bjäffs heller) och 1/2 dl väger ca 50-60 gram. Det gör att använda ca 1/2 dl i en köttfärsås för 2 pers, blir 4 gram per person. Drar men en liten sträng på en korv blir det ännu mindre…

Varför blir chokladmoussen ok, men inte köttfärssåsen?

Hur resonerar ni?

 

 

 

17 kommentarer

 1. För mig är det inte ok att käka den där mörka chokladen, jag klarar inte att ta bara en ruta, hela kakan åker i, trots att det inte ens är särskilt gott, en det är sött! Inte heller är det ok att äta de socker-, potatsflings- och potatisstärkelsepreparerade charkuterierna.
  Varför?
  Jo, grymt sockerberoende!
  De triggar igång begäret. Den lilla lilla stund det är gott i munnen, är INTE värd den långa tid det sen tar att åter komma på banan, alltså, vi pratar inte ett par dagar, vi pratar MINST en vecka, ofta längre. Så, ketchup i köttfärssåsen går bort! Något litet väl valt undantag görs ibland, med vetskap om konsekvensen. Ibland får man ta sina smällar, men det ska va’ bra sällan!
  Även godkända LCHF-snacks, så som nötter, triggar. Avocado triggar, grädde triggar. Allt detta går, i små mängder, max en gång om dagen.
  Men, har man stoppat en nöt i munnen, är det svårt att sluta innan de är slut, så, inga nötter!
  Gräddskvätten jag tål, föredrar jag att ha i mitt morronkaffe.
  Avocado, som är så gott, max 1 i veckan! Gärna fördelat på en halva ena dagen och andra halvan ett par dagar senare. Men inte samma dag som jag tog grädde i mitt morronkaffe! Då drar kolisarna iväg för mycket, och Sockermonstret vaknar.

 2. Det är nog lika farligt att bli ”kolhydrats-rabiat” som fett-fobiker. Man måste känna av sin kropp och lära sig vad den tål. Nästan ingen BEHÖVER ligga på under 20g/kolh per dag. Att hela tiden sträva efter NOLL kolhydrater (som tyvärr blivit en trend bland yngre tjejer som vill ha en quickfix o gå ner snabbt i vikt) är inte det optimala. Vi behöver vitaminer och antioxidanter som vi får av ovanjordgrönsaker,kroppen gillar dessutom variation! Att ta bort ALLT gluten, soja, majs och övrigt spannmål anser jag vara viktigare än en gnutta socker i en hel middag till 4 personer – om man däremot är starkt sockerberoende bör man undvika även socker i ketchup, senap etc (och ALL mörk choklad inkl de med sötningsmedel)

 3. Jag kan tänka mig att det är så att ketchup är något vardagligt som används och man är van vid att den innehåller grymt mycket socker så då tänker man att näe, jag hoppar över ketchupen medan chokladmousse är en specialgrej som man inte äter speciellt ofta utan bara lyxar till det med. Det är en teori 🙂 Men om det är så, det vet jag ju inte 😉

 4. Jag har också börjat resonera mer så att en gnutta socker gör nog inget, soja,spannmålet/gluten är långt värre.
  Vi här hemma äter kanske en liten 90% choklad till kaffet varje dag, men ketchup blir det högst en gång i månaden om inte ännu mer sällan. Så det är inte det att vi varit stora ketchup förbrukare (och därmed har jag behov av att försvara den), det har vi inte tvärtom.
  Men tanken är spännande att choklad använder man utan att blinka, men ketchup får många ångest för…
  Alla de med svårt sockerberoende är det givetvis annorlunda för. Många av dem måste ju hålla sig långt borta från många av kolhydraterna, även de mer tillåtna.
  //Mariann

 5. Jag tycker inte att ketchup är gott längre. Smakar alldeles för sött. Den tar över maten på nåt sätt. Tar hellre några matskedar tomatpuré i tex köttfärssås. Den är också söt, men jag tycker inte det blir lika sliskigt. En bit 90% choklad kan det bli till ett glas rött på fredagkväll. Mer är inte gott längre.

  Tack för många goda fiskrecept!!

  • Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
   Jag håller med man dosera ketchup varsamt.
   Kul att du gillar mina fiskrecept:D
   Kram Mariann

 6. Jag tar ca en halv dl ketchup i köttfärssås, tillsammans med en rejäl klick tomatpuré, till fem personer, sen tar jag en sträng ketchup ibland till korv – om jag är vill ha.=) Vill inte bli för nitisk liksom, och jag vet att jag klarar det, det triggar inte mig.

  Jag tar en ruta mörk choklad nån gång i veckan å så bakar jag lchf-kladdkaka till mig när vi ska ha kalas, en liten en som jag äter en halv av (formen är ca 10 cm i diameter!), men annars går det inte åt mycket mörk choklad här alls.

  Funkar bra för mig som sagt!=)

  Kram

 7. Håller helt med. Det finns tyvärr en hel del märkliga idéer som lever och frodas både här och där.

  Allt går egentligen att äta med LCHF, men i rätt mängd. Några av recepten på Fettdieten.se, innehåller som exempel råsocker eller honung och det av den enkla anledningen att det är det totala näringsinnehållet i måltiden som är det intressanta. Dessutom smakar det betydligt bättre än exempelvis stevia.

  • Hej och välkommen hit Gustaf! 🙂
   Jag ser det också så att det är det totala näringsinnehållet som är det intressanta, inte från var de kommer.
   //Mariann

  • Exakt Gustaf, precis så tänker jag också. För mig är däremot sötningsmedel big no no eftersom jag överdoserat det giftet i 20 år. Så om jag inte kan baka en god kaka på agave eller honung så avstår jag hellre. Jag försöker hitta en bra balans med naturliga råvaror. Och det fungerar för mig.

 8. håller med dig! brukar äta en klick ketchup till korv och köttbullar oc kaviar till mina ägg, i en sån liten mängd spelar inte sockret någon roll tycker jag. det viktiga är att man hittar ett sätt man kan äta o leva med lääänge 🙂

  • Hej och ett jätte välkommen hit! 😀
   Där satte du huvudet på spiken, det är exakt det det handlar om att kunna äta och leva LCHF länge!
   Då kan det behöves en liten klutt ketchup eller choklad en gång ibland.
   Det är också därför som jag anser att bakverk måste få ta mer plats, då många faller i gropen vid högtider.
   Om det då finns helt ok bakverk att bjuda på så behöver man inte sukta efter den ”äkta” råvaran…. sockret. 😀
   kram Mariann

 9. Håller helt med dig Mariann (och Emelie, och flera andra talare här). För att det ska fungera som en livsstil ”måste” man ju få göra lite utsvävningar ibland. Bara man håller koll på hur mycket man själv klarar för att må bra så är det ju lugnt, allt är ju individuellt!

  Jag tycker alltså att både lite chokladmousse och lite ketchup är okej ibland, i alla fall för mig (:

 10. Jag använder ketchup främst i köttfärssås och i vissa grytor och till fyra-sex portioner kanske 2 msk Heinz ketchup med reducerad mängd socker och salt. Och det med gott samvete 🙂 Kaviar har jag ibland till ägg eller sillklämmor.

  • Säger som du jag gör det samma, jag är inte så strikt att inget socker får komma över mina läppar, men däremot inget gluten får det.
   Jag kan cokså äta lite 90% chokladruta ibland, den innehåller (hela kakan) lika mkt socker som min ketchup gör… och min lilla sträng ketchup ger inte ens utslag på vågen det gör min lilla ruta choklad dock…

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*