Bohuslänsk äggost á la LCHF

När jag här senast fick hem varor från LCHF-butiken, så låg det med en äggost-form, jag ville gärna prova att göra bohuslänsk äggost.
Jag har aldrig gjort det förut och tänkte att detta måste gå att göra om till LCHF.

äggostMitt recept blir då:
8 ägg
1,2 l grädde
6 dl gräddfil
1 liter vatten (mjölk för den som inte är så rädd för kolhydrater)
3 msk Bakery+

Gör så här
1. Vispa upp äggen och sötningen i en tjockbottnad rostfri kastrull.
2. Häll på grädde, gräddfil och vatten, vispa ihop detta.
3. Låt detta sedan sakta sjudas upp, FÅR INTE KOKA. Undertiden rör man sakta och mycket försiktigt runt i botten. INTE VISPA.
4. Under denna mycket sakta omrörning i botten låter man det sjuda och sänker värmen efterhand, man får vara observant så det inte kokar.
5. Man ser att ”ostmassan” börjar ”samla” sig när det blir lite vågmönster i på ytan, då är man på god väg.
6. Låt massan skära sig och när vasslen börja klarna lite så drar man kastrullen från värmen och låter det vila på spisen i 10 minuter.
7. Ta upp de små klumparna med hålslev och lägg i äggostformen. Låt formen stå över en kastrull eller bunke och rinna av efterhand som man fyller på.
8. Skaka lite så allt faller på plats.
9. Ställ kallt över natt, med plastfolie över. fat eller bunke under, så vassle kan rinna av.
10. Servera kall med bara kanel och/eller hallon. Eller björnbärsylt.

 

©MariannAndersson

 

10 kommentarer

 1. Åh så bra! Jag såg formen i butiken och tänkte att det där måste jag leta fram ett bra recept till (äggost är en klassiker på vårt julbord, lysekilare som jag är). Nu har du fixat det i stället – tusen tack!!!

 2. Tack för att du har denna blogg!

  Det kommer att underlätta en hel del under mitt kommande LCHF:ande som börjar i sommar och fortsätter på obestämd tid!

  Jättebra att hitta recept som dessa!

  Trodde nästan först att det var slut med allt sött och att det bara var kött & grädde som gällde, haha! 😛

  • Hej och varmt välkommen hit!
   Kul att du tror att bloggen kommer hjälpa dig. 🙂
   Ja, jag tror det är jätte viktigt att man kan finna LCHF-alternativa bakverk, det borgar för att klara av LCHF´andet på obestämd tid 😉
   Min teori är just att när det kommer till högtider, kalas och fest och liknande, det är då folk snubblar och många har svårt att komma på banan igen. Finns det då goda smarriga bakverk blir livet långt mycket lättare och roligare!
   Så njut för katten av helt godkända bakverk och låt gärna ”sötnosarna” också få känna att det inte alls är några konstiga bakverk.
   Kram
   Mariann

 3. Men varför vatten!? Jag gör äggost precis på vanligt vis, med helmjölk och lite grädde samt gräddfil. Kolhydraterna går väl bort med vasslen. Eller de allra flesta i alla fall? Man kan ju ta tillvara fettet och proteinet i mjölken istället för totalt näringsfritt vatten.

  • Jag gör ”mjölk” av grädde och vatten. Om alla kolhydrater försvinner med vasslen vet jag inte. Detta blev min variant av äggost.
   För att komma upp i ca 3 l vätska så valde jag att hellre ta vatten än att ta 2 l grädde. Dvs jag gjorde min egen ”mjölk” med grädde och vatten.
   Hälsningar Mariann

  • Hejsan och välkommen hit!
   Det borde gå bra att bara ta flytande stevia, provsmaka lite så du hittar rätt sötma bara.
   Kram från Mariann

 4. Vilken himla bra blogg du har. Underbar.
  Tänkte bara säga att jag är lite av en äggostexpert (har släktingar som faktiskt livnärt sig på att göra äggost till halva bohuslän, till fester och dop) och tycker faktiskt att äggost funkar jättebra med lchf-varianten. Men några små tips tips har jag.
  -Byt ut vattnet mot fet, gammaldax mjölk i stället. Gärna direkt från bonden.
  – Strö över sötningen i några lager när du tagit upp massan till formen, då kan du använda mindre sötning men det går inte till spillo på samma sätt eftersom mycket vassle är kvar i kastrullen när ostmassan tagits upp. (alltså lägg i ett lager ostmassa, strö över sötning, lägg på ett nytt laget ostmassa, sedan lite mer sötning o.s.v.)
  -Äggostmassan fastnar lätt i formen och kleggar igen hålen dr vasslen ska rinna ut. Om du tar och lägger ett tyg av typ myggnät i botten så går det MYCKET enklare att få en lagomt fast äggost. Ta och lyft lite i duken då och då så att vattnet rinner ut.

  • Tack! 😀

   Superbra tips med myggnät och i lager, TACK 😀
   Vatten använder jag för att ytterligare minska på kolhydratshalten 😉
   Men man gör ju som man vill 😉
   Stor varm kram Mariann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*