Inflammationsdrivande kost kopplas till depression

harry-potter-glasogon-1Sakta men säkert sipprar kunskapen ut… ja i alla fall för dom som vet med vilka ”glasögon” man ska läsa med…

Svd skriver:
”En ny stor Harvard-studie kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. En diet med bland annat vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation. ”

De fortsätter:
En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

Nu har forskare vid Harvard school of public health för första gången i en stor försöksstudie lyckats visa att den västerländska matens inflammatoriska verkan också tycks ha ett samband med vår allt sämre psykiska hälsa.

De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.”

Sedan kunde man ju undra att varför blanda in ”rött kött”??  Det har inte med kött å göra alls (i alla fall inte rätt uppfött kött) det har just med allt övrigt som rabblas. Sedan kunde man ju önska att vårt kött kunde födas upp rätt så det inte innehöll så mycket omega 6 så som det gör…
När nu folk i allämnhet läser och hör om denna undersökning som hoppas jag att fler och fler lägger ihop 2 och 2 och faktiskt får det till 4 och 3 eller 5….
Hoppas många begrundar meningen:  En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

 

4 kommentarer

 1. Som du skriver är det nog hur djuret är uppfött och slaktat, stresshormorner och antibiotika i fodret påverkar ju även dem som äter djuret. Tyvärr även om djuret är bra uppfött så blir det en väldig stress när djuret ska fraktas till slakteriet. Stresshormonerna går ut i köttet och de som äter det blir påverkade, tyvärr.

  • vi kan varken bli sura eller basiska för då hamnar vi på akutintaget direkt.

   För det första, blodets PH är något av det mest strikt reglerade, för minsta avvikelse gör att våra ensymer slutar fungera.. då upphör livsfunktioner.

   Vi har en uppsjö med regleringsmekanismer för det hela, och det pågår hela tiden, dygnet runt.

   http://www.merckmanuals.com/home/hormonal_and_metabolic_disorders/acid-base_balance/acidosis.html

   Och märk väl att bicarbonat buffert systemet som tar upp svängningarna inte på något sätt har någon brist på råvara!

   ”This process is extremely important in the physiology of blood-having animals. It manages the many acid and base imbalances that can be produced by both normal and abnormal physiology. It also affects the handling of carbon dioxide, the constantly produced waste product of cellular respiration.”

   http://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate_buffering_system

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*