32 kommentarer

 1. Men det är ju lite intressant, 1 dl stevia=1dl strösocker. Har du provat att baka med stevia strö? Jag har köpt steviasocker från LCHF-butiken, men inte provat det ännu. Stevia är ju så mycket sötare, undrar hur det blir om man tar 1 dl?

  • Det blir detta som blir intresant att prova om det är som min blanding. Eller om stevian går igenom. Låter omedelbart som om den vore den bästa just nu på marknaden.

  • Den är färdigblandad,m om den är lika bra som min vet jag inte är urussel på att räkna…
   men man får prova och se om stevian går igenom. Jag hade nog inte tagit 1 dl i ett första provbak, låter som att det blir bismak av något av dem då ändå, jag hade börjat med 0,5 dl och sedan sett vad som händer.

  • jag hittade inget heller så därför trodde jag nog att det var maltodextrin, men fel hade ajg 😀
   ibland är man glad när man har fel!

 2. Jag jobbar lördagmornar på Maxi. Ska se imorgon om de fått hem något och då köper jag i så fall en påse. Om det inte kostar skjortan förstås…
  Sen blir det till att prova. Ska fundera på vilket av dina bakverk jag ska prova i så fall. Måste ju prova något nytt.

  • kan du kasnke berätta för mig hur sockret är och hur mkt som verkar lagom?
   Har egentligen ingen lsut å köpa det då jag har massor med påsar här hemma av annat socker…

 3. Spännande!

  I helgen tänkte jag ge mig på dina semlor, ska bli spännande det med!

  I övrigt hade jag en helt annan fundering. Nu när vi amatörer också ska åka långlopp i form av vasalopp så kan det ibland kännas smidigt att ha med sig någon energ/proteinibar (ja, är mest psykologiskt kanske att fylla på magen med något), du har inga bra idéer på vad en sådan skulle kunna inneålla? Kanske ett framtida recept? 😉

  • Hejsan!
   ja det är fler som vill ha barer, jag ska grunna…
   jag vet att Colting har ett bra recept på små bollar som mkt väl kan fungera som sådant.
   Kasnke kan dela det här vid tillfälle.

 4. Har bakat 2 sorter i helgen. Tycker Icas steviaströ är lite som min amerikanska variant av stevia/erytriol, lite metallisk eftersmak… Funkade bättre i chokladbollarna än i semlorna tycker jag.

  • Då är det som jag misstänkte för lite stevia i, att man får ta så mycket för att det ska bli sött att erythritolens bismak/biverkan framträder.
   Varför är det så himmelens svårt att fixa min blandning för producenterna?

   Tusen tack för dina synpunkter de är värdefulla! TACK!
   mariann

 5. Hej Mariann!
  Angående stevia strö, är det inte konstigt att 1 dl stevia = 1 dl strösocker? Så brukar man väl dosera sukrin, och då är frågan hur mycket stevia det faktiskt är i påsen? Din blandning är ju kanon, men man hade ju inte ersatt 1 dl socker med 1 dl av din blandning? Är det helt enkelt så att det är väldigt, väldigt lite stevia i den…?

  • Hej!
   precis så tänker jag också, det måste vara minimalt med stevia i och då måste dosera i dl ch då är det tyvärr så att många av oss då får erythritolens bismak istället.
   Vi får vänta å se helt enkelt, snart droppar det säkert in lite tyckanden om den.
   Kram från Mariann

 6. Hej,
  Jag gjorde misstaget att köpa SteviaSweet på ICA, jag läste inte så noga. Denna kommer från Hermesetas och har 5% Stevia och resten Hermesetas sötningsmedel (hittar ej något namn på deras hemsida)

  • Tyvärr innehåller den ocksåsmaltodextrin vilket inte alls är bra.
   kanske du kan ge bort den till någon som ändå använder hermesetas? Eller be att få lämna tillbkaka den?

 7. Hej Mariann!

  Bakade Semlor efter ditt recept och tog 1 msk Icas Steviaströ men de blev för lite ”sött” och dessa bullar blev 4 stora som sjunk ihop tyvärr men har ingen konstig eftersmak.
  Man kan ta i minst 1,5-2 msk Icas stevia strö skulle jag tro men då vet jag inte hur eftersmaken kan bli…..
  De var i alla fall ingen eftersmak och de godaste (fast de blev platta) bullarna jag bakat hittills… =)

  • ja de är jättegoda bullarna, att de sjunker ibland är ett msyterium.
   Det är ju bra att inte blev för sött, men det kan altså bli alledes för lite också att bullar mm verklgien blir mat nästan salt…
   ICA stevia strö borde nog inte kallas stevia då den msåte innehålla mikroskopiskt lite stevia, man bör nog där anvädna ICAS som ren erythritol och tillsätta en liten gnutta stevia själv. max 1/4 krm.

   Det ser ut att dröja innan vi får en steviasocker värt namnet 🙁 dvs min blandning 😉

 8. Hejsan Mariann!
  Jag brukar använda sukrin när jag ska göra något sött men eftersom du ofta blandar sukrin och stevia så handlade jag stevia igår på hälsokost. Men 🙁 för bråttom som vanligt så handlade jag inte den där stora påsen med stevia som kanske är den vanligaste. Steviavital. Skulle ha beställt den ist men det såg jag nu efteråt på nätet. Utan jag handlade en super liten burk med vitt steviapulver för 149:- vad gör jag med den nu då 🙁 hjälper det om jag skriver märket på burken? Mvh Kim

  • Hejsan!
   Du har handlat helt rätt sak! 🙂
   jag föredrar att blanda själv stevia och erythritol, hade du köpt den stora påsen stevia vitals steviasocker hade du ändå ( enligt mig) fått blanda i mer eryhtritol (sukrin, sötin eller sötrix).
   Vet du styrkan på din lilla burk?

 9. Men Gud så bra 🙂 hmm styrka.. Det är stevia pulver 25g, steviosa. Märke är SOMA nordic. Dosmåttet som finns i förpackningen ger 0,3ml (83mg) stevia som motsvarar sötheten till 25g socker dvs 2msk eller 6 msk socker. Jag borde kanske fatta av att läsa detta men gör inte det. Du har ofta tex 3msk sötrix och 1/4 kryddmått stevia. Kan jag följa det med detta pulver? 🙂 då kan jag strunta i att skicka efter den andra steviapåsen och använda mig av sukrin och detta pulver alltså. Båda går att köpa på hälsokost. Kanske blir kaka på kaka att använda steviastö och sukrin. Fast det kanske det inte blir om man känner bismak av det ena eller andra. Bakade dina semlor med enbart sukrin å det blev också bra men vill prova att blanda också. Har förstått att många kan känna en bismak om man bara använder sig av det ena. KRAM

  • Så är det för många av oss att för mycket av det ena eller det andra ger bismak och med för lite blir det osött.
   Det var när jag upptäckte detta som min uppfinning av att blanda i just dess proportioner kom till.
   jag skriver just nu på ett inlägg om dessa blandingar osv. Kommer snart.

   Jag är rädd för att jag inte heller fattar hur många gånger sötare den är, kanske du kan maila dom och undra hur många gånger sötare än socker produkten är?
   Troligtvis är det ca 300 gånger sötare.
   En idé kan ju också vara att behadnla den som 250-300 g och ta max 1/4 krm av den i en kaka och se? Öka eller minska nästa gång.
   Kram från Mariann

  • Då doserar du den i 1/4 krm som max skulle ajg säga. Och max 1/2 i en hel kaka som det är med kräm eller dylikt. dvs 1/4 krm i varje smet.

  • Ja då strikt lchf brukar vara under 20 gram kolhydrater så funkar det fint med dessa sötningsmedel (stevia och erythritol), de innehåller ju inga kolhydrater alls.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*