Hundens hälsa och naturliga mat

sot-hundNågra gånger då och då så nämner jag våra alltid lika älskade husdjurs hälsa och beroende av rätt naturlig mat. Nu har jag har hittat en utmärkt hemsida om just hundar.
HELA HUNDEN – en holistik hälsa för hunden
Ni som har hundar lusläs denna sida, då vet du varför du måste ge hunden rätt mat och en för hunden naturlig föda.
Även katter och människor nämns, så att lusläsa hemsidan och mina uttdrag nedan och sedan fundera över vad kan då vara lämplig mat för oss människor… det borde få alla att dra slutsatsen att LCHF (som ju är naturligt glutenfri) är naturlig kost för människor.
Läs i synnerhet denna min första artikel-rekommendation och tänk på hundar, katter och ALLA oss människor….

Får jag rekommendera ett par artiklar?
Är hunden glutenintolerant, eller?
Uttdrag ur artikeln:

”Den ”klistriga” maten 
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!”
Glöm inte att klicka in på hela artikeln och läs den är superviktig även ur mänsklig hälsosynpunkt.

 

Royal Canin har överträffat sig själva!
Uttdrag ur artikeln:

”Royal canins allergifoder: SAMMANSÄTTNING: majsstärkelse, fjäderhydrolysat med låg molekylvikt (innehåller L-aminosyror och oligopeptider), kokosolja, sojaolja, mineral, cellulosafiber, cikoriamassa, frukto-oligosackarider, fiskolja, mono- och diglycerider av fettsyror förestrade med citronsyra, animaliskt fett, tagetesextrakt (innehåller lutein).

Hunden ska alltså leva på majsstärkelse och fjädrar?!
För det är ju vad detta består av! Att drapera det i fina termer som är obegripliga för den icke insatta – ”hydrolyserat protein” och ”låg molekylär vikt” – är bara ett sätt att ingjuta respekt hos konsumenten; man spinner på människors okunskap i ämnet. Det här ska ju endast säljas av veterinärer och man räknar kallt med att djurägare inte ifrågasätter veterinärernas kunskap.

Nu finns det säkert de som tycker att jag är korkad och obildad som inte förstår meningen med det här fodret.
Nja, helt korkad är jag inte. Jag förstår mycket väl att meningen med det här fodret är att  behandla allergi och att proteinhydrolat (isolerade aminosyror som kroppen/immunförsvaret  inte känner igen och därför inte kan reagera på) och låg molekylär vikt (också detta för att inte trigga immunförsvaret) kan vara nödvändigt för att hunden ska kunna äta överhuvudtaget.
Och visst, tanken är god, om man nu utgår från att det faktiskt handlar om en allergi. Men den trogne läsaren av den här bloggen vet vid det här laget att jag har en lite annan syn på saken. Det handlar ytterst sällan om faktiska allergier. Det handlar istället om den oundvikliga effekten av olämplig kost för en köttätare.”

Läs sista meningen där en gång till och har du inte redan rätt kost till dina små och stora älsklingar så ändra NU!

3 kommentarer

 1. BRA!!!!
  Hurra att fler uppmärksammar detta och tänker till om saken. Jag har gått från torrfoder till färskfoder till mina djur.

  Eftersom jag tänker på vad jag stoppar i mig så så började jag ju tänka på hur hundarna mådde av det de fick och innehållsförteckningen på torrfoderspåsen är ju ingen läsning som gör någon glad.

  Jag kan bara hålla med – läs på och försök göra kloka val för dig själv och dina livskamrater

 2. Min hund har ätit färskfoder ett bra tag nu (Vom og Hundemat) ihop med lite grönsaksrester om vi har samt Standardt Extra.

  Standardt innehåller inte gluten, socker, betor, potatis, majs, korn osv. Istället består spannmålet av enbart ris som jag faktiskt kokade ihop med fisk när min hund var dålig i magen som valp och det fungerade. Även om ris är kolhydrater så är det enligt mig inget fel att ge hundar. Betänk att jag ha torrfoder mer för tuggmotstånd, till största del består måltiden av färskfoder. Torrfoderkulor är ju kanon som belöning, lätt att ha i fickan eller för mysstunder i soffan. För mer exklusiv belöning är torkad oxlever ett bra alternativ till de spannmålsfyllda leversnittarna.

  Standardt håller även normal proteinhalt (även om Extra är lite högre än Normal) medan vissa torrfoder såsom Carnia Wolf har onormalt hög proteinhalt. Min hund fick diarré när han fick Carnia Wolf och nej, det gick inte över på en vecka så jag skickade tillbaka. Fick sedan en otroligt bra förklaring av Standardt till varför min hund reagerade som han gjorde och det faktum att min hund aldrig hade några omställningsbesvär när vi gick över till färskfoder (helt enkelt för det är så naturligt det kan bli). Det handlade just om skillnaden på protein och protein, köttmjöl är mycket mer koncentrerat än färskt kött.

  Min hund mår kanon. Perfekt avföring (konsistens och färg). Han älskar maten, aldrig någonsin han matvägrar (det gjorde han med Royal Canin som unghund). Vikten håller han också, fast det har han alltid gjort – betydligt lättare att hålla en hunds vikt än sin egen kan jag lova. 😉

  Färskfoder är inte billigt men inte heller dyrast (tänk det finns otroligt dyra torrfoder också). Sen handlar det om hundens välmående, veterinärbesök är dyra och ingen husse/matte önskar väl sin hund något annat än det bästa. Vom og Hundemat väljer jag eftersom de är helt utan spannmål och har tillsatta vitaminer. Så de fungerar som helfoder. Övriga färskfoder (Nordic Hundfoder, Bravo osv.) innehålelr spannmål om du ska ha helfoder, annars säljer de visserligen rent oxkött, lax osv. men utan tillsatta vitaminer.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*