Hatt et Söner – Svenskt champagnehus!

hatt-et-soner029Är det möjligt?
Japp, jag fick nyss veta att Hatt et Söner tillverkar champagne och denna champagne finns på vårt systembolag i ordinarie sortement. Denna måste testas vid tillfälle!

Denna Hatt et Söner champagne finns annars mest i Asien och på Michelinkrogar, så att systembolaget vill ha den i sitt ordinarie sortement är ju kul!

Jag kan inget om viner eller champagne men jag uppskattar ju att den är svensk fast ändå fransk… För vi alla vet väl att inget får kallas champagne om det inte tillverkas i distriktet Champagne i Frankrike.

Jag måste bara få dela med mig av den lite gulliga historien om Hatt et Söner som i sin helhet kan läsas på frontface.se
där Kristofer Ruscon intervjuas, han är en av sönerna i Hatt et Söner.

”Min familj har länge jobbat inom vinhandel i Frankrike. Familjen bedrev olika typer av verksamheter såsom båttransporter och hattfabrik under stora delar av 1900 talet. Vi köpte även ett ölbryggeri i vilket vi fortfarande bor kvar även om verksamheten lades ner för länge sedan.

Min farfar Joseph Ruscon har smakat av vin sedan ung ålder. Han började på allvar efter andra världskriget. För över 40 år sedan så fick han kontakt med familjen Vallois genom en blindprovning. På den tiden var fader Vallois fortfarande aktiv och var en av dem som en gång i tiden drog igång kooperativet La Vigneronne i Vertus. Min farfar blev så förtjust att han började med att köpa runt 1000 flaskor om året för familjens privata konsumtion. Dessa affärer ledde snart till en vänskap som har växt fram över generationer. Så när jag var liten så minns jag mycket väl våra middagar med Vallois. Vänskapen växte sig sakta men säkert in till en affärsrelation och för sex år sedan fick vi veta att Vallois inte skulle gå vidare i nästa generation. Det var då vi bestämde oss för att jobba med honom och skapa ett nytt globalt hus tillsammans. Det stora problemet för oss i den punkten var finansiering och struktur. Det tog oss några år att leta reda på lämpliga partners för att dra igång verksamheten och under tiden så jobbade vi med att kommersialisera de champagner som fanns idag. I april 2011 så hittade vi personer som kändes rätt och sedan dess har vi jobbat med att bygga upp det här till att bli en världssuccé.”

och jooo den är torr och därmed ok för oss LCHF´are som ändå dricker vin ibland. 😀

 

4 kommentarer

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*