Gravidas behov av rätt D vitamin nivå

Nu gör jag själv ett eget litet inlägg om det kära D vitaminet. Idag skriver bloggen ”allt om D vitamin” att gravida kvinnor med låga D vitamin nivåer i blodet riskerar föda barn med diabetes typ1.
Nu då hösten kliver fram med stormsteg (?) och sommaren inte lämnat  många solstrålar på min nakna hud ialla fall så är det mer än viktigt att vi alla äter ett rejält tillskott av D vitamin varje dag året runt.

Läs hela artikeln och sprid den gärna, men här har jag lyft ut slutklämmen då den är viktig att få med sig.

”Vitamin D Councils rekommendationer (för alla) är att man bör ligga på en nivå över 50 ng/mL, och att en övre säker gräns kan ligga vid 100 ng/mL, alltså 125 – 250 nmol/L. För att uppnå dessa nivåer anser de att man bör ligga på en totalt dos (sol och kost) per dygn på 5000 IU vitamin D eller över (gravida över 6000 IU). Det svenska livsmedelsverket rekommenderar fortfarande 400 IU och för vissa ännu lägre. De norska rekommendationerna är de samma som de svenska.

Som jag visat i tidigare inlägg så saknas det ett vetenskapligt underlag för livmedelsverkets rekommendationer för vitamin D. Den bygger på en historisk observation, att barn som fick ungefär den mängden vitamin D via fiskleverolja inte fick engelska sjukan (rakit). Det är allt man har. Samtidigt bortser man från all den forskning som faktiskt har gjorts, och då även interventionsstudier på gravida, där doser på 4000 IU visade sig vara helt ofarliga och dessutom ledde till betydligt färre komplikationer under graviditet och födsel än för de kvinnor som fick 2000 eller 400 IU.”

Mina egna understrykningar av de textstycken som är av yttersta vikt att få med sig.

 

2 kommentarer

    • Ojdå!! det var en megastor skillnad till dagens rekommendation!
      Då verkar det vara logiskt att det är därför som många barn föds eller får tidigt diabetes typ1.
      Skrämmande och upprörande 🙁

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*