GMO-ost…

getimagevi har fram tills nu oftast köpt Wernerssons gräddost, den med röd plast runt, men detta är sista osten i vårt kylskåp från och med nu. Mjölken till den osten kommer från Tyskland!?

Som om vi inte har kor i Sverige. Jag gillar ju som sagt att gynna det när-producerade också, så nu kommer vi bara köpa närproducerade ostar så som:
Ost från Gäsene som ska vara helt GMO fri.

Även Boxhomlms ostar ska vara utan GMO, då de tar alla mjölk från trakten med  en radie på 5 mil.

Den allra bästa osten torde vara från Ovikens Ost, inte lika lätt att få tag på dock…
Bilden är hämtad från deras sida!

Köper du Arlas produkter så är alla produkter med den röda kossan på svenskt och med ”bara” Arla loggan verkar det vara tyskt eller danskt.

Kan vara bra att veta om om du är noga med vad du stoppar i munnen.
Tyvärr verkar fler innehålla konserveringsmedel.

Ni får gärna tipsa i kommentarerna om fler garanterat GMO-fria ostar och är de också fria från konserveringsmedel desto bättre!

Vill också passa på å berätta hur det hela kan gå till med import och export…
Ett svenskt åkeri här i närheten, låter lastbilar hämta tysk grädde i Gbg, som ju är fraktad dit med lastbil från Tyskland…
åkeriet fraktar denna tyska grädde till Haparanda där man tillverkar potatisgratäng av den tyska grädden, som sedan fraktas samma väg tillbaka till Tyskland…
Har de kanske inte potatis i Tyskland? Eller gör detta Haparanda företag världens godaste potatisgratäng?
Finns det inte grädde i norrland eller Finland att tillgå?
Hur länge är det hållbart att frakta saker och ting kors och tvärs, när man borde kunna ha dylik tillverkning inom landets gränser?
Det enda en sådan cirkus skapar är väl då jobb…

 

 

9 kommentarer

 1. SÅ viktigt!
  Andra GMOfria ostar är väl också de svenska ostarna: herrgård, svecia, präst och kanske någon till. Var det (grevé?) De är skyddade och får inte ha de namnen om de inte är gjorda på svensk mjölk.
  Den ekologiska herrgårdsosten är min favorit.
  Det finns så få ekologiska ostsorter. Konstigt! Är det brist på ekomjölk kanske?

  • googlade lite och ser att svensk mjölk innehar rättigheterna till dessa varunamn, dock tillverkas fler av dessa ostar på licens ex Arla, maialde nu växa sverige som verkar övertagit svensk mjölk och undrar vilka garantier som finns gällande desa varumärken och svenskt ursprung, får se vad svaret blir.

 2. Ja, alltid är det någora nya saker man måste lära sig! Brukar köpa Åseda gräddost… Tror tyvärr inte det är någon ko på den 🙁 Då får vi lov att byta.
  Boxholm får det bli framöver då den finns i affär närmast!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*