Fruktosens vara eller inte vara?

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är också fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas
Shenet
 skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa…

Jag har ju som de flesta vet vid detta laget valt att hellre söta lite med stevia och erythritol, då båda dessa har 0 i GI värde och enligt våra idoga blodsocker-kontroller verkligen fastställt att så är fallet. De kör inte i gång någon höjning av blodsocker på oss och ingen här triggas heller till överätning  och sug efter mer. Detta är den mest viktiga punkten för mig vad gäller sötningsmedel.
Att dessa produkter likt de allra flesta produkter är processade är givet.

I denna moderna värld får vi själva navigera mellan mer eller mindre processade produkter, ibland får valen stå mellan två olika produkter så som ex honung eller stevia/erythriol, där honung kan trigga  till sug och kan underhålla ett sockerberoende och där levern får göra jobbet. Höja blodsockret, dock något långsammare än trad socker men ändå höja det.
Eller som mitt  val blivit, att söta lite med stevia/erythritol och inte få ens en  krusning i blodsockret och därmed heller inte den fysiologiska orsaken till sug och framför allt här hos oss triggas ingen av dessa sötningsmedel. Men du gör ditt val.

Här listar jag lite olika GI-värden:
Vitt strösocker GI 97
Druvsocker GI 141
Råsocker GI 97
Honung GI 70
Laktos GI 66
Kokossocker GI 35
Agavesirap GI 50
Xylitol= Björksocker GI 8
Stevia GI 0
Erythritol GI 0

Elin Gunnarsson på Expressen har också en bra sammanställning här.

Du måste alltid ta eget ansvar för vad du väljer  att stoppa i munnen!

 

9 kommentarer

 1. ”Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är ren fruktos!”

  Det stämmer inte riktigt, långt ifrån allt socker i frukt är fruktos (vanlig missuppfattning antagligen pga namnet ”fruktsocker” som används ibland) – det varierar mycket mellan olika sorter hur mycket som är fruktos, en del innehåller ungefär samma fördelning som sackaros (vanligt strösocker) andra till och med mer glukos än fruktos och vissa (som t ex äpple) har övervikt på fruktos.

  Om man är nyfiken på de olika sorterna och deras fördelning kan man kika på t ex fineli.fi där det listar fördelningarna. (det man då ska titta på är sackaros (räkna hälften glukos/hälften fruktos), glukos och fruktos.
  Exempel äpple: 2.4 gram sackaros, 3.8 fruktos, 0.9 glukos
  totalt 2.1g glukos och 5 gram fruktos, att jämföra med ca 3.5 gram glukos och 3.5 gram fruktos om det vore samma fördelning som strösocker och därmed 1.5 gram extra fruktos.
  Exempel aprikos som är vanlig torkad:
  4.3g sackaros, 2.8r fruktos, 2.8 glukos – alltså precis samma fördelning som ”vanligt” socker.
  Exempel banan:
  4.3 sackaros, 1.8 fruktos, 2.9 glukos – alltså mer glukos och mindre fruktos än vanligt socker.

  Alltså 3 exempel på alla 3 varianter, har aldrig sett någon sort med endast fruktos (men knappast letat igenom alla så kan ju inte lova heeeelt säkert).

  Sen är ju fruktos inte bara kopplat till fettinlagring utan även fettlever och höga blodfetter av skadlig sort om man äter för mycket, så visst finns all anledning att vara försiktig speciellt med saker som har mycket hög koncentration av fruktos (som rent fruktospulver och agavesirap hör nog till de ”värsta” ur den synvinkeln, de mer fruktostäta honungssorterna med i större mängd). De flesta ”svenssons” får nog dock i sig den största mängden fruktos just från vanligt socker snarare än frukt om man inte äter väldigt mycket frukt och honung och väldigt lite vanligt socker.

   • Det skulle vara mycket märkligt i så fall – i alla fall russin har inte särskilt mycket fruktosandel. Torkning påverkar ju bara vatteninnehållet.

    Russin har ungefär hälften fruktos/hälften glukos, samma fördelning som vindruvor.

    • Jag inser nu plötsligt att det är så det är, men ”folk har skrivit fruktos” , så det är den sockerart som en frukt innehåller som ökar iom att fukten försvinner. 😀 inte just fruktosen
     man lär sig saker hela tiden 😀

 2. Just honungen är något vi alltid sötat med och innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter och det är ju naturens sätt att själv motverka de negativa effekterna så jag väljer att de få gånger jag äter något som smakar sött, så väljer jag honung, givetvis en bra honung från nektar. Jag är inte sockerberoende och inte diabetiker, så för mig ställer inte honung till något.
  Fruktos i honung belastar inte levern så som koncentrerat fruktsocker gör och det är viktigt tycker jag att veta för de som undviker honung pga fruktosen.

  • ja den innehåller en del nyttigheter OM den inte är uppvärmd, vilket den blir i kakor och den mesta butikshonungen är uppvärmd till 45 grader och ibland till 85 grader.
   men man väljer ju att söta med vad man själv vill. 😀

 3. Rå honung vore väl bäst men Kung Markattas, Änglamark, Eguale och Tarpa värmer inte honungen upp till 55 grader såsom processad industrihonung. Dessutom är de KRAV-märkta. Fast det finns rå honung som är ekologisk att beställa via nätet. Bäst förstås!

  Jag har ju kört precis som du med erytritol + stevia men kommer sluta med det. Främst för att det triggar mitt sötsug, är laxerande (för mig) och för att jag sötar oftare än jag borde bara för jag tänker att det inte innehåller kolhydrater. Det känns inte fullt så naturligt heller.

  Så jag kommer köra på rå ekologisk honung istället. Svensk, gärna lokalproducerad. Eftersom det innehåller så mycket kolhydrater blir det att jag äter mindre och använder mindre. Jag behöver verkligen inte söta allt. När jag ska bjuda gäster kanske jag använder honung när jag inte skulle. Fast bara lite.

  Jag har givetvis övervägt råsocker också, men det känns ändå som mindre nyttigt. Där finns ju absolut inga andra ämnen (vad jag vet?) som är något bra och dessutom importeras det. Så honung känns lite bättre i de avseenden, ämnen och miljö.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*