Fredagsmys kan bli det sista du gör

Skriver GP idag

”Chips, läsk och godis i tv-soffan. Dags för fredagsmys – en oas för stora och små.

Eller?

Det alltmer etablerade snaskandet sker i en tid då problemen med diabetes ökar och allt fler barn blir överviktiga.”

Kostdoktorn fortsätter i artikeln:

”Ost och nötter

– Det är dumt av föräldrarna att köpa hem sådant. Det är bättre med plockmat som nötter, oliver och ostar och att lära barnen att dricka vatten, säger Eenfeld.”

Det har han ju rätt i, men jag skulle vilja säga att det kommer bli ohållbart i längden, om inte alla gör så med sina barn. Givetvis bör vardagen se sådan ut men…

Gör hellre saft av bär, det går alldeles utmärkt utan socker, bara det dricks inom någon dag.
När barnen fyller år eller ska ha fika med kompisar, varför inte baka något gott? Finns massor med bakverk med oerhört lite kolhydrater i här på bloggen. God glass ex.

Allt behöver väl inte alltid vara ägg, nötter och ost, eller?

 

 

 

16 kommentarer

 1. Håller fullkomligt med dig! Ost och nötter kan vara gott, men det känns trångsynt att inte se fler alternativ. Nötter överäter jag för övrigt mycket lättare om de är saltade och rostade än t.ex. riktigt mörk choklad (85 % eller högre).

  Det är en sak om man har viktproblem, diabetes osv. Då kan (eller ska) man säkert vara så strikt som Kostdoktorn menar. Men alla barn behöver ju inte serveras som om varje kolhydrat de får i sig är LIVSFARLIG och precis som du skriver finns det flera bakverk, glass osv. som man kan göra kolhydratsnåla.

  Har föresten beställt kokosnötmjöl, mandelmjöl, hasselnötsmjöl och Bakerix nu. Skickades idag så hoppas att jag har det snart. Ska prova ditt ljusa rostbröd, mandeltårta, mjuk nötkaka, och chokladmuffins. Ev. kärleksmums och jordgubbstårtan också om jag får tag på fler jordgubbar.

  Såg något recept på Chocolate Chips Cookies på lchfrecept.com som jag bara måste testa med. Saknat hårda småkakor och Chocolate Chips Cookies är en gammal favorit. Med Bakerix blir det KANELBULLAR och frukostfrallor eller pizzabotten.

  • Jag överäter också nötter jätte lätt och precis just dessa rostade i rapsolja. 🙂

   Ja, jag upplever att det smyger sig in en ”alla ska äta asketiskt” och jag vill annars minnas att man alltid har sagt inom LHCF att unga och friska kan äta mer…

   Tycker nog att man absolut kan baka en tårta, eller andra goda kakor och göra glass till alla, och i synnerhet barn och unga friska människor. varför ska alla äta som om de är sjuka och överviktiga?

   Nu menar jag ju hälsosam bakning förstås 😉
   Kram Mariann

   • Intressant det där med nötter. Rostade, saltade och i rapsolja överäts mycket lätt. Naturella eller som mjöl riskerar jag dock aldrig att överäta.

    Tycker du verkar ha en sund inställning och jag håller absolut med om att friska barn och unga människor gott väl kan vara mindre strikta. Jag förespråkar LCHF kost men de som inte har något hälsoproblem kan ju unna sig lite mer bär och mörk choklad t.ex. Skulle nog kunna tänka mig söta med honung för en frisk faktiskt. Mest för smakens skull och man behöver ju ta mindre än vanligt socker. Men ändå avstå från onödiga saker som pasta, ris, potatis, och framför allt vetemjöl. Någon potatis tycker jag inte gör så mycket heller egentligen. Även om jag mycket hellre äter grönsaker. Ris och pasta, speciellt pasta, ogillar jag eftersom det likt vetemjöl innehåller gluten.

    • Jag tror att vi aldrig kan nu ut långt med LCHF om man måste vara superstrikt hela tiden. Vi måste se det mer nyanserat. Nu dyker det ju upp fler nyanserade åsikter inom lchf-bloggsfären.
     Jag säger som du någon potatis eller pommes en gång ibland tror jag inte är så farligt, jag håller med dig det är vetemjölet och annat mjöl som är en stor bov.
     Jag säger till mina friska 3 ungar 20-29 år gamla att ät ni någon potatis och lite ris, men sky allt mjöl/spannmål som pesten.
     Jag lutar åt att det är spannmålet som är boven med stort B.
     Men för oss metabolt störda är det ju en annan sak… 🙁
     Kram Mariann

     • Instämmer. Mina framtida barn tänker jag inte förbjuda allt men de kommer helt klart äta lite kolhydrater jämfört med dagens ungdomar som frossar i kolhydrater (bröd, chips, godis, läsk).
      Själv är jag bara 21 år men har viktproblem så därför är jag relativt strikt. Fast jag måste poängtera att jag trivs även med lite mer strikt kost. Från att tidigare behövt svälta och ha ångest/depression för inte gå ner i vikt så har jag nu kommit halvvägs. Utan svälta, bara av äta gott. Det går lite långsamt men så unnar jag mig lite mörk choklad och bär ibland. LCHF är verkligen njutningsmetoden. 🙂

     • stort Grattis till att ha kommit halvvägs! 😀
      Javisst är det härligt att inte behöva svälta sig ner i vikt.

      jag är glad över att min yngsta dotter som snart fyller 20 äter lchf, dock är hon smal och har alltid varit.
      Men nu kan man vara säker på att hon kommer ha en bra hälsa om hon lyckas att hålla sättet att äta och tänka på livet ut.
      men både jag och maken har gått ner många kg. Maken 25 kg och jag 15. Jag tycker nog att 8-10 kg till på mig hade inget gjort… 😉

      tack för att du bidrar här!
      Kram Marainn

 2. Just ja, jag glömde orsaken till att jag tittade in just nu. Jag har fått mitt paket från LCHF butiken och ska göra ditt rostbröd idag. Jag har dock ägg i S-klassen (small) och undrar hur många ägg man tar då? Ett S-ägg väger 53 g/st. Antar att du hade normalstora/M-ägg (medium) men vet inte hur mycket de väger…

  Såg att du hade två olika storlekar på lchfrecept.com också. Jag har en brödform från ICA Maxi som mäter 24 cm och rymmer 1,5 l om jag minns rätt. Ska jag då göra satsen med 10-12 ägg eller satsen med 6 ägg?

  Ska jag göra med 10-12 ägg så tänker jag, med tanke på hur små min ägg är, att jag tar 12. Då blir det kanske som 10 normalstora ägg och då kanske jag ska ha 1,5 dl kokosnötmjöl (och 2 dl om jag hade haft 12 normalstora). Tänker jag rätt tro?

  Om det är 6 ägg jag ska ha däremot, ska jag använda typ 8 då kanske eller vad tror du? När jag gjorde glass igår där man skulle ha 2 äggulor så tog jag 3 äggulor för mina ägg var så små.

  • Jag skulle ta 12 små ägg+ 1,5 dl koksonötmjöl och i en form på 1,5 l, glöm ej att klä med bakplåtspapper för säkerhets skull.
   Jag skulle nog tänka som du så som du skriver.
   Dels är ju ägg nyttigt så 😉
   Kram Mariann

   • Tack för svar! Var osäker på om stora satsen med 10-12 normalstora ägg skulle bli för mycket för 1,5 l brödform. Men då vet jag. Ska gå om någon timma och köpa smör (för det var slut). Sen kör jag med 12 småägg och 1,5 dl kokosnötmjöl plus salt och bakpulver. 🙂

    Såg för övrigt att kokosnötmjölet är Fairtrade. Nu kan jag äta det med ännu bättre samvete. Hemskt gott luktar det också.

    • Du har säkert redan tänkt på detta men…
     Tänk på att när du bakar bröd kan mkt väl använda normalsaltat. 😀
     det är bara till bakning osaltat är nödvändigt.
     //M

     • Nu ligger brödet i ugnen! Det var verkligen inte många moment. Många LCHF bröd verkar ha flera moment (oftast att man ska mixa olika sorters nötter till ett mjöl som tar massa tid). Det här gick fort.

      Tänkte först när jag vispade alla ägg att ”Shit, det här kommer bli fuktigt!” men när jag hällde i 1,5 dl kokosnötmjöl så blev det en tjock smet. Du har verkligen rätt. Kokosnötmjölet suger åt sig allt och jag kunde nästan tro att jag hade hällt i vetemjöl (men luktade för gott för det).

      Så här gjorde jag:
      1. Smälte 50 g smör (normalsaltat smör).
      2. Kläckte alla 12 ägg och vispade.
      3. Hällde i smöret bland äggen och vispade.
      4. Hällde i 1,5 dl kokosnötmjöl och vispade.
      5. Hällde i 1,5 tsk bakpulver och 1 tsk salt. Vispade.
      6. Hällde i smeten i en brödform som jag hade förberett och klätt i smörpapper.
      7. Strödde på sesamfrön på toppen.
      8. In i ugnen i 175 grader.

      Hoppas jag inte missade något nu. 😉

     • Det låter bra. jag bruakr blanda alla torra ingredienser i en bunke och sedan hälla i och vispa.
      Vore kul å höra hur det blev och om du tyckte om brödet.
      jag tycker bäst om det rostat. 🙂

 3. Jag har för övrigt gått ner lika mycket som du (ca 15 kg) och har ca 10 kg kvar till min målvikt. Just nu står vikten still eller pendla 4 kg upp/ner men jag mår så bra av koststilen att jag inte ger upp. Skulle jag övergå till äta som tidigare lär jag ju bara gå upp mina 15 kg igen. Tålamod och ev. lägga till mer motion. Kanske undvika bär och dylikt. Jag tränar oftare nu, typ ta en rask promenad i kuperad terräng på 3 km. Problemet är bara att jag bygger muskler så det lär inte synas på vågen än. Ja, fy, vad vågfixerad man kan vara!

  • jag försöker inte väga mig så ofta, högst en g veckan. Men visst är det lätt å tappa sugen när det inte rör sig neråt på länge.
   men hälsan går ju före trots allt 😉
   jag tänker att ha det tagit mig 20 år att gå upp får det gärna ta 5 år att gå ner…
   man måste ju leva också inte banta…

 4. Nu har jag smakat brödet. Det var jättegott! Provade en skiva som det var och två rostade. Och jo, det var mycket gott som rostat. Men smakade gott även orostat. Hade på rejält med Bregott och smakrik ost samt gurka. Min blev inte så hög dock (tycker din ser jättehög ut på bild) men den var inte ihopsjunken heller som din var utan bakpulver. Rätt kompakt bröd men mjukt (som orostat) och himla gott. Tusen tack för ett bra recept! Ser fram emot att prova fler. 🙂

  • Vad kul att du tyckte om brödet!
   Mitt bröd på den bilden blev högt den gången och har ever since inte blivit lika högt, vad som hände då vet jag inte…

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*