Skulle säga att första gången man bakar något lchf-bakverk bör man följa ett recept till punkt och pricka.
Men för att ett bakverk ska bli som det är tänkt är det superviktigt att följa receptet och också ha rätta mjöler.
Jag läser mer och mer kommentarer på nätet, där man laborerar även med ursprungsreceptet och det blir fel och betygsätts efter misslyckandet.
Då har man ju egentligen betygsatt sitt eget experimenterande och det är ju trist för ursprungsreceptet som helhet.
Tillsätter man mer vätska i ett våffelrecepet så blir det inga våfflor. Använder man saltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.
Så välj att alltid först baka efter receptet och därefter modifiera det till ens eget. För självklart är det så att alla har vi olika tycke och smak. Någon tycker ex att 0,5 dl kakao i kärleksmumsen är på tok för mycket oftast kan inte de äta en 90% choklad utan att tycka den är besk. Medans återigen andra tycker 0,5 dl kakao är utmärkt god chokladsmak och de kan oftast också äta en 90% choklad och tycka den är söt. Här handlar det om graden av att vara avsötad.
Ändrar man i recepten på mängd smör, ägg, annan vätska eller mjöl då är man inne och pillar i de viktigare delarna och får då också räkna med att det kan misslyckas. Då är det ju givetvis inte fel på ursprungsreceptet utan att ändringarna blev fel.
Detta är bara en liten förklaring för alla er som stöter på kommentarer på nätet och då eventuellt felaktiga betyg på recept på de olika receptsajter som finns.
Kram från Mariann och alla önskas också en trevlig bakhelg!
Man kan inte vara känslig om man publicerar recept på nätet (eller i kokboksform antar jag). Folk gör som dom vill och sen vill dom skylla på nån annan om det blir fel. ”Glömde ägget. Pannkakorna blev misslyckade!!!:-( Dåligt recept” och liknade kommentarer får man finna sig i tyvärr (eller sluta publicera recept). Men det de människorna är väl samma som skolkade hela högstadiet och sen skyller på politikerna att de inte får jobb. Tror tyvärr att det här är något svenskt syndrom, man är så van att inte behöva ta något ansvar för sina handlingar och sitt eget liv. Men sen får man tänka på att det är några få som beter sig så och de allra flesta är ok.
Man blir generellt avundsjuk när man läser kommentarna på utländska receptwebbplatser eller bloggar. En helt annan nivå över lag.
jag håller helt med dig, och detta inlägg var inte menat som något kritilk till någon ang mina recept. Detta är bara andra noteringar jag gjort och kan just konstatera att många ändrar runt och jag ville bara förklara att man inte bör börja så med lchf bakrecept då det kan bli pannkaka.
Så jag menade det absolut inte som någon kritik till några och jag finner mig i att man gör så ;), annars hade jag slutat för länge sedan 😉
Ville bara tala om vad som kan hända när och om man gör så.
//Mariann
Hejsan Mariann och tack för en riktigt bra blogg!
Jag har nu testat flera recept (ur din kokbok och från din hemsida) och tycker personligen att de är fantastiska! Men min make och några av mina vänner som jag bjudit kakorna på har inte tyckt de varit så goda.
Så, jag undrar (för nu börjar jag få lite ont om tid till min kontors-fika nästa vecka) om du har något tips på något recept som nästan alla brukar gilla som jag kan testbaka i helgen. Vill ju helst bjuda på ett lchf-recept så folk får testa på.
Men har du något förslag på något ”best of Mariann” för icke-lchf:are?
Det borde då vara citron-och lime pajen, den gick väldigt hem på redaktionen hos Bonnier iaf. 🙂 Skulle tro att drottningpajen också kan gå hem.
Gör INGET med kakao för det blir för beskt för de flesta sötnosar. Om du gör chokladpajen bör du ta 70% choklad i inte högra kakaohalt, men då får ni lcháre i er lite väl mkt socker kasnke?
Stor kram och hoppas du lyckas visa dem att LCHF bakverk funkar!
Mariann
Åh den goda kanel och kardemummakakan… redan en favorit… Trevlig helg!
En favorit här också! 🙂
Jag misslyckas allt som oftast, fastän jag följer recepten, men det är för att jag inte har några bakgener och inte följde det med några extrakunskaper med Marianns babok heller *muttrar lite för mug själv*. det jag lyckats med bäst hittills är kärleksmumset, och nu har jag ont i magen av överdosen 😉
Ha ha ha jooo mer eller mindre bakgen kan man ju inte göra något åt 😉
och hoppas magontet släpper 😉
Stor varm kram från Mariann
Hembakning har generellt i Sverige varit en ”på en höft” syssla som haft begrepp som matsked, tesked, knivsudd, nypa, en stund, fingerljummet, etc.
Jag har läst om den moderna bagarutbildningen som en av Sveriges mästarbagare har diplom ifrån. Han sa så här; det där pappret de kallar diplom från den där skitutbildningen skulle jag aldrig hänga upp på väggen… Så även den proffsiga bagarutbildningen har sina brister. Just hembakning är eller har varit en vänsterhandssyssla – man snor ihop en sockerkaka, man svicchar till lite här o där med allt vad det innebär. hur många ”hemsockerbagare” har inte misslyckats med en enkel sockerkaka ?? Håller du dessutom på med att mixtra med erytrithol & stevia blandningar kommer nästa utmaning. När det gäller Stevia dessutom så har du att ta hänsyn till vad slags Stevia det är. Är det ren rebaudiosid och i vilken styrka eller är det endast steviosid eller är det en mixture och vilken söthet…?
””Det är mycket på ett spett att hålla reda på som den gamle grovarbetaren sa…””
Att det är ja!!
och här är det ju upp till var och ens mun att avgöra var man lägger sig, dock verkar just denna blanding funka för de allra flesta, med en stevia som är ca 250-300 gånger sötare än socker. 🙂
Hej Mariann!
Har precis köpt din bok. Tänkte börja baka. Undrar om man själv kan göra kokosmjöl genom att köra kokosflingor i en matberedare?
Vänligen
Jas
Hejsan!
nej det går inte , kokosnötsmjöl är inte malda flingor. Jag skriver detta mycket tydligt i fakta delen, läs den nogrannt innan du börjar baka så får du kläm på allt viktigt.
Kram från Mariann
Hej!
Tycker din bok är jätteintressant;)
Har nyligen börjat med lchf och kul och se att man faktiskt kan bjuda på lite bakverk om man måste;)
Men jag har en fråga i din bok så är det ju mycket annorlunda grejer du andvänder
Har du tips på en sida som har allt??
Är det lchfbutiken.se
Som är bäst att handla på eller finns dina produkter någon annanstans????
Tacksam för svar;)
Hejsan!
Tack för att du gillar min bok! 😀
jag skriver i slutet av boken lite om ”var man hittar vad”.
Man hittar inte allt på ett enda ställe. 🙂
Du får ge dig ut på en liten letartur och läs faktadelen nogrant och skriv ner vad du behöver på en inköpslapp. 🙂
Kram från Mariann
Lite felskrivet
”Använder man osaltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.”
Det bör väl vara
”Använder man inte osaltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.”
? 😉
Jooo, vimsgöken Mariann Tänker rätt men skriver fel 😉
TUSEN TACK!! Uppskattas mkt sådan här hjälp! 🙂
Jag har smulpajen som favorit, dock utan sötmedel, den är ännu godare dagen efter, kylskåpskall med lite grädde till. MUMS! Man blir stoppmätt på ett par matskedar och får INGEN HALSBRÄNNA. Tjohoo!
Tack Marianne. Ha en skön fredagskväll. Kram Nilla. 🙂
Njut Livet Nilla och tusen tack för dina goa ord!
Jag har en fråga gällande sötningen. Jag har nyss köpt steva (250ggr sötare än socker) och tänka blanda det med sukrin som du gör i dina bakverk. Men frågan är då hur mycket de motsvarar? Om jag hittar ett recept på ett annat ställe som anger ”sötning motsvarande 1dl socker” hur mycket ska ja då ta av stevian och sukrinet?
förövrigt super goda recept!
Hejsan!
jag skulle säga att 3 msk erythritol och 1/4 krm stevia fungerar i alla normala kakor, så som en sockerkaka man häller i en form på 1,5 l.
jag skulle kunna tänka mig att denna blandning kan motsvara 1 dl socker ungefär.
Kram Mariann
Har just bakat semlor och de blev perfekta!
Men, jag undrar var man får tag på osaltat smör? Har inte hittat det i någon butik. Måste man tillverka eget?
De flesta mataffärer har osaltat smör också. 🙂
Osaltat smör brukar finnas i de flesta butiker. Be butiken du brukar handla i ta hem.
Har kollat i alla butiker i närområdet – inget osaltat smör. Jag såg just Marianns inlägg om egen tillverkning av smör och det verkar vara rätt så enkelt ändå.
Det är enkelt! Men de borde kunna ta in om de inte har osaltat tycker jag. 🙂
Tittar in och önskar dig en trevlig helg!
Självklart kan man inte ändra i recept och sedan ha åsikter. Det borde säja sig själv.
ja man tycker det, men så är inte altid fallet. Nu har ju inte jag råkat ut för detta så ofta. Men jag ser andra göra det :/
Sista var just våfflor ( inte mina) som någon hällt mer vätska i och det blev bara smulor…