Fettrik kost bra för diabetiker

Professor Fredrik Nyström har lett en studie tillsammans med distriktläkaren Hans Guldbrand.
SR  skriver:
En studie vid Linköpings universitet stöder uppfattningen att personer med åldersdiabetes mår bättre av en kost med mycket fett och få kolhydrater än av en kost med lågt fettinnehåll. 

och vidare:
 I den tvååriga studien ingick 61 diabetespatienter från två olika vårdcentraler i länet. Patienterna lottades in i två grupper där den ena fick äta lågkolhydratkost och den andra kost med lågt fettinnehåll.

I båda grupperna gick deltagarna ned ungefär fyra kilo i snitt, men i den grupp som åt kost med få kolhydrater kunde forskarna dessutom konstatera en tydlig förbättring av sockerkontrollen redan efter ett halvår.

Det innebar att intensiteten i behandlingen kunde minskas och insulinmängderna sänkas med 30 procent.

– Vilket ju inte är så dåligt, utan till och med en regelrätt besparing för samhället eftersom insulin är dyrt, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin som lett studien tillsammans med Hans Guldbrand, distriktsläkare i Motala.

Forskarna noterade också att blodfetterna inte försämrades trots att patienterna åt mer fett med större andel mättade fettsyror. Tvärtom ökade halterna av det goda HDL-kolestorolet.

I den grupp som åt kost med lågt fettinnehåll, vilket fortfarande är det vanligaste rådet till diabetespatienter, uppmättes inga statistiskt säkra förbättringar vare sig av sockerkontrollen eller blodfetterna.

– Man kan fråga sig om det verkligen är bra att rekommendera lågfettkost till patienter med diabetes om de, trots viktminskningen, varken får bättre blodfetter eller blodsocker, säger Fredrik Nyström.

 

Intressant detta med att det nämns ordet besparing, jag är övertygad om att många människor kan dra ner på och ofta helt sluta med massor av diverse mediciner. Då spar både den enskilda människan pengar och även samhället.
Sedan får man inte glömma en annan besparing/vinst  bättre mående! 😀

 

 

6 kommentarer

 1. Jag tycker det är oändligt intressant med alla små faktadetaljer som INTE ligger i linje med vår huvudsakliga teori kring fett och kolhydrater.
  Faktumet att dom gick ner lika mycket i vikt gör att jag suktar oerhört efter kunskap till hur detta gick till. Detta är en tvåårig studie. Hur man lyckats gå ner 4 kilo under två är med lågfettskost är ganska svårt att förklara enkelt med vår blodsocket-/insulinmodell.

 2. Jag och min man bor i Uppland, vi har i 3 år gått hos en LCHF positiv läkare, nu ska hon sluta, på den Praktikertjänst hon jobbat på av okänd anledning, så tråkigt !
  Vi söker nu en ny läkare i närheten, som är LCHF-positiv, för vi vill slippa argumentera mot vår läkare, tar så mycket på humör och krafterna.
  Någon som vet någon lchf-läkare i närheten.

  • Ååå så trist att hon flyttar, vet inte den läkaren någon annan läkare som ni istället kan gå till?
   Annars hoppas aag verkligien ni hittar en, för det tar verkligin på krafter att försvara sig hela tiden.

 3. De svara bara att hon slutat, den som startade denna praktikertjänst var nämligen hon och en manlig läkare, båda har slutat, så man vet ju inte ?
  Om orsaken till deras ”avhopp” var deras övertygelse eller ålder, vi ska försöka få en privat kontakt med vår f.d. läkare.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*