Det svenska heliga brödet fullt av socker

 SkogaholmslimpanMånga populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.
Skriver GP i tisdags.

Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).

Sedan svamlar  artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.

Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen.

Så låt oss kika lite på ”nyttiga” bröd och jämföra med ”onyttiga”. Vi kikar hos Livsmedelsverket och här anges det per 100 gram:
Jättefranska: 41,9
Rågbröd typ fullkorn osötat: 46,1
Skogaholmslimpa: 46,6
Grahamsbröd fullkorn: 45,5

Vi kikar också på de olika mjölsorterna, återigen 100 gram:
Vetemjöl: 72,4
Rågmjöl fullkorn: 60,2
Grahamsmjöl fullkorn: 60,7

Redan här bör det säga de flesta något…
Kostdemokrati  skriver det bra, så jag klipper in:
”Låt oss räkna på den klassiska Skogaholmslimpan som inte alls är värst i klassen vare sig när det gäller tillsatt socker eller kolhydratmängd. En limpa väger 775 gram och hundra gram limpa innehåller 51 gram kolhydrater  En hel limpa innehåller således 395 gram kolhydrater, varav 74 gram tillsatt socker (9,6 %).

Men som sagt blir kolhydrater till socker så snart man äter brödet. Kolhydrater är kedjor av socker som snabbt spjälkas till sockermolekyler, en process som startat redan i munhålan. Tugga t.ex. på en bit knäckebröd (utan tillsatt socker) eller en morot, och efter en stund smakar det sött.

En brödskiva väger ca 40 gram och innehåller således 20,4 gram kolhydrater  En sockerbit väger 2,8 gram och allt är kolhydrater.

 Vad ger då detta om vi räknar på det? En limpa motsvara 141 sockerbitar.”

Så svamlar man i artikeln om 26 sockerbitar i en hel limpa!!

Hur länge ska det blundas för att allt spannmål är nästan 100% kolhydrater?? (se mjöltabellen)

2 kommentarer

  1. En tomte från Brödinstitutet (tror jag det var) satt i morgontv för ett tag sen och hävdade att de var TVUGNA att ha så mycket socker i brödet för annars skulle ingen äta det.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*