Del 6, Vitamin D3

http://www.youtube.com/watch?v=PodgA6TmeIs

Vi behöver vitamin D3 för att ha ett effektivt och välfungerande immunförsvar. Inte bara vi, förresten, alla djur behöver det också.
Immunförsvar har vi för att bekämpa infektioner …
Antibiotika har vi också för att bekämpa infektioner …
När väl en antibiotikaresistens uppstått, så är det kört, den försvinner aldrig. Det ligger i mikrobernas natur att byta grejor med varandra.

Vi kan aldrig vinna kriget mot bakterier och virus.

 

Vårt immunförsvar har vi bland annat för att bekämpa infektioner. Ibland går det snett och vår kropp bekämpar och angriper våra egna celler. Vi får inflammation lite här och där och vi blir sjuka. Det är väl då vi får så kallat auto-immuna-sjukdomar. Diabetes typ1 är en typisk autoimmun sjukdom, MS, multipel scleros är en annan, vi har många olika autoimmuna sjukdomar. Men vanligtvis tänker vi på immunförsvaret som något som bekämpar bakterier och virus. Ett optimalt fungerande immunförsvar vill vi alla ha. Jag önskar att särskilt alla kvinnor vill ha det, allra helst de som planerar graviditet. Det verkar vara så, att om vi har en tillräckligt hög vitamin D3-nivå i blodet, så har vi ett verkligt bra och effektivt fungerande immunförsvar. Det verkar vara så att vi är friskare om vi har en hög D3-nivå i blodet. Det verkar vara så att de barn som föds av kvinnor som har en hög vitamin D3-koncentration i blodet, de barnen är friska(re än andra barn). Vi vet att svåra infektionssjukdomar som HIV och tuberkulos, de är mer svårbehandlade och har högre dödlighet om vi har låg D3-koncentration och tvärtom, effektivare behandling och friskare patienter vid höga D3-koncentrationer. Vi vet ju tex. att barn som föds av kvinnor med låga D3-nivåer, de får oftare typ1-diabetes.

Ett annat problem, lika pandemiskt spritt ute i världen som vitamin D3-bristen är den ökande antibiotikaresistensen. Se den här filmen, fundera över vad man säger. Vi kan göra mycket för vår egen hälsa med genomtänkta kostval, genom att läsa på om tex. vitamin D3 och agera därefter. Vi kanske till och med kan äta oss friska … Jag tror inte att vi ostraffat kan utmana naturen. EU pratar gärna om AMR, Anti-Mikrobiell-Resistens, få vet vad det är. Men boten är enkel, ge djuren artegen föda och låt dem vara ute i solen, så blir de naturligt motståndskraftiga och det blir människan också … om vi går ut i solen, motionerar och äter vår artegna mat och hoppar över hitte-på-fetter och andra konstgjordigheter.

länkar, som vanligt, för den som vill förkovra sig
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/antibiotics/
http://www.vitamindcouncil.org/research-shows-vitamin-d-may-protect-against-viral-infections/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/

Elisabeth Puur

Disclaimer.
Kom ihåg, du bestämmer själv över och har ansvar för din egen hälsa.
Innehållet i denna blogg är inte tänkt att ersätta vare sig läkarordinationer eller andra medicinska råd. Kom ihåg din rättighet att få en second opinion om du är sjuk och inte är nöjd med den vård du får. Tveka ändå inte att kontakta sjukvården vid behov.

 

p

5 kommentarer

 1. Jag har själv två auto-immuna sjukdomar (Sarkoidos och Sjögrens) och har nyligen börjat med betydligt större doser D3-vitamin (en kapsel 5000 IE varannan dag). Ska bli spännande att se, om jag kanske kommer må lite bättre sen.

  • OBS! läs bloggens disclaimer. Det här är en blogg, ingen läkarmottagning.

   Sarkoidos – är en vitamin-D3-överkänslighetssjukdom.

   Steffen, nu känner jag att det behövs ett avsnitt om sarkoidos i vitamin-D3-serien. Har du kollat vad VDC, Vitamin D Council säger om just den sjukdomen? Du nämner att du har ytterligare en autoimmun diagnos och det verkar vara vanligt att dessa följs åt, man kan alltså även drabbas av autoimmun sköldkörtelsjukdom, glutenintolerans med flera.

   Sarkoidos är en av mycket få diagnoser där man ska vara väldigt försiktig med vitamin D3. Man brukar till och med betrakta det vara kontraindicerat.

   Jag hoppas att du går hos en nyfiken, fördomsfri och kunnig specialist på autoimmuna sjukdomar. Som gillar blodprovstagningar. Du måste ta kontakt genast ifall du påbörjat din ”självbehandling” med D3.

   Man behöver ha koll på lite mera än bara D3-koncentrationen om man har sarkoidos. Det är viktigt att du även får kontrollerat calciumvärden, blodalbuminet PTH m.m.

   Sarkoidos tillhör de granulomatösa sjukdomarna och det är välkänt att solljus kan åstadkomma höga calciumvärden hos dessa patienter. Man skulle kunna kalla det för en vitamin-D3-överkänslighetssjukdom. Kroppen kan inte reglera hur mycket aktiverat vitamin-D3 som bildas varpå tarmen tar upp för mycket calcium och skelettet bryter sannolikt ner sitt calcium snabbare än vanligt och då stiger blodets av calciumhalt till farligt höga värden.

   Så innan du börjar ”självmedicinera” med D3, så ta kontakt med din autoimmunspecialist. Diskutera med denne, ifall det ens låter sig göras att prova att ta extra D3.

 2. Sarkoidos
  Är en ren infektionssjukdom om jag har rätt,
  Sjukvårdsupplysningen är rena kvacksalveriet Läkarna kan inte mycket om kroniska infektionen och då tystas forskningen ner.
  Läs på själv titta i den nyaste forskningen

  sarcoidosis, leta äfter infektion inflammation
  Dvitamin kanske inte är bra läs på

 3. Vi kommer att dö, alla skyller på kolhydraterna, när det i själva verket är bakterierna som gör oss sjuka.
  Vi har inte lång tid kvar när vi förnekar fakta.

 4. Jaa du, h, det enda vi kan vara säkra på är att döden är allt igenom demokratisk, vi kommer alla att dö. Kanske är det trevligare att få leva färdigt sitt liv och dö senare, vad vet jag?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*