Chokladrutor

 Ett recept funnet på nätet för länge sedan och möjligens något omgjort…

ca 20 st

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
50 g mörk choklad 90% ( eller 3 msk kakao)
eventuellt 1 msk bakery+ sötning  (behövs ca 2 msk vid kakao)
25 g smör
0,5 tsk vanilj pulver
3 dl mandelmjöl
Kokosflingor

Gör så här:

Hetta upp grädden och låt chokladen smälta i grädden, tillsätt smöret och ev sötning rör tills det blir lite tryffel konsistens. Tillsätt vaniljen och rör ner mandelmjölet, Ta ev mer mandelmjöl om det behövs, det ska gå att forma kvadrater. Doppa kvadraterna runt om i kokosflingor. Ställ och förvaras kallt.

 

 

15 kommentarer

  1. Nu vet jag inte om du ser när man skriver i äldre inlägg men jag hoppas det.
    Jag har nu gjort dessa chokladrutor. Fast jag gjorde liksom stubbar.
    Lite meckigt att göra men jag lät smeten stelna i kylskåpet tills jag kunde hantera.
    Underbart goda. En sådan till kvällskaffet känns lyxigt.
    Tack för ett underbart recept.

  2. Hej!
    Jag undrar om du har nått bra som man kan använda sig av istället för mandelmjöl och andra nötter när man bakar dessa? Dessa låter så goda, men är nötallergiker. 🙁 Jättetacksam för svar!
    Mvh Hannah

    • Hejsan Hannah och varmt välkommen hit!
      Tyvärr vet jag inget som kan gå att använda istället.
      Jag förstår mkt väl att detta är svårt för dig då man ju gärna vill kunna göra någon liten godsak ibland.
      Hur fungerar kokosnötsmjölet för dig?
      Om det går bra kan du i alla fall baka en hel del av mina recept, bakboken har som bas kokosnötmjöl.
      En del finns ju också här på bloggen.

      Jag skulle vilja fråga dig hur länge du ätit lchf och om du utesluter gluten/spannmål till 100%?
      Hur dålig blir du om du får i dig lite nötter blir nästa fråga?

      Kram Mariann

      • Hej och Tack!
        Jag har faktiskt inte våga prova kokosnötsmjöl då jag även om jag äter mörk choklad med spår av nötter får reaktioner på nötter med täppt hals, svullna ”bubbliga” läppar och kliande i dem. Men jag skall ta och testa det. Får hålla tummarna för att det funkar.

        Jag och min sambo har ätit lchf sedan i påskas och jag tycker att det är jättebra och jag mår otroligt mycket bättre av att äta såhär. Det enda jag äter som innehåller några spannmålprodukter är finnkrisp som slinker ner vissa dagar när jag känner att jag inte hinner äta en ordentlig frukost innan det bär av till skolan eller jobbet.
        /Hannah

        • Hejsan!
          jag säger inte att jag vet och har rätt, men överväg att verkligen inte ens tillåta dig finncrisp, det innehåller gluten, läs så mycket du kan om gluten och spannmål på denna blogg och följ eventuellt länkarna om du orkar.
          jag skulle inte bli förvånad om du efter några år (2-3 kanske mer )på LCHF och superstrikt glutenfritt/spannmålsfritt kan äta nötter.
          Märker du av ”spår” av nötter så börja med pytte pytte lite. annars kanske bara doppa tungspetsen på en fingertopp som varit i kontakt med mjölet och var vaksam med fingrarna på 112.
          Många som är nötallergiker kan faktiskt tåla kokos.
          Lycka till vännen!
          Mariann

  3. Ah, ok. Så nästa fråga då-var köper du vaniljpulver och vilket märke är det? I mina affärer finns det bara vaniljsocker, och det är ju inte samma sak…Hoppas du haft en trevlig jul!

Lämna ett svar till Jaana Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.


*