11 steg till ett lyckligare liv

Ja så uttrycker Lasse Berg det och det ligger mycket i det han säger. Lasse Berg har blivit intervjuad av Expressen inför hans nya bok Skymningsång i Kalahari. Jag har läst hans bok gryning över Kalahari och det är en mer än läsvärd bok. Där får vi följa San-folket, det folkslag som har levt ända in i modern tid så som vi alla alltid levt, fram tills den dag ”all skit började”…. tills för ca 10.000 år sedan.

i artikeln skriver man:

”Kvinnor och män var jämställda, man hade ingen hövding. Att bli osams var livsfarligt – så alla konflikter måste lösas så fridsamt som möjligt. Så blev vi bofasta – för runt 10 000 år sen.
– Vi ändrade totalt livsstil, på bara några tusen år, förklarar författaren och journalisten Lasse Berg.
– Den största revolutionen i vår historia. Vi blev jordbrukare, började producera mat, byggde städer – och vi började konkurrera, slåss.

Människorna blev kortare, magrare och sjukare än i samlarsamhället.
– Maten blev mer enahanda. Man arbetade hårt, bodde tätt, och flyttade ihop med husdjur som spred nya sjukdomar. Människorna fick förslitningsskador, infektionssjukdomar. Människor blev kortare och krymte i snitt med 17 centimeter.”

Läs gärna de sista stycket igen och kontemplera det…

Han säger vidare.

”– Människan är i grunden god. Och lite lat. En humoristisk, trevlig typ! Men när vi blev bofasta blev det lönsamt att ha mer än andra, att bestämma över andra.
– Och när vi känner oss föraktade, förtryckta, ensamma – vilket är helt mot vår natur – ja, då kan vi ju bli riktigt elaka.”

Lasse Bergs tidigare bok Gryning över Kalahari

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*