Behövs en varning för Risentas kokosmjöl?

Risenta annonserar nu att –  de hänger på den nya trenden att baka med kokosmjöl (som jag startade 😀 )
Men problemet blir att veta om det är ”rätt” mjöl? Har någon här testat detta mjöl och bakat med det?
Då man läser om mjölet har det allt för liten fiberhalt och också för låg kostnad för att man säkert ska avgöra om det är rätt mjöl.
Man skriver att det har 43% fibrer, mot det rätta mjölet ska ha runt 60%, de nämner inget om kolhydraterna och då är de nog höga.

Troligtvis måste Risentas mjöl komma med varningstext att det kanske inte har samma bakegenskaper som det rätta mjölet har i mina bakverk.

Om någon har testat eller testar berätta gärna hur det blev här!

 

42 kommentarer

 1. Jo Risentas har 17 g kolhydrater per 100 g jämfört med Aman Pranas som har 4 g per 100 g. Ganska stor skillnad! Plus att Risentas kokosmjöl innehåller (av de 17 g kolhydrater) 15 g sockerarter..

 2. Hur många procent är sockerarter i aman pranas någon som har koll på det? är det alla 4 gram? jag har inte märkt någon skillnad när jag bakar med risentas enda är ett lägre pris!

  • Det verkar vara fel mjöl, jag har haft läsare som bakat emd det och misslyckats.
   Det är så trist när man köper fel mjöl och misslyckas med bakningen och tror det är bakningens fel men så är det bara fel mjöl.
   vet inte hur man ska lösa det problemet…

 3. Har testat Selltons koksmjöl också det har 17% kolhydrater. Det smakar o känns mycket kokos när man bakar med det mjölet.

  Har inte povat Aman Pranas, blir det mycket kokossmak av det oxå? När man bakar med Selltons känns det lite som om man hade malt kokosflingor själv, det blir liksom grynigt i munnen. Mjölet känns dock som mjöl ska.

  • Det upplevs ingen kokossmak av aman pranas mjöl. Visst har det en smak, precis som havre har och råg etc.
   Några får lära sig tycka om mjölet många älskar det med en gång. Det är ett mirakelmjöl tycker jag 😉

 4. Hej Mariann! 🙂
  Hoppas allt är bra med dig. Dyker in här med en kommentar trots att den inte rör kokosnötsmjölet. Jag tänkte fråga om du inte har några smaskiga jul-recept att dela med dig av snart.
  Trevlig helg / En som längtar efter julen!

 5. Risentas mjöl är malda kokosflingor, inte kokosfiber som AmanPranas. två olika mjöler med olika bak egenskaper som passar till olika saker. Om man inte är väldigt känslig för kolhydrater kan man ha det i pannkakssmet eller våffelsmet.

  • Använd det enligt risentas recept, men troligtvis funkar det inte i mina bakverk så som det är tänkt i alla fall.
   Testar du så låt mig absolut veta! 🙂 Uppskattas mkt!

   • Jag har bakat Silviakakan med Risentas kokosmjöl och det gick bra. Blev fast och fin! Gjorde två satser och i den ena blandade jag ner 25 g mörk choklad i glasyren. Jättegott:)
    Ska testa att baka med Aman Pranas också när jag köpt hem det. Onödigt med för många kolhydrater. Men är man inte strikt så fungar Risentas utmärkt!

    • Jag har bakat med Risentas kokosmjöl och det blev ”omelett”. Fruktansvärt dåligt, nej här skall köpas Aman Prama.
     Risenta ger INTE samma resultat som Aman Prama.

 6. Hur vet man om ens mjöl är ”rätt”? Går det att generalisera så mycket som att om mjölet har 17 % kolhydrater och runt 40 % fibrer så är det fel?

  För övrigt, brukar inte kokosflingor ha runt 5 % kolhydrater? Hur kan då Risentas malda kokosflingor ha 17 %? I och för sig så kanske kolhydratsmängden varierar, precis som med mandlar.

  • Näe, jag tror inte man kan generalisera med jsut kh-halten. därmeot är priset högt för rätt mjöl 😉
   minst 150 kr kg bör det ligga på iaf. Då tyder det på rätt mjöl.

 7. Men hur kan det vara så mycket kolhydrater som 17% i kokosmjöl! Även om det skulle vara gjort av malda kokosflingor vilket är helt fel om man tänkt baka med det på bästa sätt så är 17% mycket. På min påse med vanliga kokosflingor hemma (coops) står det dryga 6 kh per 100 g. Hur blir det 17% vid malni g?!

 8. Anna Haeggman, kolhydratsinnehållet varierar mellan olika märken. Ju mer fett & fiber i flingorna desto färre kolhydrater. Allting som odlas har olika kolhydratsinnehåll även om det är samma produkttyp, näringsvärden påverkas av bekämpningsmedel, soltimmar, vatten, värme, gödning, mogna på planta/mogna i gaskammare, processer efter skörd…Livsmedelsverkets tabeller är ”riktlinjer” eller ”medelvärden” på hur det ”brukar vara”.

 9. Bakade dina safffransbullar idag och jag blev jättenöjd! Går ju inte att jämföra med vetedeg och dess trådiga glutenkonsistensen men: så juligt smarriga att de kan hjälpa mig att hålla mig ppå banan hela december. Ska prova fler recept, tack!

  Jag använde risentas kokosmjöl. Det fungerade bra. Jag har aldrig bakat med kokosmjöl öht tidigare. Degen doftade svagt av kokos men bullarna smakar bara saffran och mandelmassa.

  • Vad bra att risentas verkar fungera i mina recept. Här tycker vi nog att inte ens degen luktar kokos, troligtvis är det mer kokossmak kvar i det mjölet då det kasnke inte är urpressat lika mkt. Det är ju ca 40 fibrer i det och i aman pranas så är det ca 60, det gör mest trolgit att det är mer smak kvar av kokos i risentas och liknande mjöler med högre kolhydratshalt.

 10. Problemet här är ju att det är Aman Prana’s mjöl som är det som är ”fel” i sammanhanget. Det är det som är den udda fågeln så att säga. Så det blir nog lite kommunikationsmissar när man efterlyser och informerar att det ska vara ”rätt” sorts mjöl utan att veta att det här då är en specialsort.

  Kunder kommer fråga om kokosnötsmjöl i affärer, affärerna frågar sina grossister om att få in kokosmjöl, grossisterna levererar vad som vanligen är det. Missen här då att varken kunderna eller affären eller grossisterna visste att det inte vara vanligt kokosnötsmjöl man ville ha.

  Lite ledtråd till det hittar man på förpackningen där det framgår att de främst tänkts sig det som fibertillskott snarare än ett ”mjöl”, det är kokosfiber(mjöl) vi pratar om där snarare än kokosnötsmjöl.

  Är även stor risk man får problem med om man letar internationella recept och försöker översätta. I normalfallet menas då inte alls det som Mariann använder i sina böcker.

  Nu är det inget fel på ett vanligt kokosnötsmjöl heller, får man i sig för mycket kolhydrater av kokos, då har man ätit för mycket kokos av andra anledningar redan. Däremot blir ju inte bakresultatet alls samma. Men det är inget fel på dem och de innehåller inte ”för mycket” kolhydrater utan är helt enkelt vanligt kokosnötsmjöl, enda felet är att recepten avser något annat.

  Men enda sättet att komma runt det här är nog att faktiskt informera om att det inte alls är vanligt kokosnötsmjöl som avses, utan faktiskt ett specialmjöl. Försöker man göra fel alternativ till den ”udda fågeln” blir det mycket mer missförstånd.
  ”Varningen” ska alltså inte vara mot något speciellt märke utan utgå från att alla andra sorter är ”fel” tills undersökts närmare, det är nämligen mer troligt.

  Vilka värden man hamnar på beror helt på hur mycket och vad man tar bort från kokosen och inget som tyder på att något annat skulle blandats i. Och varifrån kommer idén att kokos skulle vara dyrt? det är ju för det mesta snorbilligt jämfört med det mesta annat. Det enda dyra är behandling, märke och vald varumärkesprofil för mer raffinerade produkter än den vanliga standardkokos som säljs.

  Verkar även vara lite missförstånd över det här med kolhydrater och sockerarter. Det kommer nästan alltid vara nästan alla kolhydrater från sockerarter om det inte är en vara som är extra stärkelserik (exempelvis potatis, ris, spannmål etc.). I princip alla kolhydrater någon som äter lchf kommer få i sig kommer vara sockerarter.

 11. Jag har risentas kokosmjöl och bakade väldigt lyckade muffins med det igår. Tyckte det blev jättebra, väldigt saftiga och goda. Jag tycker inte kolhydratsinnehållet gör så mycket med tanke på att man använder så lite, jag använde nog runt 100 gram eller mindre, och då är det ju ca 1,2 gram kolhydrater per muffin (från kokosmjölet, sen får man ju räkna in andra ingredienser, men med tanke på att det bara var erytriol, ägg och smör tror jag inte det blir så mycket mer).

 12. Hej! Jag har precis börjat med lchf och bakade idag bröd med kokosmjöl, 2 dl var det i. Men nu ser jag att det är mer än 17 g kolhydrater i per 100.. Är detta okej? Känns ju inget bra!

  • Om du känner att det blir mkt kolhydrater kan du byta ut 0,5 dl eller 1 dl mot fiberhusk och pofiber.
   jag vill minnas att 1 dl kokosmjöl väger 60 gram så det bir ju inga våldsamma mängder ändå om kh-halten är 17 gram.
   Försök annars hitta aman pranas mjöl den har från 4 g-9 g kh.

 13. Hej Mariann!

  Jag undrar om du vet något angående bakegenskaperna för RAW Kokosmjöl? Är det samma som Aman Pranas mjöl? Det står ju att det ska vara samma fiberinnehåll så det borde väl rimligtvis vara liknande bakegenskaper iaf :)?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*